Το βασικό χαρακτηριστικό της εγχώριας αγοράς, είναι ότι ο γενικός δείκτης, εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα, παραμένει στο εύρος των 1.400 - 1.450 μονάδων, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα κάποιος καταλύτης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοδική ή πτωτική διαφυγή.
Κοινή εκτίμηση είναι πως τα placement και οι Α.Μ.Κ., αλλά και αυτά που έπονται, τραβούν ρευστότητα από την αγορά, που δεδομένης της «ρηχότητας» που τη διακρίνει, συνδυαστικά με την έλλειψη «φρέσκων κεφαλαίων», αλλά και την απουσία των ξένων χαρτοφυλακίων από την πλευρά των αγοραστών, έχει ως συνέπεια την αδύναμη κίνηση του Χ.Α. και την εμφανή υστέρηση έναντι των διεθνών αγορών.
Σύμφωνα με αναλυτές, «η μετοχή της Εθνικής, με τη δεσπόζουσα θέση που έχει πλέον στους δύο βασικούς δείκτες, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το βαρόμετρο της αγοράς. Σε πρώτη φάση, καλείται να επιστρέψει σε τιμές υψηλότερες από το πρόσφατο placement, ώστε να δώσει το έναυσμα για μια ευρύτερη ανοδική κίνηση στο ταμπλό».
Σε κάθε άλλη περίπτωση, η πλάγια – πλαγιοκαθοδική κίνηση, δείχνει σαν επικρατέστερο σενάριο, παρά τις συνεχείς θετικές εκθέσεις των ξένων και εγχώριων επενδυτικών οίκων.
Η Eurobank Equities εκτιμά πως οι τραπεζικές μετοχές έχουν σημαντικό περιθώριο ανόδου λόγω των πολύ ελκυστικών αποτιμήσεων και των πολλών θετικών καταλυτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή αυξάνει τις τιμές - στόχους των συστημικών τραπεζών, διατηρώντας την Πειραιώς ως την κορυφαία της επιλογή. Για την Alpha Bank η τιμή - στόχος είναι στα 2,56 ευρώ, από 2,41 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 10,97 ευρώ, από 10,37 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 6,24 ευρώ, από 5,78 ευρώ πριν. Οι συστάσεις είναι «αγορά».
Σύμφωνα με την Beta Sec., «ενώ είναι προγραμματισμένες και άλλες συναλλαγές που θα απορροφήσουν ρευστότητα, η περίοδος ως τις αμερικανικές εκλογές δεν φαίνεται να προσφέρεται για νίκες των αγοραστών. Τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή οδεύει προς εκτόνωση, καθώς η ουρά των αυξήσεων κεφαλαίων έχει ακόμα αρκετούς ενδιαφερόμενους που θα επιθυμούσαν να εκμεταλλευθούν το θετικό κλίμα στο εξωτερικό πριν τη διενέργεια των αμερικανικών εκλογών, που θεωρείται ένας εν δυνάμει αστάθμητος παράγοντας».
Η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, στην ουσία, παραμένει εκτός αγοράς και μόνιμα εκτός κλίματος, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, σημειώθηκε μία κάποια κινητικότητα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, πάντα με ζητούμενο τη διάρκεια.
Η προσοχή και στην καθαρή αξία συναλλαγών, η οποία κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις συνεχίζει να δείχνει πτωτική τάση, αλλά και στην ερχόμενη Παρασκευή, όπου και λήγουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην αγορά παραγώγων, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας αναμένεται και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.424,19 (+0,52%) και 1.410,77 μονάδων (-0,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.411,49 μονάδες (-0,37%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 82,5 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Aegean Airlines (+1,89%), Coca Cola (+1,40%), Autohellas (+1,13%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Εθνική (-2,47%), Eurobank (-1,81%), ΔΕΗ (-2,06%) και Cenergy (-2,78%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,24%), ΓΚΜΕΖΖ (+8,96%), Δομική Κρήτης (+5,49%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,40%).