Χρηματιστήριο Αθηνών: Έχασε και τις 1.200 μονάδες
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έχασε και τις 1.200 μονάδες

Ακόμα μία συνεδρίαση επανάληψη των προηγουμένων, με τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να ξεκινά τις συναλλαγές με ήπια ανοδικές διαθέσεις, όμως στη συνέχεια οι πωλητές ανέπτυξαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, ο δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε χαμηλότερα και από την προηγούμενη στήριξη των 1.200 μονάδων. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.208,7 (+0,38%) και 1.185,04 μονάδων (-1,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.193,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,90%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78 εκατ., από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, όλο και περισσότεροι αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν πως «το Χ.Α., πέραν της εύλογης και αναμενόμενης διόρθωσης, δείχνει να έχει χάσει τον ανοδικό προσανατολισμό του, κινούμενο μόνο ανάλογα με τις βραχυχρόνιες πρωτοβουλίες των traders.»

Παρά τον μέτριο τζίρο, οι εν δυνάμει πωλητές δείχνουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης και βάσει της τεχνικής εικόνας, αλλαγή του τεχνικού σκηνικού θα υπάρξει μόνο με επιστροφή και κλείσιμο του δείκτη υψηλότερα των 1.240 μονάδων, κίνηση που θα βάλει σε «δεύτερες σκέψεις» τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός αγοράς.

Σε αντίθετη περίπτωση οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.183 και 1.170 μονάδες.

Μέχρι τότε, το Χ.Α. θα παραμείνει εγκλωβισμένο στην διεθνή χρηματιστηριακή τάση, συνεχίζοντας την εικόνα μεταβλητότητας και πλάγιας – καθοδικής κίνησης και κάθε βραχύβια ανοδική αντίδραση, θα θεωρείται σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων, σε σχετικά υψηλότερες αποτιμήσεις.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτο ότι έχει ανέβει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, ενώ διατυπώνονται προβλέψεις, από τις διοικήσεις, για μείωση της κατανάλωσης μέχρι τέλος του χρόνου (σε αυτό ρόλο διαδραματίζει και η υψηλή βάση σύγκρισης του 2022).

Εν τω μεταξύ και παρά το γεγονός ότι οι αγοραστές συνεχίζουν να δείχνουν διστακτικοί, η δημόσια προσφορά της Optima Bank συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών κεφαλαίων.

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, προχώρησε η UniCredit, υπογραμμίζοντας το success story της χώρας. Όπως επισημαίνει, μετά από μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο, και υψηλότερη από το αναμενόμενο, (στο +1,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο), αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 κατά 0,6%, στο 2,4%. Για τον επόμενο χρόνο, αναθεωρούμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,4% (έναντι του προηγούμενου 1,5%), λόγω της ασθενέστερης επίδρασης των εξαγωγών», σημειώνει η τράπεζα.

Δεν είναι καλή η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι Lamda Development (+1,71%), TITC (+3,02%), ΟΤΕ (+0,37%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,35%).

Από τους τίτλους που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-2,80%), Εθνική (-2,60%), Πειραιώς (-2,40%), Aegean Airlines (-3,77%), Cenergy (-2,10%) και Ελλάκτωρ (-3,68%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και τους τίτλους που πέτυχαν να διαφοροποιηθούν θετικά, ξεχώρισαν οι Moda Bagno (+6,17%), Realcons (+3,43%), ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (+4,80%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,45%).

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. οι 10.005.765 νέες (ΚO) μετοχές της εταιρείας Foodlink (-4,76%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανέρχεται σε 33.352.551.