Είναι φθηνές ή ακριβές οι τραπεζικές μετοχές;
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK
Χρηματιστήριο Αθηνών

Είναι φθηνές ή ακριβές οι τραπεζικές μετοχές;

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Q3 που παρουσίασαν οι τράπεζες, ήταν θετικότερα από τα αναμενόμενα. Αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών που είχε εμφανιστεί κυρίως στα τραπεζικά placements των τελευταίων μηνών, δεν ήταν ούτε συγκυριακό, ούτε ευκαιριακό.

Επισφραγίζοντας, παράλληλα, όλες τις θετικές εκθέσεις των μεγάλων επενδυτικών και χρηματιστηριακών οίκων, οι οποίοι συνεχίζουν να δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στις ελληνικές τράπεζες έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Και δεν είναι τυχαίο ότι η ελβετική τράπεζα UBS, προσέθεσε τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στην European top pick list, δίπλα στις μετοχές της γαλλικής Societe Generale, της βρετανικής Barclays, της ολλανδικής ING, της ιταλικής Intesa Sanpaolo και της αυστριακής Bawag. 

Το γεγονός που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους αναλυτές, ήταν αυτό της επίσπευσης της μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογίας, που αφενός αποτελούσε ένα σημείο των λογιστικών καταστάσεων που συγκέντρωνε επικριτικά σχόλια και αφετέρου λειτουργούσε ανασταλτικά όσον αφορά τις απολαβές των μετόχων είτε μέσω μερισμάτων είτε μέσω επαναγοράς ιδίων μετοχών. Η αναβαλλόμενη φορολογία αντιστοιχεί στο 36% έως και στο 64% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, γνωστών ως CET1. Έτσι η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισαν να επιταχύνουν την απόσβεση των DTCs στο 0% μέσα στην επόμενη δεκαετία.   

Για να καταλάβουμε καλύτερα που βρίσκονται σήμερα οι τράπεζες, θα δούμε ορισμένα από τα οικονομικά τους μεγέθη, που δείχνουν τον βαθμό του μεγέθους τους και της παρέμβασης τους στην πραγματική οικονομία.

Η Eurobank, εμφάνισε στο Q3 ενεργητικό 99,6 δισ. ευρώ, καταθέσεις 74,6 δισ. ευρώ, δάνεια 50,4 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 9,5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα της από τόκους ήταν 697,7 εκατ. ευρώ από προμήθειες 167,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ήταν 413,6 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του 9μηνου, η Eurobank εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 1,135 δισ. ευρώ. 

Η Εθνική Τράπεζα, εμφάνισε στο Q3 ενεργητικό 74,0 δισ. ευρώ, καταθέσεις 57,0 δισ. ευρώ, δάνεια 35,1 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 8,3 δισ. ευρώ. Τα έσοδα της από τόκους ήταν 589,0 εκατ. ευρώ, από προμήθειες 108,0 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ήταν 315,0 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του 9μηνου, η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 985 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς, εμφάνισε στο Q3 ενεργητικό 78,8 δισ. ευρώ, καταθέσεις 60,5 δισ. ευρώ, δάνεια 39,0 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 7,9 δισ. ευρώ. Τα έσοδα της από τόκους ήταν 529,5 εκατ. ευρώ, από προμήθειες 155,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ήταν 318,0 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του 9μηνου, η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 881,5 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank, εμφάνισε στο Q3 ενεργητικό 74,6 δισ. ευρώ, καταθέσεις 49,7 δισ. ευρώ, δάνεια 37,6 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 8,0 δισ. ευρώ. Τα έσοδα της από τόκους ήταν 410,0 εκατ. ευρώ, από προμήθειες 108,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ήταν 166,6 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του 9μηνου, η Alpha Bank παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 413,6 εκατ. ευρώ.

Ποιες είναι οι τιμές των μετοχών, που δικαιολογούν οι ανωτέρω επιδόσεις;

Σύμφωνα με τις εκθέσεις της UBS, οι τιμές στόχοι για την Eurobank είναι τα 2,42 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 11,20 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,70 ευρώ και την Alpha Bank τα 2,75 ευρώ.

Τι σημαίνουν αυτές οι τιμές στόχοι, σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές των τραπεζικών μετοχών; 

Άνοδο της τάξεως του +23% για τη μετοχή της Eurobank, άνοδο του 52% για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, άνοδο του +47% για την Τράπεζα Πειραιώς και άνοδο της τάξεως του +72% για τη μετοχή της Alpha Bank.

Παρά τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που πιθανολογούνται με βάση την έκθεση όχι μόνο της UBS, αλλά και άλλων σημαντικών χρηματοπιστωτικών οίκων, υπάρχει πάντα μια επιφυλακτική στάση αρκετών επενδυτών απέναντι στις τραπεζικές μετοχές. Και αυτοί είναι κυρίως επενδυτές που είδαν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών μετοχών τους να εκμηδενίζονται κατά τη διάρκεια των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.

Υπάρχουν επενδυτές που τοποθετήθηκαν σε τραπεζικές μετοχές μετά από τις εκλογές του 2019 και κατά τη διάρκεια του κραχ του 2020. Όλοι όσοι τότε είχαν την ευθυκρισία να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα γυρνούσε σελίδα και επένδυσαν σε τραπεζικές μετοχές, σήμερα έχουν κέρδη της τάξεως του +560% στη μετοχή της Eurobank, του +764%  στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, του +200% στη μετοχή της Alpha Bank και του +100% στην Τράπεζα Πειραιώς. Και φυσικά στην ενδιάμεση διαδρομή οι τραπεζικές μετοχές αντάμειψαν όλους όσοι τις εμπιστεύτηκαν με χαμηλότερες αλλά πάντα ικανοποιητικές αποδόσεις.

Οπότε το ερώτημα του εάν είναι φθηνές ή όχι οι τραπεζικές μετοχές, συνήθως συναντάται ανάμεσα σε νέους ή δυνητικούς επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Και ο δισταγμός που συνοδεύει το ερώτημα είναι απολύτως λογικός. Τοποθετείται κανείς σε μετοχές που έχουν δώσει υπεραξίες της τάξης του 700%, του 500% ή ακόμα και του 200% ή του 100% μέσα στην τελευταία πενταετία; Και ειδικά σε τραπεζικές μετοχές που είναι ευάλωτες στο οικονομικό κλίμα, στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και στις παρεμβάσεις του κράτους; 

Το καλύτερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μικρύνουμε το “time frame”, δηλαδή το χρονικό διάστημα της αναφοράς μας. Χρονικό διάστημα που να ανταποκρίνεται στα πιο πρόσφατα δεδομένα, στα πιο πρόσφατα εταιρικά νέα, στα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, αλλά και στις πρόσφατες εκθέσεις επενδυτικών οίκων. Διότι τότε θα δούμε για παράδειγμα ότι η μετοχή της Eurobank από τις 31/12/23 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει άνοδο της τάξης του +26,5%, η μετοχή της Εθνικής άνοδο της τάξης του +15%, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς άνοδο +16% και η μετοχή της Alpha Bank άνοδο της τάξης του +5%. 

Εάν, λοιπόν, πιστέψουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, οι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να δανείζονται, και οι ιδιώτες αποταμιευτές και καταναλωτές θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση των τραπεζικών υπηρεσιών, τότε η επίτευξη των τιμών στόχων των τραπεζικών μετοχών που έχει θέσει η UBS είναι πιθανότατα εφικτή. Όποτε θέτοντας ένα «stop loss», δηλαδή ένα προκαθορισμένο περιθώριο ζημιάς, μπορούμε να ξεκινήσουμε το χρηματιστηριακό ταξίδι μας.

Εάν αντιθέτως, εκτιμούμε ότι το αναπτυξιακό σενάριο της χώρας είτε θα αποκλιμακωθεί είτε θα ανατραπεί, τότε καλό είναι να παρακολουθούμε την πορεία των τραπεζικών μετοχών από μακριά.

Εάν πάλι επιθυμούμε να αναλάβουμε το χρηματιστηριακό ρίσκο αγοράζοντας τραπεζικές μετοχές, πάντα στο νου μας θα πρέπει να έχουμε και τη μεγάλη εικόνα από την πορεία των ξένων αγορών. Διότι όπως λένε τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά γκουρού για τις περιφερειακές αγορές: «think globally, act locally».