Την αξιολόγηση «ΒΒ high» για το ελληνικό αξιόχρεο διατήρησε ο οίκος DBRS, με την αξιολόγηση να παραμένει μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ενώ έθεσε σταθερές προοπτικές στο rating.
Η Moodys επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση Βa3 για το ελληνικό αξιόχρεο, διατηρώντας τις σταθερές προοπτικές και διαψεύδοντας όσους ανέμεναν αναβάθμιση από τον οίκο, που διατηρεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Με τα παραπάνω δεδομένα και με το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές εμφανώς επιφυλακτικό, οι traders που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο, συνέχισαν τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις, περιμένοντας τα μηνύματα από την Fed, στις 21 τρέχοντος μήνα.
Από την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας διαχείρισης που δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη, θα εξαρτηθεί εάν και κατά πόσο θα διατηρηθεί η σχετικά καλύτερη εικόνα που καταγράφει το Χ.Α., έναντι των ξένων αγορών, όσον αφορά τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος, με τους παράγοντες της αγοράς να θεωρούν ότι σε αυτό, ρόλο έπαιξε και η σημερινή αργία για το χρηματιστήριο του Λονδίνου, λόγω της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Μικτή η εικόνα στα blue chips, με μετρημένους θετικούς πρωταγωνιστές μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
«Η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για το χρηματιστήριο. Αφενός η εταιρική κερδοφορία διανύει το καλύτερο ιστορικά ξεκίνημα χρήσης, αφετέρου οι βασικοί δημοσιονομικοί δείκτες (ΑΕΠ, πλεόνασμα, ανεργία) κινούνται σε ρυθμούς βελτίωσης και πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς. Σε μια οποιαδήποτε άλλη συγκυρία, τα αποτελέσματα των εταιρειών θα τύχαιναν διαφορετικής υποδοχής, αφού εκτός από την ποσοτική τους μεγέθυνση, είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά με αποτιμήσεις ομοειδών εισηγμένων επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Στην ατζέντα της εβδομάδας που ξεκίνησε, δεσπόζει η συνεδρίαση της FED και η απόφαση για τα επιτόκια το βράδυ της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου», αναφέρει η Beta Sec.
«Την εβδομάδα που ξεκίνησε, στο επίκεντρο θα βρεθεί η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη, όπου αναμένεται άλλη μία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μβ. Οι οίκοι Moody’s και DBRS παρέμειναν σταθεροί στις αξιολογήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυτό δεν αποτελεί αρνητική έκπληξη. Διευρύνουμε ελαφρώς το ανοδικό όριο του ΓΔΧΑ για το επόμενο διάστημα, λόγω αύξησης της μεταβλητότητας. Ήτοι, το εκτιμώμενο εύρος τιμών του ΓΔΧΑ τοποθετείται μεταξύ 880-790 μονάδων», σημειώνει η Leon Depolas Sec.
«Πλησιάζουμε να μπούμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και το ερώτημα είναι αν οι αγορές προσπαθήσουν να μαζέψουν μέρος των πολύ μεγάλων απωλειών του 2022, ή θα επιλέξουν να ξεκινήσουν από πολύ χαμηλά το νέο έτος. Στην δική μας περίπτωση, αν το πρώτο σενάριο πάρει σάρκα και οστά, μπορεί να είμαστε και η μοναδική αγορά που θα καταφέρει να καταγράψει κέρδη μέσα στο έτος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε, μιας και τόσο η ελληνική οικονομία, όσο και το χρηματιστήριο έχουν μπει στο στόχαστρο, μετά από πολλά χρόνια», όπως εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Εν τω μεταξύ, η Edison ανέβασε την πρόβλεψή της για τα EBITDA της Μυτιληναίος κατά σχεδόν 150 εκατ., το 2022, στα 664 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 και 2024 αυξάνει τις προβλέψεις της κατά 60 - 70 εκατ., στα 704 εκατ. και 738 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, δίνοντας τιμή - στόχο στα 27 ευρώ ανά μετοχή.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 546,97 (-1,97%) και 561,57 μονάδων (+0,65%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 559,64 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,30%.
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο ΓΔΧΑ, υποχωρώντας μέχρι τις 827,22 μονάδες (-1,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 833,36 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,34%.
Ο τζίρος εξαϋλώθηκε στα 26,6 εκατ., από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΤΕ (+1,05%), ΔΕΗ (+1,57%) και ΚΟΥΕΣ (+4,03%). Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΡΑΙΓ (-1,19%), ΒΙΟ (-2,66%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,38%), ΕΕΕ (-1,35%), ΕΛΠΕ (-1,39%), ΛΑΜΔΑ (-2,70%), ΜΟΗ (-1,36%) και ΣΑΡ (-2,10%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΦΛΕΞΟ (+10%), ΜΙΓ (+2,82%), ΑΒΑΞ (+2,50%) και ΠΡΟΦ (+2,16%).
Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών και 15 τίτλοι με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 3.003.860 νέες (ΚO) μετοχές της AVE που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, με κεφαλαιοποίηση υφισταμένων καταβολών βασικών μετόχων της εταιρείας. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 151.654.947.