H μόνη ομοιότητα που έχει ο Μάρτιος του 2011 με τον Φεβρουάριο του 2025 είναι η επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα ίδια - ονομαστικά- επίπεδα διαπραγμάτευσης. Η χθεσινή εμφατική άνοδος της αγοράς θύμισε κάτι από το ένδοξο παρελθόν του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ήταν μια άνοδος για όλους και είχε σαν κινητήριο μοχλό την πιθανή λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τα τηλέφωνα στις Χρηματιστηριακές εταιρίες πήραν φωτιά, η αδρεναλίνη χτύπησε κόκκινο και είδαμε την καλύτερη ως τώρα ανοδική συνεδρίαση του 2025. Τι αξίζει να κρατήσουμε από αυτή την συνεδρίαση:
Οι μετοχές που οδήγησαν την αγορά δεν ήταν μόνο όσες ζορίστηκαν όταν ξεκίνησε η ένοπλη συμπλοκή τον Φεβρουάριο του 2022 αλλά είχε και άλλους πιθανούς και μη εμπλεκόμενους με την προοπτική της ειρήνευσης στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας. Η Coca Cola δικαίως χθες οδήγησε την Αγορά καθώς η έκθεση της σε Ουκρανία και Ρωσία πριν την εκδήλωση του πολέμου σε επίπεδο πωλήσεων ήταν 1,26 δισ. ευρώ με λειτουργικά κέρδη κοντά στα 163 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις αυτές δεν εκμηδενίστηκαν ωστόσο είχαν διαφορετικό μίγμα πωλήσεων, ειδικά στην Ρωσία όπου τα παραδοσιακά προϊόντα της Coca Cola δεν διατίθεντο λόγω των σχετικών περιορισμών. Με βάση τις αναγωγές από το πεδίο των πωλήσεων στις αναδυόμενες χώρες προκύπτει ότι το 2023 η Coca Cola στις δύο αυτές χώρες είχε συνολικές πωλήσεις 1,3 δισ. ευρώ.
Η αγορά τιμολόγησε την επιστροφή των παραδοσιακών προϊόντων στις δύο αυτές αγορές καθώς και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δικτύων διανομής. Οι τράπεζες κινήθηκαν ανοδικά για διαφορετικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την προσδοκία συντήρησης των καλών περιθωρίων στα επιτόκια τους μετά την απομάκρυνση του ενδεχομένου άμεσων νέων μειώσεων στα κεντρικά επιτόκια.
Έχοντας ήδη επικοινωνήσει τέσσερις μειώσεις στα επιχειρηματικά τους πλάνα για το 2025 (μία έχει γίνει τον Ιανουάριο) είναι μάλλον απίθανο να δούμε τρεις καθώς οι τάσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι θα έχουμε μόνο μία και αυτή τον Δεκέμβριο. Με δεδομένο ότι στο δ’ τρίμηνο του 2024 θα υπάρξουν πολλές έκτακτες εγγραφές που θα μειώσουν το αποτέλεσμα αλλά δεν θα οδηγήσουν σε αστοχίες με βάση τις αρχικές κατευθύνσεις, οι τράπεζες θα επιτύχουν μεγαλύτερη κερδοφορία το 2025 μοιράζοντας παράλληλα και περισσότερα μερίσματα.
Και τέλος είχαμε μια σειρά εταιριών που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με παρουσία σε Ρωσία και Ουκρανία (Σαράντης, Ελτον Χημικά κλπ) ή μπορεί να αποτελέσουν μέρος της προσπάθειας ανοικοδόμησης της Ουκρανίας (Κατασκευές, Οικοδομικά υλικά, Μεταλλικές Κατασκευές κλπ). Είναι ακόμα νωρίς για να θεωρήσουμε ότι όλα τελείωσαν και σίγουρα θα υπάρξουν πολλά επεισόδια μέχρι την υπογραφή μιας οριστικής συμφωνίας. Ένα χαρτοφυλάκιο ωστόσο με πιθανούς εισηγμένους εμπλεκόμενους στο θέμα της ανοικοδόμησης θα είχε πολύ ενδιαφέρον. Εκεί ακόμα η αγορά δεν έχει τιμολογήσει τίποτα.