Σε ένα μήνα υψηλής μεταβλητότητας στη Wall Street και σθεναρής αντίστασης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων απέναντι στα δυσάρεστα μακροοικονομικά δεδομένα Γερμανίας και Γαλλίας, το Χρηματιστήριο Αθηνών, όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά κατάγραψε ένα +5,8%, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη.
Η αλλαγή του τοπίου της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα μεικτά αποτελέσματα των τεχνολογικών εταιρειών, έχουν προβληματίσει το άκρατο χρηματιστηριακό κλίμα αισιοδοξίας της Wall Street. Οι ανησυχίες για την αντοχή του πληθωρισμού και την καθυστέρηση στη μείωση της επιτοκίων της Fed, προβληματίζουν και αυτές.
Στην Ευρώπη, το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δ’ τρίμηνο του 2024, έναντι 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές, το αντίστοιχου της Γαλλίας μειώθηκε στο 0,1%, ενώ στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητο, διαψεύδοντας την ΕΚΤ, η οποία είχε προβλέψει ανάπτυξη 0,2%. Παρ’ όλα αυτά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κινήθηκαν ανοδικά.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, αντικατοπτρίζει το σαφώς θετικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον της εγχώριας οικονομίας, με τους υψηλότερους αναπτυξιακούς δείκτες στην Ευρώπη. Παράλληλα ενσωματώνει σε μεγάλο βαθμό στις τιμές των μετοχών του και την αναπτυξιακή προοπτική των ίδιων των εισηγμένων εταιρειών.
Ο Γενικός Δείκτης έχει αφήσει πλέον για τα καλά πίσω του το προηγούμενο εύρος τιμών της ζώνης ανάμεσα στο 1420 και 1460 μονάδες. Κινούμενος πλέον με σχετική άνεση ανάμεσα 1525 και στις 1550 μονάδες. Με καθαρά τεχνικούς όρους, όσο ο Γενικός Δείκτης καταγράφει τιμές πάνω από τις 1542 μονάδες η τάση παραμένει ανοδική. Με τον επόμενο άμεσο στόχο να βρίσκεται πλέον στην ανοδική διάσπαση των 1560 μονάδων και η παραμονή πάνω από αυτές. Όσον αφορά τις στηρίξεις του Γενικού Δείκτη, η μη καθοδική διάσπαση των 1527 - 1530 μονάδων αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο. Αφού το αντίθετο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη διόρθωση.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών «μάρσαρε» και μετρούσε τις δυνάμεις του, εν μέσω μιας σειράς από ειδήσεις που δικαιολογημένα έχουν «ανοίξει την όρεξη των επενδυτών».
Η επιτυχημένη είσοδος των μετοχών της Alter Ego Media στην αγορά και το +15,5% που έδωσε στους μετόχους της, θύμισε παλαιότερες ένδοξες εποχές. Ένα σκληρό πόκερ εξελίσσεται στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ανάμεσα στον Όμιλο Σαββίδη και τον Όμιλο Ντρέιφους, οδήγησε τη μετοχή από τα 22 ευρώ στα 29,30 ευρώ για να επιστρέψει στα 27,00 ευρώ, με τους αναλυτές να προσδιορίζουν την αξία της μετοχής του ΟΛΘ ανάμεσα στα 39,50 και στα 44 ευρώ.
Στις ΗΠΑ, η αποτίμηση της Titan America που υπολογίζεται στα $3,3 δισ. υπολείπεται ελάχιστα της αξίας της μητρικής εταιρείας Τιτάν, η οποία βρίσκεται στα 3,58 δισ. ευρώ. Η υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ της AKTOR Group, δίνει ένα θετικό σήμα για τις επενδύσεις σε τεχνικά έργα μεγάλης κλίμακας, στην πράσινη ενέργεια, το Real Estate, στα έργα παραχώρησης, καθώς και στα συγχρηματοδοτούμενα έργα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Τι είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού; Ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις σημαντικών εισηγμένων εταιρειών, έχουν ικανά περιθώρια ανόδου με βάση όσα πιστοποιούν οι δυνάμεις των αγορών. Διότι η αποτίμηση της Titan America δεν είναι προϊόν κάποιας φαντασίας, κάποιων εικασιών, ή κάποιων αυθαίρετων προσδοκιών, αλλά αποτέλεσμα της επιλογής των επενδυτών που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο ΙΡΟ στη Wall Street. Το ίδιο και στον OΛΘ. Πραγματικό αγοραστικό χρήμα έχει οδηγήσει τη μετοχή στα 27 ευρώ. Αλλά και στην AKTOR Group, φρέσκο επενδυτικό χρήμα μπήκε στα ταμεία της εταιρείας.
Το μπαράζ των εκθέσεων που κυκλοφόρησαν από τη Morgan Stanley, την Bank of America, την UBS και την Jefferies, όσον αφορά την πορεία και τις αποτιμήσεις των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, επισφραγίζει τη διάχυτη εικόνα, ότι και το 2025 θα είναι και πάλι έτος των μετοχών του τραπεζικού τομέα. Οι τιμές στόχοι που προσδιορίζονται στα reports των προαναφερθέντων επενδυτικών οίκων κινούνται για την Eurobank ανάμεσα στα 2,61 ευρώ και στα 3,10 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα ανάμεσα στα 8,40 ευρώ και στα 11,02 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,96 ευρώ και 5,80 στα ευρώ για την Alpha Bank ανάμεσα στα 2,06 ευρώ και στα 2,75 ευρώ. Εάν εξαιρέσουμε τη χαμηλή τιμή - στόχο που δίνει για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η Bank of America, όλοι οι υπόλοιποι στόχοι προσφέρουν σημαντικά διψήφια ποσοστά ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές.
Σε άλλες εκθέσεις, ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές των χρηματιστηριακών αναλυτών για το 2025, συγκαταλέγονται οι μετοχές της ΔΕΗ με τις τιμές στόχους να βρίσκονται μεταξύ 17,70 – 19,10 ευρώ, της HelleniQ Energy στα 8,80 ευρώ, της Metlen μεταξύ 48,00 - 48,20 ευρώ, της Τιτάν στα 53,50 ευρώ, του ΟΤΕ στα 21 ευρώ και της Motor Oil μεταξύ 28,10 – 29,80 ευρώ.
Παράλληλα η μεγάλη κινητικότητα στον χώρο των εξαγορών, τόσο εντός όσο και εκτός Χρηματιστηρίου, πιστοποιεί τον χαμηλότερο συντελεστή ρίσκου που συνοδεύει τις επιχειρηματικές και επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι μεγάλα Private Equity Funds προβαίνουν σε αποεπενδύσεις μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού τους κύκλου σε κάποια projects και επανεπενδύουν σε άλλα, δείχνει ότι η αγορά μπορεί να φιλοξενήσει πολύ περισσότερα κεφάλαια, από όσα υπολογίζαμε. Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι επενδυτές, παρά τις αποεπενδύσεις τους, παραμένουν στην Ελλάδα, αναζητώντας και εστιάζοντας την προσοχή τους σε νέους στόχους.
Έτσι η έξοδος της CVC από τον χώρο της ιδιωτικής υγείας και η αναμενόμενη αποχώρηση της από τη μετοχική βάση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τροφοδοτεί deals που άπτονται του Χρηματιστηρίου. Καθώς αφ’ ενός πιθανολογείται η αύξηση του ποσοστού της CVC στη ΔΕΗ και αφ’ ετέρου για την Εθνική Ασφαλιστική, εμφανίζονται ως διεκδικητές η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.
Το 2025 έχει ξεκινήσει με ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα. Εάν και εφ’ όσον το κλίμα αυτό διατηρηθεί μακριά από κυοφορούμενα πολιτικά σενάρια που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο, το «μαρσάρισμα» του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα μετατραπεί σε ανοδικό ξέσπασμα. Με το βλέμμα βέβαια πάντα στη μητρόπολη των χρηματιστηρίων, τη Wall Street, που βιώνει ένα πρωτοφανές ανακάτωμα των χαρτιών και των βασικών κανόνων του παιχνιδιού.