Ο φετινός Αύγουστος έχει ιδιαιτερότητες οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα των παραδόσεων. Αν και είθισται να είναι μήνας στον οποίο υπάρχει μια σχετική ισορροπία στα πρόσημα τα τελευταία 25 χρόνια (13-12) στις αποδόσεις, οι πωλητές υπερτερούν με αρνητική απόδοση 0,71% στο ΧΑ. Ωστόσο, φέτος βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ και με βάση τα στατιστικά των εκλογικών αναμετρήσεων από το 1928 οι αγοραστές σημειώνουν την καλύτερη επίδοσή τους με μέση απόδοση 3,1% με πιθανότητα επικράτησης 70,8% ως το τέλος του μήνα.
Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι η διαπραγμάτευση των βασικών δεικτών των μετοχών στις ΗΠΑ πολύ κοντά ή σε ιστορικά υψηλά. Εν μέρει η εικόνα δικαιολογείται καθώς οι 285 εταιρείες (54%) που έχουν δημοσιεύσει μεγέθη στον S&P-500 εμφανίζουν αύξηση κερδών 9,8% και 4,8% αύξηση εσόδων, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή που έχει σημειωθεί από το 2022. Η προβολή στο σύνολο των εταιρειών «δείχνει» ότι το δεύτερο τρίμηνο θα κλείσει με αύξηση των καθαρών κερδών 9%.
Η σημαντικότερη ανάγνωση αυτού του τριμήνου, ωστόσο, είναι η αύξηση της συνεισφοράς των εταιρειών που βρίσκονται έξω από την περίμετρο των «7 Υπέροχων» για τις οποίες αναμένεται αύξηση κερδών 5,1% έναντι οριακών ή αρνητικών μεταβολών στα προηγούμενα τρίμηνα. Η σημαντικότερη εταιρεία πάντως του δείκτη (NVIDIA) ανακοινώνει στις 28 Αυγούστου, επομένως ο παράγοντας κερδοφορία αν και δείχνει ως τώρα ικανοποιητικές τάσεις, θα έχει έως το τέλος του μήνα αυξημένη επίδραση στις τάσεις της αγοράς.
Η κερδοφορία των εταιρειών αναμένεται να κυριαρχήσει στο οικονομικό προσκήνιο και στην εγχώρια Αγορά τον Αύγουστο ή τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο. Μέχρι τώρα το δείγμα γραφής (Τράπεζες, Metlen, Titan) ήταν εξαιρετικό, διατηρώντας την αισιόδοξη προοπτική και για το δεύτερο εξάμηνο. Η ερχόμενη εβδομάδα πρακτικά θα σημάνει το τέλος της πρώτου κύματος αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου δίνοντας μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για τις τάσεις της κερδοφορίας του εξαμήνου καθώς δημοσιεύουν ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΤΕ, Ideal και Πετρόπουλος.
Οι τράπεζες έχουν κάνει τη διαφορά στο εξάμηνο δίνοντας έναν «αέρα» 30% σε σχέση με τα περυσινά τους κέρδη, ενώ τα λειτουργικά κέρδη των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών δείχνουν αύξηση 11,6%. Είναι νωρίς για να πούμε αν θα έχουμε ένα νέο ιστορικό υψηλό στην κερδοφορία των εταιρειών για την περίοδο του α’ εξαμήνου ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις είναι υποστηρικτικές.
Το γεωπολιτικό περιβάλλον εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστο με ισχυρές επιδράσεις στο ενεργειακό πεδίο, ενώ για τα επιτόκια των ΗΠΑ η 14η Αυγούστου θα είναι μια κομβική ημερομηνία λόγω της ανακοίνωσης του πληθωρισμού για τον Ιούλιο. Κατά τα λοιπά, ο μήνας δεν έχει προγραμματισμένα οικονομικά γεγονότα υψηλού ειδικού βάρους, αυτό ενδεχομένως να δώσει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας σε επιλεκτικές κινήσεις βασισμένες στις νέες αναγνώσεις των αποτελεσμάτων.
Αν δεν έχουμε αρνητικές εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο ο Αύγουστος μπορεί να διατηρήσει τα κεκτημένα και να αρχίσει να προεξοφλεί με περισσότερη αισιοδοξία αυτά τα οποία έρχονται τον Σεπτέμβριο: Αναβαθμίσεις, μείωση των επιτοκίων, διάθεση μετοχικών πακέτων και στο βάθος εκλογές. Προς το παρόν το καλοκαίρι έχει τον πρώτο λόγο. Για τα υπόλοιπα θα ασχοληθούμε μετά τις 25 Αυγούστου.