Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανακατάληψη των 1.200 μονάδων με κέρδη 1,34%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανακατάληψη των 1.200 μονάδων με κέρδη 1,34%

Μια πρώτη αντίδραση στις σημαντικές πιέσεις που είχαν προηγηθεί, έβγαλε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να επαναφέρουν τον γενικό δείκτη υψηλότερα από το όριο των 1.200 μονάδων, κίνηση που είχε σαφείς ενδείξεις ωραιοποίησης των αποτιμήσεων, λόγω λήξης του χρηματιστηριακού εννεαμήνου (window dressing).

Στην κίνηση αυτή βοήθησαν τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, αλλά και η θετική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς σημειώθηκαν πονταρίσματα για μια λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική, από την ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντική αποκλιμάκωση που ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο. Σε επίπεδο ευρωζώνης ο δείκτης επιβράδυνε στο 4,3% ετησίως, από το 5,2% του Αυγούστου, κινούμενος χαμηλότερα από ότι περίμεναν οι οικονομολόγοι, που εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσε στο 4,5%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, επιβράδυνε στο 4,5% ετησίως τον Σεπτέμβριο, από το 5,3% που είχε προηγηθεί, σε επίσης καλύτερο επίπεδο των εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στο 4,8%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.193,25 (-0,01%) και 1.211,47 μονάδων (+1,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.209,34 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,34%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 73,5 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,69%, σε επίπεδο μήνα απώλειες 7,86%, ενώ η λήξη του χρηματιστηριακού 9μήνου τον βρήκε με κέρδη 30,07%.

Από την άλλη, ασφαλώς και η σημερινή αντίδραση σε Ευρώπη και Χ.Α. δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα, καθώς το κλίμα παραμένει βαρύ και οι επενδυτές καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι τα επιτόκια θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα περισσότερο από όσο υπολόγιζαν οι αγορές.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, μπορεί η σημερινή αντίδραση να επανέφερε τον γενικό δείκτη υψηλότερα των 1.200 μονάδων, όμως το σύνολο των αναλυτών θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 1.240 μονάδων, σαν μία πρώτη ένδειξη αλλαγής της τάσης.

Με τα μέχρι στιγμής γνωστά αποτελέσματα, σε αρκετές περιπτώσεις εταιρειών είναι ευδιάκριτη η επιβάρυνσή τους, από την άνοδο των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση των δανείων.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης DBRS έδωσε νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας την εκτίμησή του για την ανάπτυξη φέτος, στο 1,9%, από 1,5% πριν, και κρατώντας αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2024 στο 1,5%, παρά το δημοσιονομικό κόστος των πλημμυρών και των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Σύσταση «buy» και τιμή – στόχο 30,10 ευρώ (από 26,40 ευρώ προηγουμένως), δίνει η Eurobank Equities για τη μετοχή της Jumbo, την οποία μάλιστα τοποθετεί στις κορυφαίες της επενδυτικές επιλογές (top pick). Όσον αφορά την κερδοφορία του 2023, η Eurobank Equities περιμένει ότι τα καθαρά έσοδα του ομίλου θα αυξηθούν κατά 19% στο σύνολο του 12μηνου, δηλαδή περίπου 3% υψηλότερα σε σχέση με τις μέσες εκτιμήσεις. Για το 2024, η χρηματιστηριακή προσδοκά ότι η Jumbo θα επιτύχει βελτίωση των EBITDA κατά 9,6%.

Από την άλλη, εντυπωσιακή αποδείχθηκε η ζήτηση των επενδυτών για την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) της Optima Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές προσφορές υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό των 151 εκατ. ευρώ κατά τουλάχιστον 3 φορές, φθάνοντας στα 550 εκατ. ευρώ.

Σαφώς καλύτερη των προηγούμενων συνεδριάσεων, η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Aegean Airlines (+2,94%), Lamda Development (+2,86%), Jumbo (+3,26%), Mytilineos (+2,59%), TITC (+3,87%), ΕΛΧΑ (+4,21%) και ΟΠΑΠ (+2,26%).

Από τους τίτλους που υστέρησαν, απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσε μόνο η ΕΥΔΑΠ (-1,06%)

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και τους τίτλους που πέτυχαν να διαφοροποιηθούν θετικά, ξεχώρισαν οι Entersoft (+7,55%), Unibios (+7,36%), Ideal (+6,27%) και Foodlink (+5,62%).

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 7.869.000 νέες (ΚO) μετοχές της Ideal (+6,27%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 48.003.921.