Συνεδρίαση δύο όψεων, η πρώτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου στο πρώτο κομμάτι των συναλλαγών το Χ.Α. ευθυγραμμίστηκε με τη διορθωτική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος στην ευρωζώνη και στην ΕΕ και με τη διαφαινόμενη πολιτική κρίση στη Γαλλία, να δημιουργούν προβληματισμό στους επενδυτές.
Από την άλλη, στην αντίδραση του γενικού δείκτη από τα πρωινά χαμηλά και στο γύρισμά του σε οριακά θετική μεταβολή, τις κύριες βοήθειες τις έδωσαν οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές.
Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι από τους χρηματιστές, περιορίζονται στο να επισημάνουν πως «η εγχώρια αγορά δεν έχει πολλούς ισχυρούς καταλύτες αυτή την περίοδο και πάρα πολλά, για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, θα κριθούν από το αν θα ευοδωθεί το αναμενόμενο deal την Τέρνα Ενεργειακή και το οποίο θα μπορούσε να επιδράσει σημαντικά στις χρηματιστηριακές εξελίξεις – αποτιμήσεις».
Τεχνικά, το γεγονός ότι η αρχική διόρθωση για τον ΓΔ έφθασε έως τις 1.440 για να ακολουθήσει σχετική αντίδραση, μόνο ως ενθαρρυντική ένδειξη μπορεί να θεωρηθεί, όμως ο πρώτος λόγος θα παραμείνει στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Εν τω μεταξύ, τις αισθητές τάσεις αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα τον Μάιο επιβεβαίωσε η μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε τον Μάιο με 2,4% ετησίως, επιβραδύνοντας σημαντικά από το 3,1% του Απριλίου. Σε επίπεδο μήνα, η σύγκριση Μαΐου - Απριλίου έδειξε μείωση κατά 0,3%.
Από εκεί και πέρα, η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι πλήρης από γενικές συνελεύσεις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, προσδοκιών για πιθανά deals που θα ενισχύσουν την διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, αλλά και αποκοπές μερισμάτων, ενώ με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένονται και οι ανακοινώσεις από την Fed, την Πέμπτη 13 Ιουνίου.
Αν και οι πιθανότητες να παρέμβει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, μειώνοντας επιτόκια, είναι μηδενικές, ωστόσο κρίσιμο είναι το λεκτικό του Προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ.
Η προσοχή και στον πληθωρισμό Μαΐου στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί η παραμονή του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, όπως και η διατήρηση της επιφυλακτικής εικόνας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.440,91 (-1,20%) και 1.461,76 μονάδων (+0,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.458,84 μονάδες (+0,03%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,5 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Aegean Airlines (-1,10%), Motor Oil (-1,61%), Jumbo (-1,60%), Metlen (-1,14%), TITC (-1,45%), Ελλάκτωρ (-1,62%).
Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Eurobank (+3%) και Lamda Development (+1,50%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά οι ΕΚΤΕΡ (+7,75%), Space (+3,31%), ΕΥΑΘ (+1,94%) και Centric (+1,42%).