Στασιμότητα και εναλλαγές προσήμων, χαρακτήρισαν το πρώτο μισό της συνεδρίασης, αλλά στη συνέχεια οι πωλητές βγήκαν πιο επιθετικά και κατάφεραν να κλείσουν την αγορά κοντά στο χαμηλό ημέρας. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γ.Δ. απέφυγε να «αναμετρηθεί» με την αντίσταση των 1.200 μονάδων και μένει να φανεί αν θα επιχειρήσει ανοδική διαφυγή, κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ή θα συνεχίσουν να επικρατούν οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κάτι που θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο ποσοστό από τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών.
Είναι σαφές ότι μετά την αναβάθμιση από την S&P και το deal UniCredit - Alpha Bank, η προσοχή των επενδυτών θα επιστρέψει στα εταιρικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, τα οποία θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρας, με την Mytilineos να ξεκινά αύριο τις ανακοινώσεις. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα εννεαμήνου ο ΟΛΠ (+5,33%) και οι ανακοινώσεις έτυχαν θετικής υποδοχής από τους traders.
Η προσοχή και στις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς οποιαδήποτε μη αναμενόμενη εξέλιξη θα επηρεάσει τις διεθνείς αγορές και κατ΄ επέκταση και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Από εκεί και πέρα και ανεξάρτητα από την βραχυπρόθεσμη τάση, η οποία θα συνεχίσει να επηρεάζεται από πολλούς και αστάθμητους παράγοντες, σε μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα οι ενδείξεις παραμένουν θετικές και αυτό αναφέρθηκε και στις συνοδευτικές εκθέσεις των οίκων που αναβάθμισαν το ελληνικό αξιόχρεο, κατά τελευταίο διάστημα.
Μένει να φανεί το πότε θα πυκνώσουν οι εισροές κεφαλαίων, τα οποία, ελέω επενδυτικής βαθμίδας, θα επιχειρήσουν να χτίσουν θέσεις στα ελληνικά assets, με μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
Σε επίπεδο γενικού δείκτη, όσο αυτός συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1.190 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 1.225 μονάδες, εν όψει και λήξης του χρηματιστηριακού 10μηνου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.160 και 1.100 μονάδες.
«Ένα από τα μεγάλα stories στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών, είναι αυτό της διαρθρωτικής ανάπτυξης», τονίζει η HSBC, «το οποίο και αναμένεται να υπεραποδώσει σε ένα περιβάλλον όπου φυσικά δεν υπάρχει κάποια σκληρή και απότομη προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας. Σε αυτό το story λοιπόν, ξεχωρίζει η Ελλάδα, μαζί με τη Ρουμανία, καθώς και αγορές όπως η Ινδία, η Ινδονησία και το Μεξικό».
Όπως τονίζει η HSBC, η οποία διατηρεί εδώ και καιρό στάση «Overweight» στην Ελλάδα, «οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν ελκυστικές, σε σύγκριση με εκείνες των ευρωπαϊκών μετοχών, ενώ στο πλαίσιο των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να υπεραποδώσουν χάρη του ‘story’ της διαρθρωτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
Εν τω μεταξύ, στο 3,92% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένη από την αντίστοιχη δημοπρασία στα τέλη Σεπτεμβρίου (3,90%). Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.103 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,76 φορές, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.
Εξαιρετικά ισχυρό τρίμηνο με επιτάχυνση των καθαρών εσόδων από τόκους, περαιτέρω συγκράτηση του κόστους, περιορισμένη ροή νέων NPLs και χαμηλό κόστος κινδύνου, αναμένει από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η Euroxx στα αποτελέσματα που θα παρουσιάσουν από την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο η χρηματιστηριακή διατηρεί την σύσταση «Overweight», με τιμές – στόχους για την Eurobank στα 2,3 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,5 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,1 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,6 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκε μεταξύ 1.199,65 (+0,26%) και 1.184,34 μονάδων (-1,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.185,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,95%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 77,5 εκατ., από τα οποία τα 11,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετική μεταβολή έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,15%), Motor Oil (+0,71%) και Jumbo (+0,46%).
Από τους υστερήσαντες, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-3,33%), Πειραιώς (-2,61%), Aegean Airlines (-2,53%), Vihalco (-2,55%), Lamda Development (-2,05%), Cenergy (-3,73%), Ελλάκτωρα (-3,07%), ΕΥΔΑΠ (-3,36%) και Σαράντη (-2,85%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που σήμερα κινήθηκαν σαφώς πιο επιφυλακτικά, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν οι Frigoglass (+6,15%), Revoil (+3,95%), Performance (+2,28%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,94%).