Το κρίσιμο σημείο στήριξης των 1.370 - 1.365 μονάδων, δοκιμάστηκε σήμερα από τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο έδειξε να επηρεάζεται εμφανώς από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό, με τις πτωτικές τάσεις να έχουν ξεκινήσει από την Wall Street και να επεκτείνονται σε όλες τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές.
Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, «η αγορά, μετά από συσσώρευση 2 μηνών, διέσπασε πτωτικά εβδομαδιαία επίπεδα στήριξης, δημιουργώντας ανησυχίες για βαθύτερη διόρθωση. Με την απουσία θετικών, εγχώριων, καταλυτών, η διάρκεια και η ένταση της διόρθωσης θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα στις διεθνείς αγορές».
Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί η αντίδραση που έβγαλε η εγχώρια αγορά από τα σημερινά χαμηλά ημέρας, παρά το γεγονός ότι η εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρέμενε ιδιαίτερα αρνητική.
Το θετικό στην αγορά, είναι ότι οι περισσότεροι από τους δεικτοβαρείς τίτλους βρίσκονται σε διαφορετική φάση και δεν πιέζονται όλοι με την ίδια ένταση, ενώ όλοι οι traders περιμένουν την αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, που είναι αυτός που θα συνεχίσει να διαμορφώνει κλίμα στην εγχώρια αγορά.
Σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της αγοράς, «δεν έχει αλλάξει η μεγάλη εικόνα στο Χ.Α., ενώ είναι και λογικό να υπάρχουν περίοδοι ‘χωνέματος’ επιπέδων. Η ευρύτερη περιοχή του 1450 είναι σημαντική αντίσταση και θα χρειαστεί σημαντικούς ανοδικούς καταλύτες για να υπερκεραστεί. Είναι λογικό το επίπεδο αυτό να ταλαιπωρήσει περισσότερο χρονικά, πριν ξεκινήσει η επόμενη και μεγαλύτερη κίνηση της αγοράς.
Άλλωστε ερχόμαστε από ένα σημαντικό ράλι τιμών από τη ζώνη των 1100 μονάδων, τα τέλη του Οκτωβρίου 2023. Ο Απρίλιος θα δώσει και τις νέες αλλαγές στη σύνθεση του FTSE25, κάτι που μπορεί να τονώσει το ενδιαφέρον στις υποψήφιες νέες εισόδους. Σίγουρα δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες για trading, παρόλα αυτά θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες με ‘stop long’ και ‘take profit’ έως ότου πάρουμε ημερήσια αγοραστικά σήματα».
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη, που εκφράζουν αρκετοί αναλυτές και σύμφωνα με την οποία, «όσο πιο μεγάλη θα είναι η διόρθωση, τόσο περισσότερο θα φορτιστεί η δυναμική της αγοράς, καθώς θα δώσει την ευκαιρία αναδιάταξης δυνάμεων και εναλλαγής θέσεων, ενώ θα μπουν στο σύστημα και νέοι κωδικοί που έχουν μείνει εκτός Χ.Α. και με αυξημένη ρευστότητα».
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπαράζ θετικών εκθέσεων από ξένους και εγχώριους επενδυτικούς οίκους.
Η Jefferies αύξησε την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 2,60 ευρώ, από 2,25 ευρώ νωρίτερα, με τη σύσταση να διατηρείται σε «αγορά». Στο «bullish» σενάριο του επενδυτικού οίκου, η τιμή - στόχος αυξάνεται σε 3,80 ευρώ, ενώ στο «bearish» σενάριο η τιμή - στόχος μειώνεται σε 1,45 ευρώ. Αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή - στόχο για την Cenergy Holdings η Euroxx στα 11,0 ευρώ ανά μετοχή, από 8,0 ευρώ ανά μετοχή προηγουμένως. Η χρηματιστηριακή επικαιροποιεί το μοντέλο της για την παραγωγό καλωδίων για υπεράκτιες διασυνδέσεις, δίνοντας σύσταση «overweight».
Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 1.364,08 μονάδες (-1,61%) για να κλείσει στις 1.383,45 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,21%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 104 εκατ., από τα οποία τα 10,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,73%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Alpha Bank (-1,08%), Coca Cola (-1,69%), Quest (-3,71%), Autohellas (-1,15%), Ελλάκτωρ (-1,79%), ΕΥΔΑΠ (-1,75%) και Σαράντης (-3,23%).
Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Motor Oil (+1,04%), Cenergy (+1,68%) και ΟΤΕ (+2,20%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Παπουτσάνης (+4,25%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,92%), Centric (+2,74%), Q&R (+2,66%) και Optima Bank (+2,33% και νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο.