Σε ελεγχόμενο «profit taking» επιδόθηκαν οι ενεργοί επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από 7 συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου, που έφεραν τον ΓΔΧΑ σε νέα υψηλά 14ετίας.
Είναι περισσότερο από πασιφανές ότι η εγχώρια αγορά αναζητά νέους ανοδικούς καταλύτες, την ώρα που η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές καλά κρατεί, καθώς οι επιβαλλόμενοι δασμοί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρνουν «δεύτερες σκέψεις» στην πλειονότητα των traders.
Πέρα από τη νέα ανακοίνωση του Τραμπ για δασμούς 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά και προσαρμογή όλων των αμερικανικών δασμών με όρους αμοιβαιότητας, καθώς οι δασμοί που επιβάλλονται στην Ευρώπη, είναι αρκετά υψηλότεροι από τους αμερικανικούς, το ενδιαφέρον των αγορών θα επικεντρωθεί στην κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο, αύριο Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο.
Είναι τουλάχιστον ευδιάκριτο, ότι οι αγορές έχουν εισέλθει σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας, κλίμα το οποίο αναμένεται να επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο, στον βαθμό που του αναλογεί, την ώρα που ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης, μετά το ράλι του προηγούμενου διαστήματος.
Μένει να φανεί η ένταση και η έκταση της διόρθωσης και αν οι σχετικά χαμηλότερες αποτιμήσεις θα επαναφέρουν τους αγοραστές στη θέση του οδηγού.
Παραμένει ζητούμενο η συνέχιση του ενδιαφέροντος για νέα deals, καθώς η έντονη επιχειρηματικότητα είναι αυτή που θα κρατήσει «ζωντανό» το ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Κλάδοι όπως ασφάλειες (Εθνική Ασφαλιστική), ενέργεια (συζητήσεις για deal μεταξύ Ήρων και NRG), υγεία, πληροφορική (εξαγορά του 22% της εισηγμένης στην Εναλλακτική Αγορά Vidavo) και αρκετοί ακόμη βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, ενώ τη «σκυτάλη» αναμένεται να πάρουν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με την Coca Cola να κάνει την αρχή την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου.
Αξίζει υπενθύμισης ότι την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, το βράδυ, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 28ης Φεβρουαρίου.
Σταθερή στο 2% διατηρεί η Wood την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, με στήριξη από την αύξηση των επενδύσεων και την ισχυρή δημοσιονομική πορεία, προβλέποντας πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της Ευρωζώνης, ενώ θεωρεί πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από το γενικότερο κλίμα στη διεθνή αγορά, είναι υπερβολικά υψηλές με βάση το δυνατό story της Ελλάδας.
Η BofA ξεκινά κάλυψη για τη Metlen με σύσταση «αγορά» και τιμή-στόχο τα €45. Αναμένει δε η εισαγωγή στο LSE να αποτελέσει καταλύτη για τη μετοχή.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.546,53 μονάδες (-0,73%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.551,9 μονάδες (-0,38%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 115,5 εκατ., από τα οποία τα 15,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-1,68%), Eurobank (-1,08%), Εθνική (-1,06%), Πειραιώς (-1,25%), Viohalco (-1,75%), Cenergy (-2,03%), TITC (-1,64%), ΕΛΧΑ (-1,98%), ΟΤΕ (-1,52%).
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι HelleniQ Energy (+1,32%), Metlen (+2,43%), Σαράντης (+1,23%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι Vidavo (+9,76%), Εβροφάρμα (+6,15%), Άβαξ (+4,56%), Foodlink (+3,74%).