Αν είναι κάτι για το οποίο φέτος η ελληνική αγορά μπορεί να υπερηφανεύεται είναι η βελτίωση της δυνατότητας προσέλκυσης κεφαλαίων σε προσφορές μετοχών από βασικούς μετόχους ή δημόσιες εγγραφές. Το συνολικό μέγεθος από τις δημόσιες προσφορές μετοχών και διαθέσεις πακέτων από βασικούς μετόχους ξεπέρασε τα 3,7 δισ. ευρώ ενώ οι επιχειρηματικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων που ενεπλάκησαν έμμεσα ή άμεσα εισηγμένες εταιρίες του ΧΑ ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ σε επιχειρηματική αξία.
Τα μεγέθη αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι οι εισροές που παρατηρήθηκαν δεν αφορούσαν ένα συγκεκριμένο κλάδο ή ήταν κεφάλαια ανάγκης όπως συνέβη το 2015 αλλά αφορούσαν κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο με ευρεία συμμετοχή εταιριών και έμφαση στους κλάδους της Ενέργειας, της Πληροφορικής, των Κατασκευών και των Τραπεζών. Βέβαια, όλα αυτά είχαν ένα κόστος απόδοσης αφού η αγορά έφθασε στα όρια των αντοχών της αδυνατώντας πολλές φορές να ακολουθήσει το ράλι των ξένων αγορών ή να τιμολογήσει επαρκώς τα καλά νέα των εισηγμένων που αφορούσαν επιχειρηματικές συμφωνίες ή τις επιδόσεις κερδοφορίας. Ας είναι. Κάθε σκαλοπάτι έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.
Το 2025 έχει ακόμα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας καθώς οι αβεβαιότητες κυρίως από το εξωτερικό δημιουργούν περισσότερες απαιτήσεις απόδοσης από τους επενδυτές. Αφενός λόγω της αύξησης των αποτιμήσεων αναζητείται αναπτυξιακή προοπτική, βάθος πρόβλεψης κερδών και ανταμοιβή στο μέτοχο αφετέρου το Χρηματιστήριο Αθηνών επαναπροσδιορίζεται στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα επιδιώκοντας την προσέλκυση της επόμενης γενιάς επενδυτών (marginal buyer) μέσα από την ένταξη του στις ώριμες αγορές.
Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις των θεμελιωδών, οι εισηγμένες εταιρίες έδειξαν στη διάρκεια του 2024 να διατηρούν την ισχυρή δυναμική των ιστορικών επιδόσεων της κερδοφορίας τους για τρίτο συνεχόμενο έτος και ετοιμάζονται να μοιράσουν μερίσματα 4,6 δισ. ευρώ για τη χρήση του 2024, τη μεγαλύτερη χρηματική διανομή από τη χρήση του 2007. Την ίδια στιγμή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που ναι μεν έχει τις προϋποθέσεις της αναβάθμισης με το μέρος του κινδυνεύει ωστόσο να χάσει το ανταγωνιστικό επενδυτικό πλεονέκτημα μιας αναπτυσσόμενης αγοράς εντός μιας γεωγραφικής ζώνης με σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο και ισχυρά οικονομικά χαρακτηριστικά. Η υπαρξιακή αυτή αναζήτηση της νέας ταυτότητας του Χρηματιστηρίου θα επηρεάσει τις ροές κεφαλαίων από και προς τις εισηγμένες εταιρίες και ακολούθως τον βαθμό αποτελεσματικότητας της αγοράς.
Καταλύτες για την επόμενη χρονιά θα παραμείνουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις με το ρίσκο ωστόσο να γέρνει προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Η πολιτική δασμών που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία των ΗΠΑ απέναντι στις κυριότερες χώρες με τις οποίες έχει εμπορικές σχέσεις σίγουρα θα έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το άκουσμα της στις αγορές. Η Ευρώπη τέλος, έχει μπροστά τις εκλογικές αναμετρήσεις στις κυριότερες οικονομίες της που θα επηρεάσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον βάζοντας ένα στοιχείο αναστολής αρχικά μέχρι την ολοκλήρωση των πολιτικών διαδικασιών.
Οι πολιτικές αλλαγές στις βασικές οικονομίες που αποτελούν τον πυρήνα της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική πολιτική, τη δημοσιονομική ολοκλήρωση και τη σταθερότητα εντός της ΕΕ, επηρεάζοντας ενδεχομένως την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων. Στο εσωτερικό οι επιδόσεις των εταιριών θα παραμείνουν στο προσκήνιο με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο. Οι κινητήριες δυνάμεις της αγοράς θα είναι α) η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία άνω του 2% β) Η επιτάχυνση βασικών έργων υποδομών ή οικιστικών αναπτύξεων γ) η πιστωτική επέκταση. Οι επιχειρηματικές συμφωνίες του 2024 έβγαλαν «ουρές» σε ανάλογα εγχειρήματα που αναμένονται και το 2025 ενώ το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον θα εστιάσει και σε εγχειρήματα εισαγωγών εταιριών είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η επόμενη χρονιά θα έχει πιο διακριτές αποδόσεις και πιο εστιασμένο ενδιαφέρον αντανακλώντας και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιδόσεων των εισηγμένων εταιριών. Στο βασικό μας σενάριο οι τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τον πρώτο λόγο στο ΧΑ ως προς τη διαμόρφωση των τάσεων όχι μόνο της αγοράς αλλά και της συνολικής κερδοφορίας των εισηγμένων ενώ οι εταιρίες που έχουν υποσχεθεί ανάπτυξη στα μεγέθη τους σε συνδυασμό με αυξημένα μερίσματα θα αποτελέσουν επιλογές που μπορούν να αντισταθμίσουν τυχόν απρόβλεπτους παράγοντες. Υπό αυτό το πρίσμα οι βασικές μας επενδυτικές επιλογές για το 2025 περιλαμβάνουν τις Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Autohellas καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος των θεμάτων της επόμενης χρονιάς.