Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικότητα και απώλειες 0,20%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικότητα και απώλειες 0,20%

Συνεδρίαση σημαντικού volatility, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να ξεκινά με διαθέσεις αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις παρυφές των 1.420 μονάδων, για να ακολουθήσει εμφατική υποχώρηση μέχρι τις 1.395 μονάδες, κλείνοντας και το τεχνικό «χάσμα» των 1.399 - 1.395 μονάδων, όμως κάπου εκεί ενεργοποιήθηκαν άμυνες, που γύρισαν τον γενικό δείκτη πάνω από τις 1.400 μονάδες, αλλά με αρνητική ημερήσια μεταβολή.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.419,49 (+0,89%) και 1.395,06 μονάδων (-0,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.404,11 μονάδες (-0,20%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 94 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Ανεξάρτητα από τη σημερινή προσπάθεια αντίδρασης, οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές συνεχίζουν να δηλώνουν επιφυλακτικοί τονίζοντας ότι, «η σχετική ορατότητα θα αποκατασταθεί μετά εκλογή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το αποτέλεσμα στις έκτακτες βουλευτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν στη Γαλλία. Μέχρι τότε η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις ευρωπαϊκές αγορές και κατ΄ επέκταση και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Αν αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση στην Ευρώπη, το Χ.Α. ‘χρωστάει’ μια αντίδραση αυτοσυντήρησης και άμυνας, τουλάχιστον μέχρι της 1425 μονάδες. Για το ελληνικό χρηματιστήριο, ένα ισχυρό υπόβαθρο σταθερότητας του δίνει η εξαιρετική συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων, στις συνθήκες της αναταραχής που άρχισε μετά τις ευρωεκλογές».

Συμπερασματικά, ασφαλώς και βραχυπρόθεσμα δεν μπορούν να αποκλειστούν τα βραχύβια ανοδικά διαλείμματα, όμως, τεχνικά, τα μέχρι πρότινος επίπεδα στήριξης, έχουν μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με μικρό επενδυτικό ορίζοντα.

Το ερώτημα είναι «εάν σε αυτό το αρνητικό, πανευρωπαϊκά, περιβάλλον, θα ευοδωθούν κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες που έχει προεξοφλήσει η εγχώρια επενδυτική κοινότητα και οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα».

Την Πέμπτη, 20 τρέχοντος, αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του MSCI για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών, με αρκετό ελληνικό ενδιαφέρον, για το αν ο οίκος θα εντάξει το Χ.Α. σε “watch list”, στο πλαίσιο της μετάταξής του στις ανεπτυγμένες αγορές.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίαση, η αισθητή υποχώρηση του τζίρου και η επιμένουσα κακή εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ανακοίνωση, «η Lamda Development (+3,38%) πούλησε 3.534.734 ίδιες μετοχές, που αντιστοιχούν σε 2,0% του συνόλου των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας σε τιμή πώλησης €7,10 ανά μετοχή, μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής (OTC), στην εταιρεία με την επωνυμία ZEPKO ENTERPRISES COMPANY LIMITED (η «ZEPKO»), συμφερόντων της οικογένειας του κ. Γεώργιου Προκοπίου.

Το συνολικό ύψος της συναλλαγής ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η εισηγμένη, «η πώληση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο μερών, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86.000 τ.μ. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μία ποσοστιαίας μονάδας οι Alpha Bank (-1,04%), Πειραιώς (-2,33%), Aegean Airlines (-1,59%), TITC (-2,36%). Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Lamda Development (+3,38%), Metlen (+1,48%) και Jumbo (+1,64%)

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά οι Frigoglass (+5,77%), Ιντρακάτ (+2,83%), Ideal (+2,33%) και AS Company (+1,12%).