Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εξακολουθεί να πορεύεται στον δικό του δρόμο, δίχως να κοιτάζει προς τους δείκτες του S&P500 και του Nasdaq στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Υπεραποδίδοντας έναντι πολλών σημαντικών αγορών σε διάφορα χρονικά πλαίσια όπως είναι η 3ετία, το 12μηνο, το 6μηνο, το 3μηνο και οι 30 ημέρες. Μοναδική παραφωνία, αποτελεί η κίνηση της τελευταίας εβδομάδας.
Το φρενάρισμα της αγοράς ήταν για πολλούς η απάντηση στα υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών του Γενικού Δείκτη και η απορρόφηση ή το «χώνεμα» όλων των θετικών χρηματιστηριακών και οικονομικών δεδομένων μέχρι σήμερα, με πιο πρόσφατο αυτό του rebalancing του MSCI Greece. Αυτά τα δεδομένα που έφεραν το Γ.Δ. σε ένα νέο επίπεδο τιμών έδωσαν την ευκαιρία στους επενδυτές να αποκομίσουν κέρδη, να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια τους και να επαναπροσδιορίσουν τους επενδυτικούς στόχους τους για το 2023.
Όπως βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα με τους 18 χρηματιστηριακούς δείκτες που παρακολουθούμε, ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρουσίασε άνοδο της τάξης μόλις του +0,12%, αποκλιμακώνοντας έτσι τη δυναμική του.
Το Rebalancing του δείκτη MSCI, που αφήσαμε πίσω μας ήταν μια ημερομηνία ορόσημο για το 2023. Και όχι μόνο λόγω της εκτόξευσης του όγκου των συναλλαγών στα επίπεδα των 380 εκατ. ευρώ, σαν αποτέλεσμα της εισόδου της Motor Oil στον προαναφερθέντα δείκτη, αλλά και λόγω της συμμετοχής 10 πλέον εταιρειών στον MSCI.
Σήμερα ο MSCI Greece περιλαμβάνει 10 μετοχές που αντιστοιχούν πάνω από 85% της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου Αθηνών. O MSCI Greece γίνεται πλέον πολυπληθέστερος και αντιπροσωπευτικότερος, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δελεαστικός στα μάτια των ξένων επενδυτών. Στον MSCI Greece συμμετέχουν οι μετοχές της Eurobank Holdings, του ΟΤΕ, της Alpha Bank Services and Holdings, του ΟΠΑΠ, της Εθνικής Τράπεζας, της Mytilineos, της Jumbo, της ΔΕΗ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Motor Oil.
Σε πρόσφατες αναλύσεις σημαντικών επενδυτικών οίκων είχαν διατυπωθεί εκτιμήσεις για την είσοδο της HELLENiQ Energy Holdings και της Τραπέζης Πειραιώς στον Δείκτη, κάτι που πιθανότατα θα εκπληρωθεί στο επόμενο rebalancing του MSCI Greece, όταν οι συγκεκριμένες μετοχές θα πληρούν τα κριτήρια της κεφαλαιοποίησης και της διασποράς που απαιτούνται, για την ένταξη τους στον δείκτη.
Η εικόνα από την πορεία του τελευταίου μηνός και τριμήνου, καταγράφει την προσδοκία για το rebalancing με την επιτυχή είσοδο της μετοχής της Motor Oil στον MSCI Greece
Όπως βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα, σε επίπεδο 30 ημερών ο ΓΔ με το +7,86% έχει υπεραποδόσει απέναντι σε όλους τις δείκτες και κυρίως τους ευρωπαϊκούς, που κινούνται αισθητά καλύτερα από τους αντίστοιχους της Wall Street.
Η εικόνα δεν αλλάζει και σε επίπεδο 3μήνου. Και εδώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, βρίσκεται πρώτο σε απόδοση με +23,41% ακολουθούμενο από τον ισπανικό δείκτη IBEX με +13,07% και τον ιταλικό δείκτη MIB 40 με +12,92%, όπως βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα.
Χρονικά βρισκόμαστε πλέον μπροστά στις εκθέσεις της DBRS στις 10 Μαρτίου και της Standards & Poor’s στις 21 Απριλίου, αλλά και στις ανακοινώσεις των τελικών στοιχείων για το ΑΕΠ του 2022 και στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων μιας σειράς από σημαντικές εταιρείες της Χ.Α, όπως είναι η Eurobank, η Mytilineos, η Viohalco, η ElvalHalcor και η Cenergy.
Τόσο τα αποτελέσματα των εταιρειών, όσο και τα στοιχεία του ΑΕΠ αναμένονται να είναι θετικά. Μοναδική εκκρεμότητα παραμένει η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ένα γεγονός που πιθανότατα να αναβληθεί λόγω της αρνητικής τρέχουσας συγκυρίας, της αβεβαιότητας για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών και των βραχυχρόνιων πολιτικών κραδασμών.
Οι μέχρι τώρα αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τα απτά αποτελέσματα από την άσκηση μιας συνεπούς φιλοεπενδυτικής πολιτικής, έχουν αντικατοπτρισθεί εμφανώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έτσι σε επίπεδο 52 εβδομάδων ο ΓΔ έχει παρουσιάσει άνοδο της τάξης του +35,65%, ακολουθούμενος από το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης με άνοδο +22,58%, του Μιλάνου με +22,40%, του Παρισιού με +21,22% και της Φρανκφούρτης με +18,97%.
Αλλά και η 3ετής πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 2020 μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακή, παρ’ όλο που πέρασε μέσα από διαδοχικές κρίσεις, όπως του covid-19, της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, της έκρηξης των ενεργειακών τιμών, της επανεμφάνισης πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων. Έτσι και εδώ, σε βάθος 3ετίας, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. φιγουράρει στη δεύτερη θέση με άνοδο της τάξης του +53,08% υπολειπόμενος μόνο του ινδικού δείκτη Nifty 50, ακολουθούμενος από τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq 100, με +41,74%, όπως βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα.
Ο στόχος των 1.250 μονάδων είναι εφικτός μέσα στο 2023. Οι ισχυρές αγοραστικές τάσεις από το εξωτερικό που συνοδεύονται από συνεχή και συνεπή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, αποτελούν τα εχέγγυα για την κατάκτηση του συγκεκριμένου στόχου. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί απνευστί. Ο Γενικός Δείκτης οφείλει να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα υψηλά του των 1.140,96 μονάδων και να εκτονωθεί υποχωρώντας με τον τελικό ανεκτό προορισμό της διόρθωσης αυτής να βρίσκεται μεταξύ των 1.035 και 1.055 μονάδων.
Η πορεία προς τις 1.250 μονάδες δεν θα έρθει από το πουθενά. Θα στηριχθεί κατά βάση στην επάνοδο των τραπεζών στην ομαλότητα, στην ενίσχυση των ισολογισμών τους και των αποτελεσμάτων τους και στην αύξηση των deals που έχουν στον πυρήνα τους εισηγμένες εταιρίες που είτε εξαγοράζουν, είτε εξαγοράζονται.
Μοναδικός αστάθμητος παράγοντας στο εσωτερικό της χώρας παραμένει η πορεία προς τις εκλογές και το αποτέλεσμα από τις επιλογές των ψηφοφόρων.