Χρηματιστήριο Αθηνών: Χάθηκαν οι 1.400 μονάδες με απώλειες 0,81%
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χάθηκαν οι 1.400 μονάδες με απώλειες 0,81%

Με αρνητικές διαθέσεις ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, στον απόηχο των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων για την κυβερνητική παράταξη και την αύξηση των γεωπολιτικών ανησυχιών, ενώ η έκθεση της Morgan Stanley ασφαλώς και διαδραμάτισε αρνητικό κλίμα και διαθέσεις στη γενικότερη εικόνα της εγχώριας αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, σε νέα μείωση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Morgan Stanley, με «αιτία και αφορμή την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, καθώς και τις μειώσεις επιτοκίων, στις οποίες προχωρά η ΕΚΤ». Όπως εκτιμά μάλιστα, τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μειωθούν στο μόλις 1% έως το 2026.

Στη νέα της έκθεση, η Morgan Stanley υποβάθμισε τη σύσταση για τις Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς σε “equalweight”, από “overweight”, με τιμή - στόχο τα 9,05 ευρώ, από 10,25 ευρώ πριν για την Εθνική και τα 4,96 ευρώ, από 5,39 ευρώ πριν για την Πειραιώς. Για την Eurobank, η νέα τιμή - στόχος είναι στα 2,61 ευρώ, από 2,63 ευρώ πριν και για την Alpha Bank τα 2,11 ευρώ, από 2,28 ευρώ πριν, ενώ και για τις δύο η σύσταση διατηρείται στο “overweight”.

Η προσοχή στρέφεται και στο ρωσοουκρανικό μέτωπο, μετά το «πράσινο φως» που άναψε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με χρηματιστές, «τόσο το ‘profit taking’, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όσο και οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, επιτείνουν την επιφυλακτική στάση αρκετών διαχειριστών ξένων funds. Κοινή εκτίμηση είναι ότι και η ‘πολιτική παράμετρος’ θα αρχίσει να συνεκτιμάται από ορισμένα funds».

Σύμφωνα με αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, «μία τέτοια αδύναμη συμπεριφορά της εγχώριας αγοράς, εκνευρίζει τους εμπλεκομένους, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια αντίδρασης. Ακόμα και τα πιο υπομονετικά χαρτοφυλάκια έχουν εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση όπου αφενός δεν δικαιολογούνται πωλήσεις, ή άτσαλες ρευστοποιήσεις, αφετέρου δεν ευνοεί τις σκέψεις επανατοποθετήσεων. Μένει να φανεί αν θα αντέξει η πολυδοκιμασμένη στήριξη των 1.380 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, το ταμπλό έχει χάσει το momentum του και πλαγιοκοπείται χωρίς αντίδραση».

Συνεχίζεται σήμερα η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, με Cenergy Holdings, την Τετάρτη με ΟΠΑΠ, Motor Oil, ElvalHalcor, Quest, την Πέμπτη με Ideal Holdings. Την προσεχή Παρασκευή, η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για το αξιόχρεο της χώρας (ΒΒΒ- /Σταθερή προοπτική). Στο 2ήμερο 21-22 Νοεμβρίου διεξάγεται το road show της JP Morgan, στο Λονδίνο.

Από την άλλη και σύμφωνα με το πιο συγκρατημένο σενάριο, «μετά τις αρχικές ημέρες του ενθουσιασμού από την εκλογή Trump, αρχίζουν και μπαίνουν τα πραγματικά δεδομένα στο ‘τραπέζι των αγορών’, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις επιπτώσεις των δασμών και όλων των άλλων αποφάσεων του νέου Αμερικανού προέδρου, την ώρα που πολλά ερωτήματα φέρνει και η σύνθεση της κυβέρνησής του».

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.381,7 μονάδες (-1,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.392,44 μονάδες (-0,81%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 121 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Eurobank (+1,83%), Jumbo (+1,49%) και ΕΥΔΑΠ (+1,40%).

Με απώλειες που ξεπέρασαν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες οι Εθνική (-3,01%), Πειραιώς (-2,36%), Viohalco (-4,14%), Metlen (-2,06%), ΕΛΧΑ (-2,30%) και Σαράντης (-2,30%).