Η σημερινή εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ενθαρρυντική, αν ληφθούν υπόψιν τα αξιόλογα κέρδη που καταγράφουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της απόφασης της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5%, αλλά και το γεγονός ότι η κινητοποίηση των λίγων αγοραστών έγινε στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, προκειμένου ο γενικός δείκτης να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.416,78 (-0,19%) και 1.428,42 μονάδων (+0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.428,39 μονάδες (+0,63%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 126 εκατ., από τα οποία τα 17,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Σύμφωνα με αναλυτές, «η αμερικανική κεντρική τράπεζα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να συνεχισθεί το παγκόσμιο ράλι των μετοχών, ενώ βελτιώνει σημαντικά το περιβάλλον και για το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο», όμως το δεύτερο δεν φάνηκε σήμερα στο Χ.Α.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Fed, η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι θα ισορροπήσει σε σχετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και με ελεγχόμενο πληθωρισμό, που είναι και το ιδανικό σενάριο για τις χρηματιστηριακές αγορές.
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, μετά τη μείωση τους κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5% τον Αύγουστο.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, δήλωσε ότι «η μείωση των πληθωριστικών πιέσεων σημαίνει ότι η BoE θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια σταδιακά τους επόμενους μήνες».
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. που και σήμερα φάνηκε «ράθυμο», παρά τα αξιοσημείωτα κέρδη σε Ασία και Ευρώπη και απλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με σαφώς μικρότερα κέρδη κέρδη, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν πως «η εγχώρια αγορά παραμένει εγκλωβισμένη μέσα σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης και μεταξύ των 1.400 και 1.450 μονάδων εδώ και πολλές εβδομάδες και χρειάζεται κάποιος πολύ ισχυρός καταλύτης που θα δώσει την ανοδική διαφυγή και ο οποίος στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται».
Σύμφωνα με αναλυτή που έδωσε τις εκτιμήσεις του, «με σοβαρό discount διαπραγματεύονται ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ενώ κάποιες άλλες δεν λένε να διορθώσουν (TITC, EEE, OΛΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ). Από την άλλη, η πολύ καλή εικόνα του ΟΠΑΠ στο ταμπλό οφείλεται στα στιβαρά χρηματοοικονομικά του. Σε συνδυασμό με το επικείμενο προμέρισμα, άρα και τη συνέχιση της εξαίσιας μερισματικής πολιτικής που τον έχει κάνει αγαπημένη επιλογή σε θεσμικούς επενδυτές και όχι μόνο. Η μετοχή ‘κοιτάει’ προς τα 17,00 - 17,40 και σε νέα υπερπολυετή υψηλά και σίγουρα δεν θα μας εξέπληττε μια τέτοια αποτίμηση, δεδομένης της προσδοκίας για ένα καλό 2024. Η θετική, τεχνικά, εικόνα δεν αναιρείται, όσο ο τίτλος δείχνει εβδομαδιαία κλεισίματα πάνω από τα 14,50 – 14,40 ευρώ».
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «η επιφυλακτική εικόνα στο Χ.Α. δύσκολα θα αλλάξει μέχρι αύριο Παρασκευή, όταν και είναι προγραμματισμένο το triple witching Σεπτεμβρίου, στην αγορά παραγώγων».
Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-Russel. Η Cenergy Holdings αναβαθμίζεται στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Large Cap), η Viohalco μεταφέρεται στον αντίστοιχο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap), η Intralot αναβαθμίζεται στον Mid Cap και η Interlife στον Micro Cap. Οι AustriaCard, ΑΒΑΞ, Dimand, Lavipharm, Premia Properties, Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον διαγράφονται από τους δείκτες FTSE Total Cap Index.
Εξαιρετικά προβληματισμένοι δηλώνουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, για την εικόνα που παρουσιάζει μεγάλο κομμάτι του ταμπλό σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου συνεχίζεται η απόσυρση των λίγων αγοραστών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητική μεταβολή οι Εθνική (-0,49%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,35%), ΔΑΑ (-0,39%), Ελλάκτωρ (-0,31%), ΟΠΑΠ (-0,50%), Coca Cola (-0,60%), HelleniQ Energy (-0,14%), Autohellas (-0,71%).
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+1,50%), Eurobank (+1,12%), Viohalco (+1,45%), ΔΕΗ (+3,11%), ΕΥΔΑΠ (+1,26%), Lamda Development (+3,31%), Metlen (+1,87%), TITC (+1,38%), ΟΤΕ (+1,65%) και Σαράντης (+1,30%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Attica Bank (+13,97%), Performance (+6,94%), Intralot (+3,19%), Profile (+3,07%).