Συνεδρίαση στην οποία περίσσεψαν η νευρικότητα και οι εναλλαγές προσήμων, αυτή που ολοκληρώθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να περιορίζουν τις ημερήσιες κινήσεις τους και αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τζίρου, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι traders θα συνεχίσουν να έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στα μηνύματα από τις κεντρικές τράπεζες και στις διεθνείς τραπεζικές εξελίξεις.
Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι λίγες πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης, αποδείχθηκαν ικανές να εξασφαλίσουν στον γενικό δείκτη κλείσιμο, οριακά, ψηλότερα των 1.050 μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1.039,07 (-0,56%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας και στις 1.052,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,71%. Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 771,9 (-1,03%) και 787,3 μονάδων (+0,94%) και έκλεισε στις 781,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,18%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 68 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Citi ανακοίνωσε ότι υιοθετεί μία πιο αμυντική επενδυτική στρατηγική, υποβαθμίζοντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε «neutral» στάση, από «overweight» και μειώνει τους στόχους για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στις 445 μονάδες, από 475 μονάδες προηγουμένως, για να αντικατοπτριστούν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και το ασταθές περιβάλλον της αγοράς.
Σύμφωνα με τους συγκρατημένα απαισιόδοξους, «το πρόβλημα εμπιστοσύνης των καταθετών των μικρών τραπεζών που ξεκίνησε στην Αμερική και οδηγεί σε απόσυρση καταθέσεων, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα».
Η επιφυλακτικότητα για τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες, εγχώριες, βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανακοπής της ανοδικής τάσης, με τους επαγγελματίες να εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουν οι πρώτες κάλπες και η πολιτική ορατότητα σχηματισμού κυβέρνησης παραμένει χαμηλή, τόσο θα «σβήνει» ο τζίρος στο χρηματιστήριο.
Η ψυχολογία των ενεργών επενδυτών έχει προσγειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ από την άλλη εντείνονται οι ανησυχίες για το ποιες θα είναι οι συνθήκες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και όχι μόνο την επόμενη των εκλογών, πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί, τι θα γίνει στις δεύτερες εκλογές και αν και αυτές μπορέσουν να δώσουν ένα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα.
Όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι, «η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα θα συντηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και αν το διεθνές κλίμα υποτροπιάσει, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς χαμηλότερες αποτιμήσεις».
Βραχυπρόθεσμα και από αύριο κιόλας, η μετοχή της ΔΕΗ (+0,90%) θα συγκεντρώσει τα περισσότερα βλέμματα, δεδομένου ότι σήμερα και μετά το τέλος της συνεδρίασης θα δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022.
Όσον αφορά τις πληροφορίες που ακούστηκαν στην αγορά, «σε συζητήσεις για την πώληση της κατασκευαστικής Άκτωρ στην Intrakat (+3,38%) βρίσκεται η διοίκηση της Ελλάκτωρ (+5,96%)».
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν θετικά οι Εθνική (+1,67%), Ελλάκτωρ (+5,96%), ΟΠΑΠ (+3,06%), TITC (+2,24%), Aegean (+1,55%), Motor Oil (+1,96%), Jumbo (+1,04%), ΕΥΔΑΠ (+1,06%), Μυτιληναίος (+1,36%) και ΟΛΠ (+1,47%), ενώ με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΟΤΕ (-0,08%), Lamda Development (-0,95%), Viohalco (-0,35%), Coca Cola (-0,24%), Helleniq Energy (-2,09%).
Υπαρκτό το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου ξεχώρισαν οι ΓΚΜΕΖΖ (+9,63%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,83%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,45%), ΦΒΜΕΖΖ (+7,64%) και Βιοκαρπέτ (+8,33%).
Σήμερα, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της AustriaCard με τιμή 13,42 ευρώ και κλείσιμο στα 12,99 ευρώ (-3,20%).