Συνεδρίαση δύο όψεων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να ξεκινά ήπια ανοδικά, προσπαθώντας να ακολουθήσει την αναιμική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά σχετικά γρήγορα οι πωλητές πήραν το έλεγχο της κατάστασης «στα χέρια τους» και ο δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις παρυφές των 1155 μονάδων.
Ακολούθησε μία προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά ημέρας, αλλά οι πωλητές ήταν αυτοί που πιστώθηκαν το αρνητικό πρόσημο και τις τελικές εντυπώσεις, δείχνοντας ότι διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης στο ξεκίνημα βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 1.174,83 (+0,40%), αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας και στις 1.154,02 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,38%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 78,5 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την πεποίθηση πως «όσο διατηρείται επιφυλακτικό το διεθνές κλίμα και μάλιστα με πλαγιοκαθοδικές τάσεις, τα περιθώρια αντίδρασης στο, έτσι κι αλλιώς ‘ευαίσθητο’ στις αρνητικές εξελίξεις, ελληνικό χρηματιστήριο είναι περιορισμένα».
Παρά την αισθητή υποχώρηση του πετρελαίου από τα πρόσφατα υψηλά, η συνεχής άνοδος των επιτοκίων, σε βαθμό μάλιστα απίστευτο για τα προηγούμενα χρόνια, η πεποίθηση ότι θα διατηρηθούν τα επιτόκια υψηλά για μακρύ ακόμη διάστημα και η ανοδική κίνηση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τις τιμές των μετοχών και για την υποχώρηση των ανησυχιών των επενδυτών.
Από την άλλη, είναι περισσότερο από πασιφανές, ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, έχει χάσει την αυτόνομη πορεία της, που την χαρακτήριζε εδώ και πολλούς μήνες και παρακολουθεί με ανησυχία τα δρώμενα στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλό.
Σε ένα τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο, όπως το ελληνικό, οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που θα συνεχίσουν να δίνουν το τέμπο και όσο ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να βρει επίπεδα ισορροπίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση, σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Κάτι αρκετά λογικό, αν αναλογιστεί κανείς τον πιο επιθετικό χαρακτήρα των τραπεζικών μετοχών, κάτι που περιλαμβάνει τόσο τα ανοδικά, όσο και τα πτωτικά διαστήματα στο Χ.Α. (Alpha Bank -2,77%, Eurobank -2,24%, Εθνική -1,44%, Πειραιώς -0,88%).
Για την περίπτωση του τραπεζικού δείκτη, οι αναλυτές στρέφουν την προσοχή τους στις στηρίξεις των 870 και 850 μονάδων, καθώς εκεί θα κριθούν πολλά, όσον αφορά την μεσοπρόθεσμη τάση, με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στις 930 μονάδες.
Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΥΔΑΠ (+0,36%), Jumbo (+0,89%), Mytilineos (+0,44%) και ΟΤΕ (+0,89%).
Από τους τίτλους που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-5,22%), Viohalco (-3,04%), Motor Oil (-3,86%), Cenergy (-5,16%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-4,82%) και Τέρνα Ενεργειακή (-5,44%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και τους λίγους τίτλους που πέτυχαν να διαφοροποιηθούν θετικά, ξεχώρισαν οι Ίντεργουντ (+9,06%), Τεχνική Ολυμπιακή (+2,18%) και Intralot (+2,38%).