Χρηματιστήριο Αθηνών: Με «άλμα» 1,34% πάνω από τις 1.440 μονάδες
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με «άλμα» 1,34% πάνω από τις 1.440 μονάδες

Συνεδρίαση αντίδρασης η σημερινή, με τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να ακολουθεί τις ανοδικές διαθέσεις στην Ευρώπη, αναμένοντας τις αυριανές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και τις εκτιμήσεις Λαγκάρντ για τη συνέχεια στη νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με αναλυτές, «μένει να φανεί αν η Κριστίν Λαγκάρντ θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων εντός του τρέχοντος έτους, ή αν θα εκφράσει κάποιου είδους προβληματισμό για την πορεία του πληθωρισμού και της οικονομίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση φέτος. Αν γίνει το δεύτερο, τότε πιθανότατα θα έχουμε κάποιο σημαντικό προβληματισμό και στις αγορές».

Από εκεί και πέρα και η σημερινή, καθαρά ανοδική, συνεδρίαση, ήλθε να επιβεβαιώσει ότι το Χ.Α. κινείται «στον αστερισμό της μεταβλητότητας», με τα τελικά πρόσημα του γενικού δείκτη να εναλλάσσονται επί καθημερινής βάσεως, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στους traders που προσπαθούν να ακολουθήσουν την τάση.

Ασφαλώς και υπάρχουν και οι πιο συγκρατημένα αισιόδοξοι, σύμφωνα με τους οποίους «η διόρθωση που προηγήθηκε από τα πρόσφατα υψηλά των 1.500 μονάδων ήταν εντός προγράμματος, καθώς οι ενεργοί επενδυτές δεν πρέπει να ξεχνούν την πρότερη άνοδο που έχει καταγραφεί».

Από την άλλη, με τους ξένους επενδυτές, μάλλον, σε ρόλο παρατηρητή και οι επόμενες συνεδριάσεις θα χαρακτηριστούν από την σχετικά χαμηλή, καθαρή αξία συναλλαγών, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια δεν έχουν λόγο να επισπεύσουν νέες τοποθετήσεις.

Στην αύξηση της απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποδίδει η Goldman Sachs την πτώση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα, απαντώντας έτσι και σε σχετικές ερωτήσεις που της έχουν τεθεί από επενδυτές. Αναμένει ωστόσο ότι η έγκριση του SSM για τη διανομή μερισμάτων θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για όλες τις ελληνικές τράπεζες με τις μετοχές εκείνων που θα δώσουν το μεγαλύτερο μέρισμα να αναμένεται να υπεραποδώσουν.

Η Goldman δίνει σύσταση «buy» στην Eurobank με 12μηνη τιμή στόχο τα 2,5 ευρώ, είναι «buy» και για την Εθνική με τιμή - στόχο τα 10 ευρώ καθώς και την Πειραιώς με τιμή - στόχο τα 5,30 ευρώ, ενώ τηρεί «ουδέτερη» στάση στην Alpha με τιμή - στόχο τα 1,95 ευρώ.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επαναδιανομή μερισμάτων μετά από 16 χρόνια», ανέφεραν τέσσερις τραπεζίτες στο Reuters.

Από την άλλη, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,34%, από 3,73% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.147 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,29 φορές.

Σχετικά καλύτερη η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που συνεχίζουν να κινούνται από «δυνάμεις» που αρέσκονται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλό, όμως έλλειψαν οι διαθέσεις για εντυπωσιακές ημερήσιες μεταβολές.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.445,93 μονάδες (+1,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές κοντά στο υψηλό ημέρας και στις 1.443,74 μονάδες (+1,34%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 117 εκατ., από τα οποία τα 12,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι Viohalco (-0,94%), HelleniQ Energy (-0,42%), Quest (-0,74%), Cenergy (-0,22%).

Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Alpha Bank (+2,60%), Πειραιώς (+3,76%), ΕΥΔΑΠ (+2,05%), ΟΠΑΠ (+4,06%) και Lamda Development (+2,10%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά οι Ευρωσύμβουλοι (+4,58%), ΦΒΜΕΖΖ (+4,12%), ΓΚΜΕΖΖ (+3,09%) και ΞΥΛΚ (+3,05%).

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και στον κλάδο «Ακίνητη Περιουσία», οι 126.431.958 (ΚΟ) μετοχές της Noval Property (+0,95%), με κωδικό ΟΑΣΗΣ «NOVAL» και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €2,78. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο.