Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες 1,45% κάτω από τις 1.200 μονάδες
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες 1,45% κάτω από τις 1.200 μονάδες

Συνεδρίαση δύο όψεων η πρώτη της εβδομάδας και του μήνα, για τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, που ξεκίνησε τις συναλλαγές με μικρά κέρδη, όμως στη συνέχεια οι πωλητές ανέπτυξαν πιο επιθετικές κινήσεις, ο δείκτης γύρισε αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές, με επιστροφή χαμηλότερα των 1.200 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.217,28 (+0,66%) και 1.191,65 μονάδων (-1,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.191,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,45%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 53,5 εκατ., από τα οποία τα 10,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Επιφυλακτική εικόνα και αξιοσημείωτες απώλειες για τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η πιθανότητα παραμονής των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κεντρικών τραπεζιτών, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της πιστωτικής συρρίκνωσης, έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.

Ασφαλώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να παραμείνει «αδιάφορο» το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, βρίσκεται σε μεταβατική φάση, μεταξύ των funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές και αποχωρούν και αυτών που αναμένονται να εισέλθουν, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα επικείμενα placements του ποσοστού του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 του μηνός αξιολογείται η εγχώρια οικονομία από την Standard & Poor's, με ότι μπορεί να σημαίνει η απόδοση ενός δεύτερου investment grade από πιστοποιημένο οίκο, υψηλής αποδοχής.

Μέχρι τότε, δεν αποκλείεται η αγορά να συνεχίσει να αναπροσαρμόζει τις εκτιμήσεις της για κάθε εισηγμένη, ανάλογα με τα εξαμηνιαία αποτελέσματα που δημοσίευσαν.

Η χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της τρέχουσας περιόδου στο Χ.Α, καθώς έχει μειωθεί η διάθεση για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, ενώ η εκτόξευση των ομολογιακών αποδόσεων σε πολυετή υψηλά, επιδρά δυσμενώς στις αγορές μετοχών.

Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξάμηνου, για αρκετές εισηγμένες, δεν εντυπωσίασαν, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η κερδοφορία συμπιέστηκε λόγω του υψηλού χρηματοοικονομικού και ενεργειακού κόστους. Σ’ αυτήν την εικόνα, βέβαια, ρόλο διαδραμάτισε και η υψηλή βάση σύγκρισης του 2022.

Από την άλλη και σήμερα παρατηρήθηκε στο ταμπλό, η «τιμωρητική διάθεση» που συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι ενεργοί επενδυτές, για τις μετοχές εταιρειών που συνεχίζουν να απογοητεύουν με τα αποτελέσματα που δημοσιεύουν. 

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών και για τη αλλαγή του κλίματος στο Χ.Α., ο Δείκτης πρέπει να περάσει πειστικά πάνω από τις 1240 μονάδες, ενώ πρέπει να υπάρξει και εικόνα σχετικής ισορροπίας στις διεθνείς αγορές.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι Autohellas (+0,76%), Σαράντης (+0,82%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,55%).

Από τους τίτλους που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-2,15%), Εθνική (-2,32%), Πειραιώς (-3,91%), Viohalco (-3,02%), Coca Cola (-2,03%), Mytilineo (-3,61%), ΔΕΗ (-2,58%), Ελλάκτωρα (-2,63%) και ΕΛΧΑ (-2,40%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και τους λίγους τίτλους που πέτυχαν να διαφοροποιηθούν θετικά, ξεχώρισαν οι ΑΝΕΚ (+3,20%), Ελινόιλ (+3,20%), Intralot (+3,20%), Interlife (+2,94%) και Ideal (+2,21%).