Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 0,44% πάνω από τις 1.450 μονάδες
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 0,44% πάνω από τις 1.450 μονάδες

Συνεδρίαση ισορροπίας δυνάμεων, εναλλαγής προσήμων και τελικής επικράτησης των λίγων αγοραστών ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο. Συνεχίστηκαν τα επιμέρους πονταρίσματα σε μετοχές που είτε είχαν μείνει πίσω, είτε είχαν πιεστεί σημαντικά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, οι τελευταίες στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης (ΕΕΕ).

Σημαντικές οι βοήθειες και από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα υψηλά ημέρας.

Συμπερασματικά, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, συνεχίζονται να παρατηρούνται εκ περιτροπής κινήσεις σε μετοχές του 25άρη, ενώ η καθαρή αξία συναλλαγών παραμένει σταθερά καθηλωμένη σε επίπεδα που δεν αφήνουν και πολύ μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Σύμφωνα με την άποψη εγχώριου αναλυτή, «με αυτούς τους καθαρούς τζίρους και με τον γενικό δείκτη να κινείται σε συγκεκριμένα, στενά, επίπεδα και μάλλον ράθυμα, το ημερήσιο ενδιαφέρον θα συντηρηθεί από την κίνηση επιμέρους μετοχών και δεν αποκλείεται να ‘ανοίξει το παιχνίδι σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση».

«Η αβεβαιότητα που γεννούν οι εκλογικές αναμετρήσεις, τόσο στην Ευρώπη (Γαλλία), όσο και αλλού (προεδρικές εκλογές ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο) αναγκάζουν την ΕΚΤ να ‘πατήσει φρένο’ στις μειώσεις επιτοκίων, καθώς οι εκλογές τροφοδοτούν τους κινδύνους». Αυτό τουλάχιστον διατείνεται δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων στο διάστημα 5-10 Ιουλίου. Μετά την αρχική μείωση κατά 0,25%  τον Ιούνιο, οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι θα κάνουν ένα «time out» όταν συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Οι μειώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και πάλι τον Σεπτέμβριο και θα γίνονται  μία φορά το τρίμηνο, μέχρι το επιτόκιο καταθέσεων να φθάσει το 2,5% έναν χρόνο αργότερα.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, «η ΕΚΤ  θα ακολουθήσει μετρημένη προσέγγιση στον ρυθμό των μειώσεων, καθώς οι πολιτικές αναταραχές ανοίγουν έναν νέο κύκλο κινδύνων για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%».

Την υποαπόδοση της μετοχής της Alpha Bank όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ευρύτερα στην περιοχή EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) επισημαίνει σε ανάλυσή της η HSBC Global Research θέτοντας τιμή - στόχο τα 3 ευρώ για τη μετοχή, έναντι 2,3 ευρώ προηγούμενης εκτίμησης. Η HSBC δίνει σύσταση «αγοράς» για τις μετοχές της τράπεζας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί η αδύναμη εικόνα για τους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που αφαιρεί επιπλέον ενδιαφέρον στα ημερήσια χρηματιστηριακά δρώμενα.

Ο γενικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1.441,48 (-0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και στις 1.452,28 μονάδες (+0,44%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 104 εκατ., από τα οποία τα 16,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,82%.

Σήμερα το βράδυ, ο γερμανικός οίκος Scope Ratings θα ανακοινώσει τη νέα του αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία. Προς το παρόν βαθμολογεί το εγχώριο αξιόχρεο με «ΒΒΒ-» και σταθερό outlook. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον πρώτο ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2023, μετά τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας οι Εθνική (-1,43%), ΔΕΗ (-1,43%), Motor Oil (-1,48%), Autohellas (-1,67%).

Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Alpha Bank (+2,44%), Eurobank (+1,01%), Πειραιώς (+1,58%), Coca Cola (+2,67%), Lamda Development (+1,78%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Κέκροψ (+6,38%), Μινέρβα (+5,88%), Space (+3,03%), Interlife (+2,48%).