Με τους αγοραστές να επιστρέφουν, μετά το διήμερο ήπιας διόρθωσης, κινήθηκε η σημερινή συνεδρίαση, ενώ η προσοχή των ενεργών επενδυτών ήταν στραμμένη στις ΗΠΑ και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, για τον Απρίλιο, στις ΗΠΑ έτρεξε με ρυθμό 3,4% ετησίως, επιβραδύνοντας οριακά από το 3,5% του Μαρτίου. Σε επίπεδο μήνα, η μέτρηση για τη μεταβολή Απριλίου - Μαρτίου ήταν ελαφρώς καλύτερη από ότι αναμενόταν με +0,3%, έναντι πρόβλεψης στο +0,4%.
Επιστρέφοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι της σημερινής προσπάθειας αντίδρασης ηγήθηκε ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +2,12% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, ενώ τις εντυπώσεις κέρδισε, για πολλοστή συνεδρίαση, ο τίτλος της Εθνικής (+4,17%)
Ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου εξασφάλισε κλείσιμο σε νέα υψηλά 13 και πλέον ετών, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο και επιβεβαιώνοντας ότι όλες, οι μέχρι στιγμής, διορθώσεις αποδεικνύονται βραχύβιες και ακολουθεί κίνηση του δείκτη προς νέα πολυετή υψηλά. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 1.493,65 μονάδων (+1,49%), ενώ ο τζίρος έφτασε τα 136 εκατ., από τα οποία τα 25,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Υπενθυμίζεται ότι δεν υπήρξαν αλλαγές στον βασικό δείκτη, MSCI Greece Standard, κατά τη χθεσινή τριμηνιαία αναθεώρηση. Έτσι, παραμένει με δέκα εισηγμένες και συγκεκριμένα τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίο και Motor Oil. Δύο ακόμα ελληνικές εισηγμένες προστέθηκαν στον δείκτη MSCI Small Cap. Πρόκειται για τον ΔΑΑ (+0,26%) και την Optima bank (+1,22% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά). Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2024, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους έως τις 31 Μαΐου.
Ενδιαφέρουσα παραμένει η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς αναμένονται αύριο σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου εταιρειών του FTSE25, όπως Alpha Bank, Eurobank και HelleniQ Energy, προκειμένου η αγορά να βγάλει κάποια περαιτέρω συμπεράσματα για το πώς εξελίσσεται η τρέχουσα χρήση.
Σύμφωνα με αναλυτές, «πηγή ισχυρών αποδόσεων για τους επενδυτές, αλλά και μαγνήτης ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων καθώς και family offices, έχουν αποδειχθεί τα placements στα οποία έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές εισηγμένες και τα οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν».
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι «εισαγόμενες» θετικές εκθέσεις, με όλο και υψηλότερες τιμές - στόχους, αλλά και οι φήμες για επερχόμενα, νέα, deals, που διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον των ενεργών traders, κάτι που ενδυναμώνεται και από τις υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές, σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.
Πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ παραμένει η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας το 2024 και 2025, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το 2,2% το 2024 και το 2,3% το 2025, υποστηριζόμενη από τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση. Η πρόβλεψη της Επιτροπής για την αύξηση του ΑΕΠ το 2024 στην ευρωζώνη είναι 0,8% και 1% στην ΕΕ, ενώ για το 2025 το ΑΕΠ προβλέπεται να επιταχυνθεί κατά 1,4% στην ευρωζώνη και 1,6% στην ΕΕ.
Η NBG Securities θεωρεί πως η μετοχή της ElvalHalcor παραμένει φθηνή, εκτιμώντας πως θα έρθουν πολύ καλύτερες μέρες για την εισηγμένη. Προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου στα 2,45 ευρώ, από 3,0 ευρώ προηγουμένως, λόγω κυρίως της υποβάθμισης της κερδοφορίας στην οποία προχωρά η χρηματιστηριακή. Η σύσταση διατηρείται στο "outperform".
Εικόνα επιστροφής της κινητικότητας και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με αρκετούς τίτλους σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, όμως χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς σε αυτή την κατηγορία τίτλων, που δίνει και τις υψηλότερες αποδόσεις, οι αγοραστές εμφανίζονται και αποσύρονται με χαρακτηριστική ταχύτητα.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με απώλειες μόνο οι Πειραιώς (-0,10%), Ελλάκτωρ (-0,74%), Quest (-0,84%), Autohellas (-0,16%) και Aegean Airlines (-0,37%).
Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,46%), Εθνική (+4,17%), ΔΕΗ (+2,46%), ΕΛΧΑ (+2,48%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,10%), Alpha Bank (+1,77%), Eurobank (+1,63%), Viohalco (+2,02%), Coca Cola (+1,32%), HelleniQ Energy (+1,61%), Lamda Developemnt (+1,29%), Motor Oil (+1,02%), Jumbo (+2,87%), Cenergy (+3,57% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) και TITC (+3,16%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι ΞΥΛΚ (+8,33%), Lavipharm (+6,82%), Performance (+4,60% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) και Άβαξ (+5,08%).