Μπορεί να ακολούθησε από σχετική απόσταση τον θετικό βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ μετά από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, όμως αφού ξεπέρασε τις «ασκήσεις ισορροπίας», πάνω από τις 1.600 μονάδες, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων και χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα, λόγω της αργίας στη Wall Street (ημέρα των προέδρων), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με θετική μεταβολή, στα υψηλά ημέρας και σε νέα υψηλά 14ετίας.
Με τους πωλητές να ξεκινούν με μικρό προβάδισμα στις τράπεζες και τους αγοραστές να απορροφούν την ελεγχόμενη προσφορά, το αγοραστικό ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips και σε ελάχιστους τίτλους μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, σε πρώτη φάση.
Από την άλλη, παρά τις τάσεις «profit taking» σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κράτησε τα πρόσφατα κεκτημένα και πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 1.600 μονάδων και σε νέα πολυετή υψηλά, επιβεβαίωσε ότι το πλεονέκτημα στη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων παραμένει στην πλευρά των «long».
Θετικό, όπως προαναφέρθηκε, το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω των προσδοκιών για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Στο επίκεντρο και οι καθολικοί ανταποδοτικοί δασμοί που αναμένεται να θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Επιστρέφοντας στο ΧΑ, οι μέχρι τώρα εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο συντηρούν το ενδιαφέρον επενδυτών και traders, ενώ από αύριο θα αρχίσουν να προστίθεται και οι ανακοινώσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα 2024, όπως και οι προβλέψεις των διοικήσεων για την τρέχουσα χρήση (BOCHGR -Τρίτη 18/2, Metlen - Πέμπτη 20/2).
Σύμφωνα με αναλυτές, «κλάδος - κλειδί και λόγω βαρύτητας παραμένει ο τραπεζικός, καθώς συγκεντρώνει σημαντικό μέρος του «γρήγορου χρήματος» και παράλληλα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα τη διανομή κερδών (2024), με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσέλκυση περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων. Για όσους παρακολουθούν χρόνια την εγχώρια αγορά, τέτοια κυριαρχία των αγοραστών κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι, ειδικά για μια αγορά τόσο ευάλωτη, όσο ήταν έως πρότινος το ελληνικό χρηματιστήριο, στις «εισαγόμενες» αρνητικές ειδήσεις.
Η δυναμική είναι ισχυρή και ένα «rotation» μπορεί να απορροφήσει την προσφορά και να διατηρήσει την αγορά σε επαφή με τα υψηλά 14 ετών, ενώ τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, δίνουν την δυνατότητα «rerating» στους αναλυτές. Ταυτόχρονα, όσες ρευστοποιήσεις έχουν λάβει χώρα κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν περισσότερο χαρακτήρα κατοχύρωσης σημαντικών κερδών, παρά ολικής ρευστοποίησης αγοραστικών θέσεων».
Μπορεί η Goldman Sachs να τηρεί στάση «marketweight» στις ελληνικές μετοχές στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών, ωστόσο υπογραμμίζει πως «έχουν μπροστά τους έναν πιθανό πολύ ισχυρό καταλύτη ο οποίος θα οδηγήσει σε σημαντικό ράλι». Ειδικότερα, όπως σημειώνει, «οι ελληνικές μετοχές θα είναι από τους μεγαλύτερους ωφελημένους σε περίπτωση που τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μάλιστα, οι κλάδοι που θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη υπεραπόδοση σε αυτό το σενάριο, όχι μόνο σε σχέση με το σύνολο της ελληνικής αγοράς, αλλά και σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές συνολικά, είναι τα ελληνικά telecoms και τα ελληνικά utilities».
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.598,35 (-0,37%) και 1.615,18 μονάδων (+0,68%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.615,02 μονάδες (+0,67%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 99 εκατ., από τα οποία τα 11,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Εθνική (+1,57%), Coca Cola (+1,09% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), Jumbo (+1,53%), Metlen (+2,11%), Cenergy (+1,16%), ΟΠΑΠ (+1,01%), Σαράντης (+3,47% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) και Ελλάκτωρ (+1,97%).
Με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας μόνο ο ΟΤΕ (-1,26%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, Frigoglass (+9,82%), ΑΤΕΚ (+8,87%), Μαθιός (+8,26%) και BOCHGR (+5,12%).