Έντονα ανοδικά κινήθηκε, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να διευρύνουν σε μεγαλύτερο κομμάτι, από το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις τοποθετήσεις τους, με την εγχώρια αγορά να αφήνει πίσω της την σημαντική διόρθωση της περασμένης Πέμπτης και να έρχεται σε κατά μέτωπο αναμέτρηση με το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, η αγορά βρήκε και πάλι τον ανοδικό της βηματισμό και μένει να φανεί αν το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, οι οποίες εισήλθαν στο 2023 εν μέσω χαμηλής ορατότητας και με αρκετούς από τους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού (JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, BofA) να προειδοποιούν ότι η ανοδική κίνηση των αγορών πλησιάζει στο τέρμα της.
Επιφυλακτική ήταν και η τελευταία έκθεση της Eurobank Eq. για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο που, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει τη σύσταση “buy” για όλες τις τράπεζες που καλύπτει, με την επιφύλαξη ότι «βραχυπρόθεσμα είναι πιθανό να παραμείνουν επιρρεπείς σε διακυμάνσεις στο επενδυτικό κλίμα, ειδικά ενόψει του γεγονότος ‘βασικού κινδύνου’ για την Ελλάδα το 2023, δηλαδή τις εκλογές στο 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».
Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο χρόνος κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και η αντίδραση των βραχυπρόθεσμων παικτών, αν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας πάει για μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Στα αξιοσημείωτα του Χ.Α. και η συνέχιση των επιχειρηματικών συμφωνιών, με την αγορά να μην δείχνει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα με το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο, ενόψει των επικείμενων εκλογών, ενώ συνεχίζονται τα πονταρίσματα για σημαντικές ελληνικές προσθήκες στον MSCI Greece Standard (οι ανακοινώσεις για την επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου).
Την Πέμπτη η Μυτιληναίος ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2022, ενώ την Παρασκευή 27/1, η Fitch θα προχωρήσει στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (τρέχουσα αξιολόγηση «ΒΒ+», δύο βήματα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα).
Χωρίς αμφιβολία, η προσοχή των ενεργών traders στις διεθνείς αγορές, θα επικεντρωθεί στα αποτελέσματα που θα συνεχίσουν να ανακοινώνουν οι εισηγμένες στην Wall Street, μεταξύ άλλων και οι 3Μ, General Electric, Johnson & Johnson, Verizon, Microsoft την Τρίτη 24/1, AT&T, Boeing, IBM, Tesla την Τετάρτη 25/1, Blackstone, Mastercard, Intel, Visa την Πέμπτη 26/1 και Chevron, American Express την Παρασκευή 28/1.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη σύμφωνα με την οποία, «ο πληθωρισμός που αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι αυτή τη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, δείχνει να αποκλιμακώνεται και έτσι οι κεντρικές τράπεζες μάλλον θα αναπροσαρμόσουν την πολιτική αυξήσεων των επιτοκίων, προς ηπιότερους ρυθμούς».
«Η κίνηση της αγοράς έχει χαρακτηριστικά «bull Market» με αυξημένους τζίρους, εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές και ενδοσυνεδριακά διαλλείματα, στα οποία μαζεύονται τα κέρδη χαρτοφυλακίων που έχουν βραχυπρόθεσμη οπτική», σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.
«Να θυμίσουμε ότι η αγορά κάνει προσπάθεια να αλλάξει επίπεδο, που την προβληματίζει τα τελευταία 8 χρόνια. Αν τα καταφέρει, θα ανοίξει ο δρόμος για πολύ υψηλότερα. Η οικονομία αποδεικνύει ότι έχει μπει σε μία μεσοπρόθεσμη ανοδική ρότα και μπορεί να κινηθεί με σημαντικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα σε ένα παγκόσμιο δύσκολο περιβάλλον», σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Στις κορυφαίες επιλογές της τοποθετεί τον τίτλο της Alpha Bank η Eurobank Equities, δίνοντας τιμή - στόχο στα 1,63 ευρώ για τη μετοχή. Στις κορυφαίες της επιλογές διατηρούνται οι μετοχές ΟΠΑΠ (στόχος τα 15,9 ευρώ), Μυτιληναίου (στόχος τα 25,6 ευρώ) και Jumbo, με τιμή - στόχο στα 19,5 ευρώ.
«Long» θέσεις στα ελληνικά ομόλογα διάρκειας 7 - 10 ετών «ανοίγει» και συστήνει η JP Morgan, έναντι των ιταλικών ομολόγων. Η αμερικάνικη τράπεζα επαναλαμβάνει τις εκτιμήσεις της για το 2023, σύμφωνα με τις οποίες είναι εποικοδομητική για τα ελληνικά ομόλογα σε γενικές γραμμές και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σε σταθερά, ή και ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα αποδόσεων σε σχέση με την Ιταλία, μέχρι το τέλος του 2023.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, το “φρενάρισμα” του γενικού δείκτη μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων και οι υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές, που ενίσχυσαν σημαντικά τον ημερήσιο τζίρο.
Ερχόμενοι στα στατιστικά, ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, κορυφώνοντας στις 749,04 μονάδες (+3,31%) και η λήξη της συνεδρίασης τον βρήκε στις 747,90 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,15%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο ΓΔΧΑ, με υψηλό ημέρας στις 999,67 (+2,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 997,81 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,92%.
Ο τζίρος στα 130 εκατ., από τα οποία τα 42,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΑΛΦΑ +3,46%), ΕΤΕ (+3,63%), ΠΕΙΡ (+4,79%), ΜΥΤΙΛ (+2,07% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), ΑΡΑΙΓ (+2,20%), ΒΙΟ (+2,98%), ΔΕΗ (+4,93%), ΕΛΧΑ (+3,53%), ΛΑΜΔΑ (+3,17%) και ΣΑΡ (+5,70%).
Με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,43%) και ΜΠΕΛΑ (-1,20%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΑΤΤ (+29,92%), ΜΑΘΙΟ (+20%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+10%), ΣΠΙ (+8,56%), ΜΙΓ (+7,98%) και ΑΒΑΞ (+7,74%).
Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 94 ανοδικές μετοχές, έναντι 25 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος (ΙΝΚΑΤΔ) της Ιντρακάτ, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 25/1/2023.