Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρές απώλειες 0,27% μετά από σερί τριών θετικών συνεδριάσεων
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρές απώλειες 0,27% μετά από σερί τριών θετικών συνεδριάσεων

Νέα δεδομένα δημιούργησαν στις διεθνείς αγορές, με πιθανές προεκτάσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ και τα οποία, πλην εξαιρετικού απροόπτου, δείχνουν να πηγαίνουν πιο πίσω από τον Ιούνιο τη μείωση επιτοκίων από τη Fed. Σε συνδυασμό και με τα επίσης απρόσμενα ισχυρά στοιχεία της περασμένης Παρασκευής από την αμερικανική αγορά εργασίας, διαμορφώνεται πλέον η εικόνα μιας οικονομίας με πολύ επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, που δεν δικαιολογεί σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών της Fed, από τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι η τελευταία ανοδική κίνηση των αγορών στηρίχθηκε στις προσδοκίες που δημιούργησαν η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και οι εκτιμήσεις για έλεγχο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη, που θα είχαν σαν αποτέλεσμα την εκκίνηση της μείωσης των επιτοκίων από Fed και ECB, από τις συνεδριάσεις του Ιουνίου. Έτσι, η αμφισβήτηση του εν λόγω σεναρίου και σύμφωνα με αναλυτές, «δεν αποκλείεται να φέρει ''κραδασμούς'' στις αγορές, καθώς οι επενδυτές θα αρχίσουν να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της bull market».

Στην περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου που, έστω και με σχετική δυσφορία, θα κληθεί να ακολουθήσει την πιθανή διόρθωση των διεθνών αγορών, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η στήριξη των 1.364 και η αντίσταση των 1.431 μονάδων.

Όσο ο γενικός δείκτης συνεχίζει να κινείται μέσα σε αυτό το εύρος, η εγχώρια αγορά θα χαρακτηρίζεται ατασική και το ενδιαφέρον θα εξαντλείται στις κινήσεις επιμέρους τίτλων.

Σύμφωνα με την άποψη εγχώριου αναλυτή, «το trading σε καθημερινή βάση, με τέτοια νευρικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια, σπάνια οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα. Αντιθέτως, είναι προτιμότερο να μπούμε υψηλότερα, ή πολύ χαμηλότερα έχοντας πιο δομημένο επενδυτικό σχέδιο, με συντηρητικότερες κινήσεις». Την ίδια ώρα, ακούγεται πως συνεχίζεται η επιχειρηματική κινητικότητα και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν κάποια νέα deals, ή σημαντικές συνεργασίες.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί πως ελάχιστες ήταν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις των αγοραστών, στους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ήταν κυρίαρχο το φαινόμενο απόσυρσης των «byers».

Εν τω μεταξύ, αμετάβλητη διατήρησε την πολιτική της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, με τους αναλυτές να εκτιμούν πλέον, ότι το πρώτο βήμα για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα γίνει τον Ιούνιο.

O γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.421,78 (+0,10%) και 1.411,31 μονάδων (-0,63%), για να κλείσει στις 1.416,53 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,27%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 99 εκατ., από τα οποία τα 24,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι  Aegean Airlines (-1,03%), HelleiniQ Energy (-1,07%), Quest (-1,44%), Jumbo (-1,05%), Cenergy (-1,63%), Ελλάκτωρ (-1,36%) και Σαράντης (-1,60%).

Αντίθετα, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Eurobank (+0,26%), Lamda Development (+0,30%), Motor Oil (+1,05%), ΔΕΗ (+0,17%), ΕΥΔΑΠ (+0,36%), ΟΠΑΠ (+0,25%), ΟΤΕ (+0,84%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,22%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Ευρωσύμβουλοι (+4,12%), ACAG (+3,50%), Πετρόπουλος (+2,53%) και Q&R (+1,48%).