Στον απόηχο της διπλής αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και των δηλώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για μείωση του φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών, κινήθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι συναλλαγές ξεκίνησαν με ανοδικές διαθέσεις, όμως στην πορεία επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η κρατούσα επιφυλακτικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους εκεί επενδυτές να περιμένουν τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες, προγραμματισμένες, αξιολογήσεις για το ελληνικό αξιόχρεο, είναι στις 10 Οκτωβρίου από την Standard & Poors και στις 1 Δεκεμβρίου από την Fitch. Και οι δύο τελευταίοι οίκοι, έχουν την ελληνική οικονομία ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, όπως και η Moody’s, μετά την τελευταία διπλή αναβάθμιση.
Ανεξάρτητα της βραχυπρόθεσμης τάση και της επιφυλακτικότητας που διακρίνει το Χ.Α. και τις ευρωπαϊκές αγορές, συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ανοίγει τον δρόμο για την επάνοδο του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές. Εκτιμάται ότι σε μερικούς μήνες, μετά την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας τουλάχιστον από δύο οίκους αξιολόγησης, οι οίκοι θα θέσουν το Χ.Α σε «watch list για αναβάθμιση», το οποίο και θα αποτελέσει σημαντικό «σήμα» για την ενίσχυση των θέσεων των ξένων επενδυτών στις ελληνικές μετοχές, πάντα με την προϋπόθεση να παραμείνει σε «κανονικότητα» το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Από την άλλη, η ελβετική τράπεζα UBS, δεδομένου του πιο δύσκολου αναπτυξιακού σκηνικού, μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ για το 2023 και το 2024 σε 3% (και για τα δύο έτη), από 4,1% και 3,2% αντίστοιχα.
Μένοντας στο Χ.Α., αξίζει υπενθύμισης ότι έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου όλες οι εισηγμένες θα πρέπει να έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του β’ εξαμήνου, κάτι το οποίο αναμένεται να συντηρήσει το επιλεκτικό ενδιαφέρον και να προκαλέσει αναδιαρθρώσεις θέσεων, ακόμα και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.267,53 (+0,71%) και 1.249,53 μονάδων (-0,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.251,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,55% ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 106,5 εκατ., από τα οποία τα 40,6 εκατ. αφορούν «πακέτα».
Η πλειονότητα των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με ελεγχόμενες απώλειες, ενώ ξεχώρισαν θετικά οι Alpha Bank (+1,92%), ΔΕΗ (+2,25%), ΕΥΔΑΠ (+1,50%) και ΟΤΕ (+1,29%).
Από τους τίτλους που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-1,09%), Eurobank (-1,48%), Coca Cola (-2,96%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,39%), HelleniQ Energy (-2,24%), Lamda Development (-1,54%), TITC (-2,71%), ΕΛΧΑ (-1,64%) και Σαράντης (-1,53%).
Interlife (+6,37%), Moda Bagno (+5,49%), Δομική Κρήτης (+5,50%), Ευρωσύμβουλοι (+1,90%) και Πετρόπουλος (+1,58%), ξεχώρισαν από τους διακριθέντες των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.