Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο ίδιο έργο θεατές
shutterstock
shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο ίδιο έργο θεατές

Η Δημόσια Προσφορά των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας μονοπώλησε το ενδιαφέρον στο ΧΑ την εβδομάδα που πέρασε ενώ η γεωπολιτική κατάσταση στο εξωτερικό διαμόρφωσε κλίμα και διαθέσεις. Το εγχείρημα πώλησης του 10% της Εθνικής συνέπεσε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τις αγορές που είχε σαν αποτέλεσμα τον μετριασμό του εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος σε σχέση με άλλες αντίστοιχες προσφορές τραπεζικών μετοχών από το ΤΧΣ.

Παρόλα αυτά η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι ένα βήμα προς τα εμπρός καθώς έβγαλε την αγορά από μια μακρά περίοδο αναμονής και παράλληλα αύξησε το ενδιαφέρον – όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε στην κάλυψη της προσφοράς- των διεθνών κεφαλαίων. Σειρά παίρνουν τώρα τα εγχειρήματα των αυξήσεων κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και της Cenergy τα οποία θα έχουν χαρακτηριστικά Δημόσιας Προσφοράς.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η ένταση στη Μ. Ανατολή έχει αναβαθμιστεί και η σύγκρουση του Ισραήλ με τις παραστρατιωτικές και τρομοκρατικές οργανώσεις έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διακρατικού πολέμου με το Ιράν. Το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τις -ως τώρα ψύχραιμες- Αγορές ωθώντας τις τιμές του Αργού πετρελαίου προς την περιοχή των 80 δολαρίων/βαρέλι.

Η επίδραση της αύξησης των τιμών αυξάνει τον βαθμό αβεβαιότητας καθώς μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων ανακόπτοντας τη –τιμολογημένη- μείωση των επιτοκίων. Ο βαθμός εγρήγορσης παραμένει υψηλός και οι αγορές θα παραμείνουν εστιασμένες στις γεωπολιτικές εξελίξεις μέχρις ότου διαπιστωθεί κάποια ουσιώδης αποκλιμάκωση. Ως εκ τούτου η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις χρηματιστηριακές αγορές βραχυπρόθεσμα ακολουθώντας την ροή των γεγονότων.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη επέστρεψε στον Ιούνιο καταγράφοντας μια συσσώρευση τιμών σε ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος τιμών που διαρκεί παραπάνω από τέσσερις μήνες. Ότι κέρδισε ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Σεπτεμβρίου χάθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ανακόπηκαν από μια συνεδρίαση εκτόνωσης της πίεσης την Παρασκευή χωρίς να αλλάξει η μεγάλη εικόνα. Η βραχυπρόθεσμη τάση ξαναγύρισε πτωτική μετά από τα διαδοχικά σήματα πωλήσεων του MACD και των δυο βασικών κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών.

Τα περιθώρια ωστόσο δείχνουν να στενεύουν και για τη μακροπρόθεσμη τάση καθώς στις 1.394 μονάδες βρίσκεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών ο οποίος δοκιμάστηκε τον Αύγουστο και ενεργοποίησε αγοραστικά αντανακλαστικά. Ενδεχομένως η ζώνη τιμών του ΚΜΟ-200 ημερών να αποτελεί και την κυριότερη βραχυπρόθεσμη στήριξη. Η ανάκτηση της ανοδικής τάσης απαιτεί την ανακατάληψη της περιοχής των 1.435 μονάδων ενώ η βασική αντίσταση βρίσκεται στη γνωστή ζώνη των 1.450 μονάδων.