Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο τέλος επικράτησαν οι πωλητές
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο τέλος επικράτησαν οι πωλητές

Συνεδρίαση ήπιων διακυμάνσεων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδων, στο ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο και διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικής εικόνας των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και αρνητικού ξεκινήματος των συναλλαγών στη Wall Street, με αποτέλεσμα οι λίγοι πωλητές να έχουν τον τελευταίο λόγο.

Ήταν μία συνεδρίαση αναζήτησης κατεύθυνσης, η προτελευταία συνεδρίαση του 2024, με την Ελλάκτωρ (+1,85%) να συνεχίζει από εκεί όπου τελείωσε την Παρασκευή, έστω και αν υποχώρησε αισθητά από τα πρωινά υψηλά, ενώ βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. έδωσαν Alpha Bank (+2,63%) και ΔΕΗ (+1,93%).

Λίγοι οι αγοραστές στους υπόλοιπους τίτλους και τοποθετημένοι σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, σε μία αναμενόμενη εξέλιξη της συνεδρίασης με το stock picking να επικρατεί και σήμερα.

Όλοι οι traders περιμένουν την επόμενη κίνηση του βαρύδεικτου τραπεζικού κλάδου, με ισχυρό δέλεαρ για τους διαχειριστές η προοπτική διανομής κερδών (2024) σε μέρισμα (2025) με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να υπολογίζουν περί το 1,5 δισ. (συνολικά οι τέσσερις συστημικές), σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με φέτος (κέρδη 2023).

Κοινή εκτίμηση στην επενδυτική κοινότητα, πως στην περίπτωση που η ΕΚΤ ακολουθήσει μία πιο μετριοπαθή τακτική στα επιτόκια, ο κλάδος που θα ευνοηθεί κυρίως είναι ο τραπεζικός.

Εν τω μεταξύ, δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου,  σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 4 Απριλίου   2025, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, «το απερχόμενο 2024 άφησε πολλές υποσχέσεις για τις χρηματαγορές των ΗΠΑ και πολλά προβλήματα σε όλες τις υπόλοιπες. Καταρχάς, στις ΗΠΑ έχουμε τον άξονα περιστροφής που ακούει στο όνομα Trump.

Οι επενδυτές τίμησαν τα αποτελέσματα των εκλογών αφενός με συνέχιση των αγοραστικών τοποθετήσεων στις αγορές μετοχών, αφετέρου με την πρωθύστερη προεξόφληση. Η ρητορική του Trump για την επιβολή δασμών και τη μείωση της φορολογίας, αλλά κυρίως, η έως τώρα συνέπεια στα λεγόμενά του (ακόμα και πριν την επίσημη ανάληψη καθηκόντων της 20ης Ιανουαρίου) δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Στην Ευρώπη, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκονται σε πολιτική αναταραχή. Η αστάθεια επεκτείνεται και στην επικράτεια της Ανατολικής Ασίας. Στη Ν. Κορέα παραμένει η πολιτική κρίση, μετά την απόπειρα του προέδρου της να επιβάλει στρατιωτικό νόμο πριν από μερικές εβδομάδες. Η Ιαπωνία πλήττεται από σπάνια πολιτική αστάθεια που προέκυψε στις πρόσφατες εκλογές, καθώς το LDP και η συμμαχική δύναμη του Komeito έχασαν τις περισσότερες έδρες από το 2009. Η Κίνα, προφανώς βρίσκεται (και) φέτος σε δεινή θέση, καθώς αντιμετωπίζει ανοιχτά τις ΗΠΑ, σε έναν εμπορικό πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει.

Η Ρωσία παραμένει σε ‘ειδικό χρηματοπιστωτικό καθεστώς’ μέχρι νεωτέρας, λόγω της παρατεταμένης πολεμικής σύρραξης με την Ουκρανία, ενώ και η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε δυσχερή θέση, παρά το ευκταίο γεγονός ότι έχει οριοθετηθεί (γεωγραφικά, τουλάχιστον) η κρίση. Κι έτσι, όλα οδηγούν και πάλι στις ΗΠΑ. Μέχρι νεωτέρας».

Ερχόμενοι «εντός των τειχών» και σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, «το 2025 προβλέπεται έτος ανάπτυξης για τις κατασκευές, με εταιρείες όπως: ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Άκτωρ. Η πληροφορική διατηρεί το ενδιαφέρον της αγοράς, με σημαντική στήριξη από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι εταιρείες Ιντεάλ, Quest, Performance, Ίλυδα, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.

Στη βιομηχανία, ο όμιλος Viohalco ξεχωρίζει με θυγατρικές την Cenergy και την ΕΛΧΑ. Παρά την πρόσφατη υπεραπόδοση, ο Ενεργειακός κλάδος εξακολουθεί να προσφέρει ευκαιρίες με: ΔΕΗ, Motor Oil, HelleniQ Energy, Metlen».

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.454,86 (-0,17%) και 1.461,83 μονάδων (+0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.456,31 μονάδες (-0,07%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81 εκατ., από τα οποία τα 4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Motor Oil (-1,36%), ΟΤΕ (-1,02%) και Σαράντης (-2,20%).

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+2,63%), Cenergy (+1,51%), ΔΕΗ (+1,93%) και Ελλάκτωρ (+1,85%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι Centric (+4,49%), Lavipharm (+2,98%) και Εβροφάρμα (+2,63%).

Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.» ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α., με νέο κωδικό ΟΑΣΗΣ: «EVR» (από «ΚΛΜ»).