Με μοναδικές εκκρεμότητες τον ΑΔΜΗΕ (18/06) και την Τράπεζα Αττικής (28/06) η συνολική εικόνα όσων εισηγμένων εταιριών δημοσίευσαν αποτελέσματα α’ τριμήνου κρίνεται ικανοποιητική. Μετά από δύο συνεχόμενες χρήσεις ρεκόρ στην κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών οι ποσοστιαίες μεταβολές εμφανίζουν εξομάλυνση ενώ οι έκτακτοι παράγοντες είναι τουλάχιστον για την πρώτη τριμηνιαία περίοδο του 2024 σε χαμηλά επίπεδα. Μέχρι και χθες είχαν δημοσιεύσει μεγέθη βασικών αποτελεσμάτων 41 εταιρίες ή το 26,1% του πλήθος αντιπροσωπεύοντας το 71% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.
Δεδομένης της προαιρετικής φύσης των ενδιάμεσων καταστάσεων (τρίμηνο και εννεάμηνο) η πληροφόρηση κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Ένας από τους πιθανούς λόγους της μεγαλύτερης συμμετοχής έχει να κάνει με το θετικό χρηματιστηριακό κλίμα και την πιο αποτελεσματική υποδοχή των νέων από την αγορά. Μόλις τρεις εισηγμένες εμφανίζουν ζημιές χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί και το αντιπροσωπευτικό ποσοστό για τις 140 εισηγμένες εταιρίες. Ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται μειωμένος κατά 1,7% στα 15,4 δις ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 14,2% και τα καθαρά κέρδη είναι αυξημένα κατά 20,7% στα 2,2 δις ευρώ.
Η κατανομή των κερδών είναι μοιρασμένη με τις τράπεζες να έχουν οριακά το πάνω χέρι με 1,124 δισ. ευρώ σε μια χρονιά που οδεύει προς επιδόσεις ρεκόρ. Στις μη χρηματοοικονομικές οι εταιρίες ενέργειας και διύλισης αν και βελτίωσαν τη λειτουργική τους επίδοση κατά 18% εμφανίζουν οριακή μείωση τη στην τελική γραμμή. Στον αντίποδα οι υπόλοιπες εμποροβιομηχανικές εταιρίες εμφανίζουν διψήφια αύξηση (10% 1,3 δις ευρώ) στα λειτουργικά κέρδη και καλύτερο ρυθμό στα καθαρά κέρδη με 18%.
Εκτός από το δυνατό ξεκίνημα των τραπεζών εξαιρετική εικόνα παρουσιάζουν επιμέρους οι Cenergy, Τιτάν, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή. Εκτός του ότι οι επιδόσεις αυτές οδηγούν κοντά σε ιστορικά υψηλά έχουν αμιγώς λειτουργική συνεισφορά και μπορούν να θεωρηθούν επαναλαμβανόμενες.
Αν και το α’ τρίμηνο είθισται να είναι το πιο αδύναμο της χρονιάς, πολλές εισηγμένες για πρώτη φορά φρόντισαν να δώσουν μια αρχική αίσθηση αριθμών για το που θα κινηθεί η χρονιά φτιάχνοντας κλίμα για την συνέχεια. Εκτός από τις τράπεζες καθοδήγηση για υψηλότερα νούμερα έχουν δώσει φέτος οι Metlen, ΔΕΗ, Jumbo, Ιντεάλ, AustrianCard, Σαράντης, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΟΠΑΠ, Πλαστικά Θράκης και Lavipharm. Στο εξάμηνο αναμένονται οι έντονες επιδράσεις του τουρισμού που ήδη καταγράφει ρεκόρ αφίξεων στην πεντάμηνη περίοδο καθώς και οι ετεροχρονισμένες πωλήσεις της λιανικής που συνδέονται με την πασχαλινή περίοδο.
Η υπέρβαση του περυσινού πήχη των 10,8 δισ. ευρώ της καθαρής κερδοφορίας θα απαιτήσει τη συνδρομή περισσότερων κλάδων και εταιριών. Προς ώρας οι βασικές τάσεις σε κομβικούς κλάδους της οικονομίας (Τουρισμός, Κατασκευή, Τράπεζες κλπ) δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα.