Χωρίς να έχει βοήθειες από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, ο γενικός δείκτης μπόρεσε να δώσει αντίδραση, αλλά όχι κλείσιμο υψηλότερα των 1.220 μονάδων, που θα ήταν μία πρώτη θετική ένδειξη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.209,44 (-0,52%) και 1.223,42 μονάδων (+0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.219,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 75,5 εκατ., από τα οποία τα 12,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Ασφαλώς και το πρώτο μέλημα των σημερινών αγοραστών, με δεδομένη την επιφυλακτικότητα στις διεθνείς αγορές, ήταν να αποφευχθεί κλείσιμο του δείκτη χαμηλότερα των 1.200 μονάδων, κάτι που θα ενεργοποιούσε νέο κύμα πωλήσεων και δοκιμασία των επόμενων στηρίξεων στις 1.186 - 1.183 μονάδες, ενώ οι πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν σε κάποια μη τραπεζικά blue chips, εξασφάλισαν το τελικό θετικό πρόσημο της συνεδρίασης.
Χωρίς αμφιβολία, η βραχυπρόθεσμη τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από την εικόνα των διεθνών αγορών, όπου οι συνεχιζόμενες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών, που θέλουν τα επιτόκια να παραμένουν σε πολυετή υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, εντείνουν τις ανησυχίες για επικείμενη ύφεση και μειώνουν δραστικά κάθε διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.
Έτσι, σε μία «ρηχή» αγορά, όπως είναι το Χ.Α., επόμενο είναι οι λίγοι αγοραστές να αποφεύγουν τις «υπέρβαρες» θέσεις και να συνεχίσουν να κινούνται επιλεκτικά, ανάλογα με την ειδησεογραφία και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες. Παρά τη σημερινή αντίδραση, η διαγραμματική εικόνα της αγοράς παραμένει «ευάλωτη», όσο ο γενικός δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1.240 μονάδων και πάρα πολλά, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, θα εξαρτηθούν από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, μετά και την λήξη του χρηματιστηριακού εννεαμήνου.
Τα υπόλοιπα δεδομένα, σε εγχώρια κλίμακα, δεν έχουν μεταβληθεί, και φαίνονται ακόμα να δείχνουν τη μακροπρόθεσμη τάση ανοδική.
Από την άλλη, στην δημοσίευση των ισολογισμών εξαμήνου σημαντικών βιομηχανικών ομίλων, γίνεται αισθητή η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους με την προοπτική να παραμένει αυξητική τουλάχιστον ως το τέλος του έτους.
Εν τω μεταξύ, από 6,4 έως 7,2 ευρώ ορίστηκε το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών της Optima Bank, για την εισαγωγή της τράπεζα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σημειώνεται ότι η δημόσια προσφορά θα διαρκέσει τρεις εργάσιμες ημέρες, από τις 27 Σεπτεμβρίου ώρα 10.00, έως τις 29 Σεπτεμβρίου ώρα 16.00.
Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας, με τις προσφορές να υπερβαίνουν το 1,25 δισ. ευρώ και την τράπεζα να αντλεί 500 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο άνοιξε νωρίτερα, με τις αρχικές σκέψεις για την τιμολόγηση να διαμορφώνονται στην περιοχή του 8,375%. Ωστόσο, λόγω της σημαντικής υπερκάλυψης, το κουπόνι υποχώρησε στο 8%. Το ομόλογο θα είναι διάρκειας 10,25 ετών, χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν το πέρας των πρώτων 5,25 ετών (έως τις 3/10/2028).
Διψήφιο discount εντοπίζει η Eurobank Equities στην τιμή της μετοχή της Ideal Holdings. Σύμφωνα με ανάλυση της χρηματιστηριακής, «αυτήν την στιγμή ο τίτλος της εισηγμένης διαπραγματεύεται στο 5,5x με όρους EV/EBITDA, έχοντας discount άνω του 25% σε σχέση με τις παρεμφερείς εταιρείες. Αυτό αποτελεί ένα ευχάριστο νέο, δεδομένου ότι η Ideal Holdings διαθέτει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης κερδών, δυνατότητα νέων συγχωνεύσεων & εξαγορών και περιθώρια για επιστροφές.
Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η Eurobank Equities θεωρεί ως δίκαιη τιμή για τη μετοχή της Ideal Holdings κοντά στα 7,9 ευρώ. Μια τέτοια τιμή αποτιμά την εισηγμένη στο 7,5x σε όρους EV/EBITDA, δηλαδή κοντά στον μέσο όρο του κλάδου.
Μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ από τους κερδισμένους ημέρας τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+1,13%), Πειραιώς (+1,90%), ΔΕΗ (+3,27%), Ελλάκτωρα (+3,99%), HelleniQ Energy (+2,60%), Cenergy (+1,82%), TITC (+1,80%) και Σαράντη (+2,55%).
Από τους τίτλους που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΥΔΑΠ (-1,03%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,19%), Quest (-1,54%) και Jumbo (-2,43%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και τους τίτλους που πέτυχαν να διαφοροποιηθούν θετικά, ξεχώρισαν οι Epsilon Net (+12,44%), Αλουμύλ (+8,37%), Έλτον (+4,55%) και ΟΛΠ (+3,72%).
Από σήμερα, κατόπιν απόφασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, άρθηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Βιοκαρπέτ (-15,94%) στο Χ.Α.