Το χρηματιστήριο Αθηνών αν και με μια μέρα καθυστέρηση γιόρτασε εν τέλει την επενδυτική βαθμίδα με ένα «mini» ράλι, αξιοποιώντας το «παράθυρο ευκαιρίας» από τη νημεμία στα διεθνή χρηματιστήρια και τις αγορές πετρελαίου.
Πρωταγωνιστής αυτού του ράλι, ποιός άλλος, ο τίτλος της Αpha Βank, κάτι αναμενόμενο μετά την ανακοίνωση όχι μόνο της πρώτης επένδυσης από ξένη τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, αλλά και μετά από την υποβολή προσφοράς από την UniCredit προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το σύνολο των μετοχών που κατέχει σήμερα στην Alpha Bank (9%).
Αν και το αντίτιμο σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις θα το μάθουμε σε λίγες ημέρες, εντούτοις τα «πηγαδάκια» της αγοράς μιλούν για premium 15% σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής, ήτοι περί τα 1,46 ευρώ ανά μετοχή, με το ταμπλό να «ψηφίζει» υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου και την Αlpha Bank να κλείνει με άνοδο χθες 12,44% στα 1,428 ευρώ.
Με οδηγό την Αlpha λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο χθες διαφοροποιήθηκε για άλλη μια φορά από τις διεθνείς αγορές. Μάλιστα δεδομένης της νημεμίας στις αγορές του εξωτερικού και της αποκλιμάκωσης των τιμών του πετρελαίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν διατήρησε απλά τα κεκτημένα, αλλά μας έδωσε μια έντονη ανοδική κίνηση της τάξης του 1,95%, σε μια ευθεία δήλωση ότι οι «μηχανές είναι έτοιμες» μόλις οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέψουν.
Ένα deal με μεγάλη σημειολογία
Η συμφωνία μεταξύ Αlpha Bank και UniCredit της μόνης συστημικά σημαντικής τράπεζας της Ιταλίας και 34ης μεγαλύτερης τράπεζας σε ενεργητικό στον κόσμο- ενώ αρχικά αφορούσε αποκλειστικά τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία, στη συνέχεια το ενδιαφέρον για τη μεταξύ τους συνεργασία επεκτάθηκε κατά πολύ.
Εν τέλει κατέληξε σε ένα πολυεπίπεδο deal, αρκετά ξεχωριστό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αν σκεφτεί κανείς ότι οι συνήθεις τραπεζικές συμφωνίες αφορούν ως επί το πλείστον εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, ήταν φυσικό τις ανακοινώσεις της Δευτέρας για το deal μεταξύ της Alpha και του ιταλικού τραπεζικού κολοσσού να συνοδέψει μετά από λίγες ώρες ένα πλήθος εκθέσεων από διεθνείς οίκους.
Η Morgan Stanley αναβάθμισε την ελληνική τράπεζα σε «overweight» ενώ υπενθυμίζουμε ότι η τιμή στόχος είναι τα 1,99 ευρώ.
Η Deutsche Bank, η Citi, η Goldman και η Axia υπογράμμισαν επίσης με σχετικές εκθέσεις τα σημαντικά οφέλη της κίνησης.
Με μια ματιά λοιπόν, η συμφωνία αφορά:
- τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία για τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμάνικη τραπεζική αγορά με το 12% της αγοράς, βάσει συνόλου ενεργητικού.
- τη διαμόρφωση πλαισίου εμπορικής συμφωνίας στην Ελλάδα για τη διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής που συνδέονται µε µερίδια αµοιβαίων κεφαλαίων -unit linked- της UniCredit, στους πελάτες της Alpha Bank και τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος για την πώληση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων, μέσω της απόκτησης του 51% της AlphaLife από την UniCredit.
- την υποβολή προσφοράς από την UniCredit προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το σύνολο των μετοχών που κατέχει σήμερα στην Alpha Bank (9%).(σ.σ:Μένει βέβαια να δούμε αν θα υπάρξουν και άλλοι μνηστήρες για το ποσοστό του ΤΧΣ και σε τι αντίτιμο).
Η συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία αναμένεται να επηρεάσει θετικά τον δείκτη CET1 της UniCredit, ενώ η εμπορική συμφωνία στην Ελλάδα για τη διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής θα ενισχύσουν τα καθαρά της κέρδη. Σημαντικά τα οφέλη και για την Alpha Bank, τόσο στα κεφαλαιακά αποθέματα της τράπεζας, όσο και στον δείκτη ROE.
Πάνω από όλα όμως η συμφωνία είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης για την Alpha που αγκαλιάζει όλον τον κλάδο, δίνοντας του νέα ανοδική πνοή μετά την πρόσφατη διόρθωση του σε περίπτωση που οι διεθνείς εξελίξεις το επιτρέψουν, αλλά και νέα «οχύρωση» τις ημέρες που η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές θα χτυπάει «κόκκινο».
Η αναβάθμιση είναι θέμα χρόνου να μας οδηγήσει στα «μεγάλα σαλόνια»
Το deal της Alpha ανακοινώθηκε λίγα μόλις 24ωρα μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας μας από έναν μεγάλο οίκο χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης όπως η S&P Global Ratings.
Η επενδυτική βαθμίδα από την S&P είναι στην ουσία η αναγνώριση ότι η χώρα μας αξιοποίησε την οικονομική σωτηρία που της πρόσφερε τα χρόνια της κρίσης ο ESM και προχώρησε στις απαραίτητες και επίπονες προσαρμογές που έθεσαν τα θεμέλια για τη μελλοντική της ανάπτυξη.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ESM υποστήριξε την Ελλάδα χρηματοδοτώντας την όχι με το επιτόκιο της αγοράς –υπενθυμίζουμε ότι για τα 10ετή ομόλογα στο απόγειο της κρίσης είχε φτάσει στο 30%- αλλά με το επιτόκιο μιας χώρας με το υψηλότερο διαθέσιμο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας.
Χάρη στην «πλάτη» του ESM η χώρα δεν κατάφερε απλά να μείνει με το κεφάλι «έξω από το νερό» αλλά εξασφάλισε χαμηλά και αντισταθμισμένα επιτόκια για τις επόμενες δεκαετίες χάρη στην ευνοϊκή δομή χρέους με την πρώτη δόση το 2034 και μια τελική λήξη έως το 2060.
Η εξέλιξη αυτή μια περίοδο κάθετης αύξησης των επιτόκιων αντιστοιχεί σε κάτι περισσότερο από μια «καλή προίκα».
Η επενδυτική βαθμίδα λοιπόν από την S&P αποτελεί εκτός από μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, μια εξέλιξη η οποία:
- θα ομαλοποιήσει περαιτέρω τη χρήση των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εξασφάλιση στις πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,
- θα μειώσει το κόστος της πίστωσης, προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών της χώρας, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την περίοδο υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων που διανύουμε.
Βλέπετε, η αξιολόγηση του δημοσίου και το κόστος χρηματοδότησης αποτελούν το σημείο αναφοράς για την ιδιωτική χρηματοδότηση που αντλείται από τράπεζες και εταιρείες στη χώρα. Σε απλά ελληνικά, αν η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί φθηνότερα, το ίδιο μπορούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Και τι σημαίνει φθηνότερο κόστος χρηματοδότησης για μια επιχείρηση; Kαλύτερα περιθώρια, άρα καλύτερη κερδοφορία, ανθεκτικότητα και κατ’επέκταση μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.
Ποιος είναι όμως ο καθρέπτης του επιχειρείν και της οικονομικής δραστηριότητας μιας χώρας; Το χρηματιστήριο της.
Η υψηλότερη βαθμολογία του αξιόχρεου της χώρας μας όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις-σχετική πρόσφατη ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ είναι θέμα χρόνου να μας φέρει στο πεδίο δράσης μιας ευρύτερης επενδυτικής βάσης από την οποία η χώρα είχε αποκλειστεί για 13 χρόνια.
Χάρη στην επενδυτική βαθμίδα η χώρα μας θα ενταχθεί σε περισσότερους παγκόσμιους δείκτες, βάση των οποίων οι διεθνείς επενδυτές χτίζουν τα χαρτοφυλάκια των κρατικών ομολόγων τους. Ως εκ τούτου, θα τονωθεί η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα.
Επίσης, πολλά από τα μεγαλύτερα διεθνή συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία στον κόσμο τα οποία δεν μπορούσαν μέχρι πρότινος να αγοράσουν ελληνικά assets μιας και ήταν κάτω του επενδυτικού βαθμού, θα μπορούν πλέον να τοποθετηθούν.
Εξέλιξη που θα προσφέρει βάθος και προοπτική στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο για παραπάνω από μια δεκαετία αντλούσε κεφάλαια από τη μικρή «λίμνη» επενδυτικών χαρτοφυλακίων και hedge funds που δραστηριοποιούνται σε αναδυόμενες αγορές.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.