Η ήρεμη δύναμη της ΕΧΑΕ

Η ήρεμη δύναμη της ΕΧΑΕ

Στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να βρει κανείς μετοχές στο ΧΑ που να θεωρούνται παντός καιρού, εταιρίες με ανεξίτηλα θεμελιώδη στις επιδράσεις των εξωτερικών παραγόντων.

Μια καλή ιδέα είναι η στροφή σε μετοχές με καλές μερισματικές αποδόσεις ωστόσο, το κριτήριο αυτό μπορεί να μην ικανοποιηθεί σε μια χρονιά που οι αναταράξεις σε εμπορεύματα και ισοτιμίες μπορούν να προκαλέσουν φθορά στα περιθώρια κέρδους ή ανατροπές στις εξαγωγές ή την παρουσία σε αγορές του εξωτερικού. 

Η δυσκολία εντοπισμού τέτοιων εταιριών έχει να κάνει και με τη γεωγραφική κατανομή της δραστηριότητάς τους: όσο πιο απλωμένη είναι μια εταιρία θα παραμείνει ευάλωτη μέχρι να οριστικοποιηθεί το θέμα των ταριφών σε συνάρτηση πάντα και με το αντικείμενο της δραστηριότητας της.

Παρόλα αυτά, μια ομάδα εταιριών έδειξε να ξεχωρίζει χρηματιστηριακά με διακριτή διαφορά στις αποδόσεις έναντι των υπολοίπων εισηγμένων εταιριών που έχει να κάνει και με την ανθεκτικότητα των μεγεθών στις έξωθεν πιέσεις: ΟΠΑΠ, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ΟΤΕ και ΓΕΚ, είχαν μια καλύτερη συμπεριφορά αυτές τις ημέρες ικανοποιώντας τα κριτήρια της περιορισμένης γεωγραφικής έκθεσης, της ικανοποιητικής ρευστότητας και των υψηλών μερισμάτων.

Ωστόσο, ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της συγκυρίας που έχει περάσει κάτω από το ραντάρ των επενδυτών είναι τα Ελληνικά Χρηματιστήρια. Η αύξηση της μεταβλητότητας από τις αρχές Απριλίου που έφερε υψηλή ένταση στις συναλλαγές αλλά και η αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων σε σχέση με πέρυσι καταδικάζουν την εταιρία να εμφανίσει υψηλότερη δραστηριότητα και κέρδη τουλάχιστον για το α’ εξάμηνο της χρονιάς ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στο εξωτερικό.

Παραδοσιακά, η ΕΧΑΕ είναι ένα στόρι με ισολογισμό υψηλής ρευστότητας, με βάση τον ισολογισμό του 2024 το ταμείο της εταιρίας αποτελεί το 22% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης. Η αύξηση των συναλλαγών στην υποκείμενη αγορά στις 69 συνεδριάσεις του 2025 προσεγγίζει το 39% ενώ η αύξηση της μέσης κεφαλαιοποίησης της αγοράς είναι 18%. Αυτό αρκεί για να δώσει μια αίσθηση της δυναμικής που θα έχει φέτος η κερδοφορία ξεκινώντας από τη γραμμή του κύκλου εργασιών. 

Τα χρηματιστήρια διαπραγματεύονται διεθνώς σε αποτιμήσεις 15 – 25 φορές την κερδοφορία τους ενώ σε όρους λειτουργικών κερδών η αποτίμηση κινείται μεταξύ 10 και 18 φορών. Η ΕΧΑΕ στην κεφαλαιοποίηση των 317 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται στο κάτω μέρος αυτών των ορίων με βάση τη φετινή συντηρητική εκτίμηση –συγκλίνουσες εκτιμήσεις– των μεγεθών της (14,8 φορές τα κέρδη και 10,3 φορές την επιχειρηματική αξία των λειτουργικών κερδών). Η μερισματική απόδοση της εταιρίας με βάση το μέρισμα για τη χρήση του 2024 διαμορφώνεται σε 5,7% που επίσης θεωρείται πολύ ικανοποιητικό. 

Τέλος, η μέση ημερήσια συναλλαγών στο α’ τρίμηνο του 2025 είναι κοντά στα 189 εκατ. ευρώ. Σε αντίστοιχα περίπου επίπεδα το 2009 η τιμή της μετοχής διαπραγματεύονταν πάνω από τα 9 ευρώ. Η απόσταση από την τρέχουσα τιμή αφήνει πολλά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή ακόμα και αν ενσωματωθούν κίνδυνοι που αφορούν ενδεχόμενες νέες διαγραφές εταιριών.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο της αναβάθμισης της αγοράς και η αλλαγή της κατηγοριοποίησης της από φέτος μάλλον θα λειτουργήσει υπέρ της διατήρησης των συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα οδηγώντας την κερδοφορία της εταιρία στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 11 ετών.