Ήρθαν τα κάτω...πάνω με κέρδη 0,07%
Χρηματιστήριο Αθηνών

Ήρθαν τα κάτω...πάνω με κέρδη 0,07%

Την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών  από τα αρχικά χαμηλά, ακολούθησε και ο γενικός δείκτης της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε επιφυλακτικά και με ελεγχόμενες απώλειες και ολοκληρώθηκε με οριακά θετικό πρόσημο, παίρνοντας βοήθειες και από τις τελικές δημοπρασίες.

Κύριος «υπαίτιος» της αντίδρασης ο τίτλος της ΕΕΕ (+2,33%), ενώ για μία ακόμα συνεδρίαση έλειψαν οι σημαντικές βοήθειες από τον τραπεζικό κλάδο.

Με όλα τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η εγχώρια αγορά, θα συνεχίσει να ακολουθεί κατά πόδας την κίνηση των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς δεν υπάρχουν οι εσωτερικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να δώσουν ανεξάρτητη κίνηση και η οποία θα συνοδευόταν από σταδιακή συναλλακτική τόνωση.

Η προσοχή την Πέμπτη, όταν και αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ   

Εν τω μεταξύ, αρκετοί αξιωματούχοι φροντίζουν να επαναλαμβάνουν ότι «η Fed δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής, προτού δει να υποχωρεί ο, επίμονα υψηλός, πληθωρισμός».

«Πιστεύουμε ότι ότι η δουλειά της Fed απέχει ακόμα πολύ από το να έχει τελειώσει. Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να ‘ραγίσει’ η αγορά εργασίας», τόνισε σε πρόσφατη έκθεσή της και η BofA.

«Η Fed συσπειρώνεται γύρω από τον στόχο να αυξήσει γρήγορα το βασικό της επιτόκιο στο 4,5% και να το διατηρήσει εκεί, ενώ είναι έτοιμη να ανέβει υψηλότερα εάν ο αυξημένος πληθωρισμός δεν δείξει σημάδια χαλάρωσης», επισημαίνει το Bloomberg.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει επικρατήσει μία παράδοξη εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία "bad news, is good news", καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές θεωρούν ότι τα καλά μακροοικονομικά νέα θα φέρνουν νέα επιθετική αύξηση επιτοκίων, από την Fed.

«Η ΕΚΤ πρέπει να στείλει, στις επόμενες συνεδριάσεις, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν και να είναι σημαντικές, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της στο ορατό μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.

Συμπερασματικά, όσο οι κεντρικές τράπεζες δεν αλλάζουν στάση προς μία πιο ήπια επιτοκιακή πολιτική, οι αγορές δεν πρόκειται να ηρεμήσουν και οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις θα είναι βραχύβιες, καθώς ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί το βάθος της ύφεσης και της κερδοφορίας των εταιρειών. 

Από την άλλη, χωρίς ανακοινώσεις έληξε η άτυπη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην Πράγα, καθώς οι «27» δεν κατάφεραν να βρουν κοινό παρονομαστή στην ενεργειακή πολιτική.

«Οι επενδυτές στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στην Ιταλία, όπου ο κίνδυνος δημοσιονομικής σπατάλης από άλλη μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση στην Ευρώπη ελλοχεύει. Ο επερχόμενος δεξιός συνασπισμός της Τζόρτζια Μελόνι, πρέπει να στείλει το σχέδιο προϋπολογισμού του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου», σημειώνει το Bloomberg.

Ερχόμενοι στα καθ΄ ημάς αμετάβλητη, στη βαθμίδα "ΒΒ" διατήρησε εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Fitch, ενώ το outlook παραμένει «θετικό». Παράλληλα, «βλέπει» ανάπτυξη 5,5% για την ελληνική οικονομία το 2022, ενώ εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει στάσιμη κατά το α' εξάμηνο του 2023 και συνολικά στο έτος θα υπάρξει ήπια ύφεση της τάξης του 0,2%.

Παρά τη σχετικά αμυντικότερη εικόνα και λόγω των σαφώς μικρότερων χρηματιστηριακών κερδών, των αμέσως προηγούμενων ετών, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συνεχίζουν να εκτιμούν πως η πορεία του Χ.Α. θα παραμείνει προσδεμένη στην τάση των ξένων αγορών. Μπορεί μετά την τελευταία διόρθωση, οι αποτιμήσεις αρκετών εγχώριων εισηγμένων να έχουν περάσει σε ελκυστική περιοχή, όμως η έλλειψη θετικών καταλυτών, ενδεχομένως να καθυστερήσει να “ανταμείψει” τους αγοραστές, καθώς υπάρχει ακόμη σημαντική αβεβαιότητα σε όλα τα μέτωπα ανησυχιών. Άλλωστε, η αρνητική εικόνα στις διεθνείς αγορές, αλλά και η κλιμάκωση του πολεμικού μετώπου με τα αντίποινα της Μόσχας, αφήνουν λίγα περιθώρια κινήσεων στους τυχόν εναπομείναντες «long» στο Χ.Α.

Ασφαλώς και υπάρχουν και οι πιο επιφυλακτικά σκεπτόμενοι και σύμφωνα με αυτούς, «χωρίς ουσιαστική συμμετοχή ξένων χαρτοφυλακίων, με λίγους εγχώριους θεσμικούς να παίρνουν πρωτοβουλίες μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα και με ακόμα λιγότερους μικροεπενδυτές, η συνέχεια δεν προοιωνίζεται διαφορετική. Οι συναλλαγές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και θα συνεχίσει να αναζητείται η είδηση – καταλύτης, που θα μπορούσε να αλλάξει κλίμα και διαθέσεις».  

«Θεωρούμε ότι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Αγορά δείχνει να τηρεί στάση αναμονής, προσπαθώντας να τιμολογήσει τις τελικές αποφάσεις της Ε.Ε. αναφορικά με τις κυρώσεις (π.χ. πλαφόν σε Φ.Α.) που θα επιβάλει στην Ρωσία, καθώς και τις επιπτώσεις αυτών στις ευρωπαϊκές οικονομίες και εταιρείες. Σημειώνουμε πως τεχνικά ο ΓΔ έχει εξέλθει από την υπερπουλημένη ζώνη. Στις 12/10, η Ε.Ε. θα δημοσιεύσει τα στοιχεία του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για την ευρωζώνη, ενώ στις 14/10 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το εμπορικό της ισοζύγιο. Οι βασικοί κίνδυνοι της εβδομάδας που ξεκίνησε παραμένουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ ανησυχεί ιδιαίτερα και η όξυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες. Η προτίμηση μας είναι σε εταιρείες που διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη και έχουν ηγετική θέση στον κλάδο που δραστηριοποιούνται», τονίζει η Merit Sec.

«Το βλέμμα της ελληνικής αγοράς παραμένει σταθερά εστιασμένο στην τάση των ξένων χρηματιστηρίων, ενώ επιμέρους ξεχώρισαν εταιρείες που έδειξαν ένα καλό εξάμηνο, ή υποσχέθηκαν καλύτερα μεγέθη για την συνέχεια. Από την άλλη πλευρά, η εικόνα των συναλλαγών έδειξε ότι η ως τώρα ανοδική αντίδραση παραμένει χωρίς πολλούς πιστούς οπαδούς, καθιστώντας εύθραυστη την προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς. Στους λόγους που συνιστούν επιφύλαξη, ή δισταγμό (πόλεμος, ενεργειακό κόστος, επιτόκια, πανδημία) προστέθηκε εσχάτως και ο γεωπολιτικός παράγοντας. Η σταθερά κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας παραμένει ψηλά στην ροή νέων, αυξάνοντας την ανησυχία για τις πιθανότητες ενός «ατυχήματος» και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν. Σίγουρα η στάση αυτή δεν ξαφνιάζει, ωστόσο η επιμονή με καθημερινές αναφορές σε νέες διεκδικήσεις, κάθε άλλο παρά αποφορτίζει το κλίμα, επηρεάζοντας και την διάθεση ανάληψης ελληνικού επενδυτικού ρίσκου.

Όλο αυτό μεταφράζεται χρηματιστηριακά για τις εισηγμένες εταιρείες περισσότερο σε επενδυτική αναστολή και λιγότερο σε μείωση έκθεσης. Όσο θα πλησιάζουμε προς το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών η επιφυλακτικότητα θα εντείνεται, επομένως η εικόνα δύσκολα θα αλλάξει εκ των έσω, διατηρώντας σφιχτά την πρόσδεση με τις ξένες αγορές, έστω και με κάποιο μειωμένο συντελεστή ολίσθησης. Την Παρασκευή εκκινούν τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ, με κυριότερες ανακοινώσεις από τις Citigroup, JP Morgan Chase, Morgan Stanley και Wells Fargo”, υπενθυμίζει η Beta Sec.

«Η Fitch δεν προχώρησε σε κάποια αναβάθμιση, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ τα τελευταία στοιχεία αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, ενίσχυσαν την πεποίθηση, ότι και η επόμενη αύξηση επιτοκίων από την Fed, θα είναι 75μβ. Η εβδομαδιαία ατζέντα είναι πλούσια καθώς Τετάρτη δημοσιεύονται τα πρακτικά της FED, ενώ από Πέμπτη ανακοινώνονται τα μεγέθη πληθωρισμού σε Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ. Επιπλέον, βαρύτητα θα δοθεί και στα εταιρικά αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ανακοινώνονται από Πέμπτη, ξεκινώντας με την BlackRock. Στο εσωτερικό, δεν έχουμε ουσιαστικές εξελίξεις, με την συσσώρευση να συνεχίζεται εντός του εκτιμώμενου εύρους τιμών», επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

«Στην διόρθωση που έχουμε δει μέσα στην χρονιά, θα πρέπει να ασχοληθούμε με εταιρείες οι οποίες δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ενεργειακή κρίση, κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται καλύτερα με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου», τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 526,92 μονάδες (-2,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 536,37  μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,62%.

Μεταξύ 804,43 (-1,18%) και 815,62 μονάδων (+0,19%) κινήθηκε ο ΓΔΧΑ και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 814,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,07%.

Ο τζίρος στα 33 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΕΕ (+2,33%), ΣΑΡ (+1,67%) και TITC (+1,28%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-1,04%), ΕΤΕ (-2,29%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,71%), ΔΕΗ (-1,38%), ΕΥΔΑΠ (-1,93%), ΚΟΥΕΣ (-1,94%) και ΛΑΜΔΑ (-1,58%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΕΛΓΕΚ (+4,09%), ΕΚΤΕΡ (+3,30%), ΠΑΠ (+1,61%) και ΟΤΟΕΛ (+1,57%).

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών και 11 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.