Έκλεισε το deal UBS - Credit Suisse. Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν ρευστότητα 100 δισ. φράγκα μέσω της Κεντρικής Τράπεζας. Το κράτος θα παράσχει εγγυήσεις 9 δισ. έναντι πιθανών ζημιών. Η αξία της Credit Suisse υπολογίστηκε τελικά στα 3 δισ. φράγκα, ή $3,23 δισ. (0,76 φράγκα ανά μετοχή, ενώ την Παρασκευή ο τίτλος της Credit Suisse έκλεισε στα 1,86 ελβετικά φράγκα).
H ελβετική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την ιστορική συμφωνία. Η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων φαίνεται πως, στην αρχή τουλάχιστον, δεν καθησύχασε τους επενδυτές, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με απώλειες, ενώ οι μετοχές των δύο ελβετικών τραπεζών ξεκίνησαν σήμερα τις συναλλαγές με ελεύθερη πτώση (κατρακύλα έως 63% για τη μετοχή της Credit Suisse, η μετοχή της UBS βρέθηκε να χάνει έως 14%).
Σύμφωνα με διαχειριστές, «η διάσωση της Credit Suisse από τη UBS και η συντονισμένη ενεργοποίηση των κεντρικών τραπεζών για την βελτίωση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν φαίνεται να πείθουν τους επενδυτές για την επάρκειά τους. Οι αγορές φοβούνται τώρα, ότι οι μαζικές και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων έχουν πλήξει τις εμπορικές τράπεζες, σε επίπεδο πέραν των προβλέψεων».
“Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στα ομόλογα AT1 της Credit Suisse. Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές, η έκθεση στην Credit Suisse είναι σχεδόν μηδενική”, τόνισε στο Reuters ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και αυτό έδωσε μία πρώτη αντίδραση στις τραπεζικές μετοχές, με την τάση να ενισχύεται και από το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών σε θετικό πρόσημο.
Όλα τα παραπάνω, σε αναμονή της συνεδρίασης της Fed, Τρίτη - Τετάρτη, με το ενδιαφέρον στο τι ακριβώς θα πει ο Πάουελ για τη συνέχεια.
Άσχετα με το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διεθνείς αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο, έχουν εισέλθει σε φάση παρατεταμένης μεταβλητότητας και δεν είναι καθόλου βέβαιο πότε οι αγορές θα επιστρέψουν στην «κανονικότητα».
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Moody’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα «Ba3», τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που διατηρεί από το 2020, αλλά αναβάθμισε το outlook σε θετικό από σταθερό. Η Moody's εκτιμά πως η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 1,8% το 2023 και το 2024, κυρίως λόγω της ισχυρής κατανάλωσης και της συνεχιζόμενης ισχυρής αύξησης των επενδύσεων.
Εν τω μεταξύ, νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ έθεσε η Citi σε έκθεσή της. Ο αμερικανικός οίκος ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή στα 17,5, από 16 ευρώ πριν.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «είναι σαφές ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης, σε όλο το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυτό μεταφράζεται σε συνεχόμενες ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, ενώ οι φόβοι για ντόμινο είναι υπαρκτοί και επιδεινώθηκαν περισσότερο από την άμεση και δυναμική αφύπνιση κεντρικών τραπεζών, κυβερνήσεων, αλλά και μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών για στηρίξεις. Το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει ευάλωτο στο εισαγόμενο volatility καθώς έχει να αντιμετωπίσει και τους εγχώριους αρνητικούς καταλύτες, όπως είναι η πολιτική αβεβαιότητα και όλη η εγχώρια τοξική πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα».
«Εκτιμούμε ότι η αισιοδοξία που επικρατούσε για τον Χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς (λόγω υψηλότερων επιτοκίων) έχει πληγεί σημαντικά και οι ανοδικές κινήσεις θα είναι μάλλον περιορισμένες, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν», τόνισε πρόσφατα η Leon Depolas Sec.
Από την άλλη και σύμφωνα με την Beta Sec., «αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης ο Fourlis. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη των Fourli και Autohellas. Την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η ΔΕΗ, μετά το τέλος της συνεδρίασης, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί αμέσως μετά. Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Austrian Cards (πρώην Inform Lycos), ενώ εντός της εβδομάδας θα πρέπει οι ομολογιούχοι της Frigoglass να επιλέξουν τον τρόπο αντικατάστασης των υφιστάμενων ομολόγων της Εταιρείας».
Ασφαλώς και δεν αποτελεί είδηση, πως και η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από σημαντική μεταβλητότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων.
Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο γενικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 998,29 (-2,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και στις 1.027,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,71%.
Η ίδια συμπεριφορά και από τον τραπεζικό δείκτη, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 701,68 (-4,67%), για να κλείσει στο υψηλό ημέρας των 757,83 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 2,96%
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+3,57%), Eurobank (+1,98%), Εθνική (+1,90%), Πειραιώς (+6,31%), Helleniq Energy (+4,17%), Μυτιληναίο (+2,92%), ΟΛΠ (+1,76%), ΟΤΕ (+3,36%) και Autohellas (+2,07%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΥΔΑΠ (-2,48%) και Σαράντη (-4,02%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρισαν θετικά οι ΓΕΒΚΑ (+7,87%), Άβαξ (+1,30%), ΕΧΑΕ (+1,88%), Cenergy (+7,01%), Μοτοδυναμική (+3,88%), ΑΔΜΗΕ (+3,25%) και Ιντεάλ (+2,23%).