«Τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία». Η φράση χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην όπερα και στη συνέχεια στα αθλητικά γεγονότα στις ΗΠΑ. Με κίνδυνο να χαρακτηριστεί η στήλη ότι ενθαρρύνει το «body shaming» θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ρίζα της φράσης έρχεται από τον 19ο αιώνα και την 15ωρη όπερα «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν». Στην πράξη εννοούσε ότι παρά τη μακρά διάρκεια της παράστασης μονό μετά την άρια της - συνήθως εύσωμης - Σοπράνο έπεφτε το φινάλε το έργο. Επομένως, ο προσδιορισμός έχει να κάνει με την εμφάνιση ενός γεγονότος που σηματοδοτεί ένα «τέλος» και λιγότερο με την καθεαυτή εμφάνιση ενός πρωταγωνιστή.
Και μετά από αυτές τις πολύ χρήσιμες ιστορικές πληροφορίες πάμε στα δικά μας: Αν η χθεσινή υποχώρηση των τιμών ενδοσυνεδριακά τάραξε λίγο τα σχετικά αδρανή νερά του ΧΑ να ξέρετε ότι η ευτραφής σοπράνο ακόμα δεν έχει κάνει την εμφάνισή της. Για την ακρίβεια μάλλον προβάρει τα ρούχα της για να βγει στη σκηνή.
Εσχάτως πληθαίνουν στην αγορά του ΧΑ οι φήμες για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αυτό δείχνουν οι καθημερινές δημοσιεύσεις των εταιριών στον Ερμή, το σύστημα εταιρικών ανακοινώσεων του ΧΑ. Προς το παρόν υπάρχουν κατηγορηματικές διαψεύσεις, απλές διαψεύσεις και διερεύνηση ενδιαφέροντος. Δηλαδή, πολύς καπνός και λίγη φωτιά, για την ακρίβεια λίγες σπίθες. Και αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο.
Θα ήταν λάθος να περιμένουμε μια εισηγμένη να απαντήσει ευθέως ότι βρίσκεται σε στάδιο συζητήσεων με έναν νέο εν δυνάμει μέτοχο. Όχι γιατί δεν υπάρχει η ειλικρίνεια από την πλευρά των πωλητών, αλλά γιατί παρά τις όποιες δεσμευτικές ρήτρες η διαρροή μιας προσέγγισης με στρατηγικό χαρακτήρα μπορεί να είναι και ο λόγος που η συμφωνία στο τέλος να χαλάσει, κάτι που έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν.
Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που μια συμφωνία δεν προαναγγέλλεται. Ένα τέτοιο γεγονός δημιουργεί προσδοκίες που αν δεν ευοδωθούν η εταιρεία μπορεί να κληθεί να απολογηθεί και να πρέπει να αποδείξει ότι ό,τι έγινε δεν περιείχε στοιχεία παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού. Ακόμα στις περισσότερες εισηγμένες οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν πλειοψηφικά ποσοστά και ασκούν διοίκηση, υπάρχει επομένως μια διάσταση ασύμμετρης πληροφόρησης έναντι των υπολοίπων μετόχων που μπορεί να οδηγήσει σε πρόσκαιρη αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής. Επίσης, ο ανταγωνισμός μπορεί να εκμεταλλευθεί μια διαρροή και να χαλάσει τη συμφωνία παρεμβαίνοντας ακόμα και στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.
Το είχαμε περιγράψει σχετικά πρόσφατα και με όσα παρατηρούμε τελευταία, η στιγμή δείχνει να είναι κοντά. Όταν συμβεί αυτό ξεχάστε μονάδες Γενικού Δείκτη, αντιστάσεις και αποτιμήσεις και εστιάστε στο γεγονός. Προσοχή όμως, ο τίτλος δεν λέει «να τραγουδήσει η Κυρία». Το μέγεθος σε κάθε περίπτωση είναι αυτό που μετράει και θα καθορίσει το μεγάλο φινάλε!
(Έχω κολλήσει με τη «15ώρη όπερα». Τουλάχιστον διαλείμματα έκαναν;).