Λόγω της ημέρας θα αναφερθούμε σήμερα σε δέκα συνήθη χρηματιστηριακά αξιώματα τα οποία έχουν καταπέσει στην πορεία του χρόνου και τα οποία αφορούν πρωτίστως την ελληνική αγορά. Όσοι ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο πιθανότατα θα έχουν ακούσει κάποιες από τις παρακάτω μεγάλες «αλήθειες» οι οποίες ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει από λίγο έως πολύ τη συνέπεια τους.
1.Αξίωμα: «Η ελληνική αγορά δεν μπορεί αντέξει σε μια διεθνή πτωτική συγκυρία. Λόγω της φύσης των επενδυτών και της εμπορευσιμότητας των τίτλων οι ελληνικές μετοχές είναι πιο ευάλωτες στις πιέσεις».
Τι δείχνει η ιστορία: Το 2022 ο S&P έκλεισε με απώλειες 19,4% ενώ ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε με κέρδη 4,4% κάνοντας εμφανίζοντας μετά από καιρό μια σοβαρή υπεραπόδοση που να δικαιολογεί το χαρακτήρα της αναπτυσσόμενης αγοράς. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος με τους δείκτες των Αμερικανικών χρηματιστηρίων να βρίσκονται στο κόκκινο και το Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο άνω του 16%.
2.Αξίωμα: «Τα καλά αποτελέσματα πάντα τα βλέπει η αγορά. Η εταιρική κερδοφορία είναι το «α» και το «ω» για τις επενδυτικές αποφάσεις».
Τι δείχνει η ιστορία: Αν η εταιρία στο ταμπλό δεν έχει εμπορευσιμότητα τα καλά αποτελέσματα είναι καταδικασμένα να χαθούν σε μια ανύπαρκτη συναλλακτικά μετοχή. Το ζητούμενο μιας διαπραγμάτευσης είναι να εξασφαλίζει ικανοποιητικό συγχρονισμό στην είσοδο και την έξοδο των επενδυτών. Αλλιώς δεν τίθεται θέμα συμμετοχής υψηλής ποιότητας κεφαλαίων που δίνει και τον τόνο στο βηματισμό της μετοχής ανάλογα με τα μεγέθη που παρουσιάζει.
3.Αξίωμα: «Οι θεσμικοί επενδυτές δεν κοιτάζουν μικρές εταιρίες».
Τι δείχνει η ιστορία: Φυσικά και παρακολουθούν όλες τις κεφαλαιοποιήσεις οι θεσμικοί και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποκτήσουν θέση σε μικρές εταιρίες. Αρκεί να είναι εμπορεύσιμες. Και η στάση αυτή δεν αφορά μόνο τους Έλληνες αλλά και τους ξένους. Βέβαια, αν οι προσδοκίες δεν επιβεβαιωθούν οι θεσμικοί επενδυτές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μηδενίσουν τη θέση τους ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι η τιμή της μετοχής στο ταμπλό θα πέσει στα τάρταρα.
4.Αξίωμα: «Η διαπραγμάτευση σε Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λειτουργεί καλύτερα για τους ξένους επενδυτές αλλά και για το κόστος της χρηματοδότησης των εταιριών».
Τι δείχνει η ιστορία: Οι παράλληλες εισαγωγές σε ξένες αγορές δεν εξασφαλίζουν την αύξηση της εμπορευσιμότητας, ούτε τη βελτίωση του χρηματοδοτικού κόστους. Ο βαθμός της επιτυχίας του εγχειρήματος εξαρτάται από την αναγνωρισιμότητα και το μέγεθος της εταιρίας.
5.Αξίωμα: «Δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε νωρίτερα τα αποτελέσματα διότι έχουμε πολλές ενοποιήσεις και δραστηριότητες σε χώρες με διαφορετικό λογιστικό σύστημα».
Τι δείχνει η ιστορία: Αν η εταιρία διαθέσει πόρους σε αυτή την προσπάθεια και συστηματοποιήσει τη διαδικασία τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαθέσιμα σε ένα μήνα από τη λήξη της εξεταζόμενης περιόδου. Μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι έχουν καταφέρει να ενημερώνουν το επενδυτικό κοινό σε ικανοποιητικό χρόνο πλέον, γεγονός που εξασφαλίζει ισότιμη μεταχείριση και διαφάνεια.
6.Αξίωμα: «Χωρίς τη συνδρομή των τραπεζών δεν μπορεί να υπάρξει ουσιώδης ανοδική κίνηση στο ΧΑ ».
Τι δείχνει η ιστορία: Ας πούμε ότι εδώ έχουμε τη μισή αλήθεια. Διότι στην περίοδο 2016 – 2018 πολλές μη τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ εμφάνισαν αξιόλογες αποδόσεις. Βέβαια, η άνοδος των τραπεζών λόγω της πολυμετοχικότητας τους διαμορφώνει άλλες συνθήκες στην αγορά διαχέοντας στα χαρτοφυλάκια την άνοδο και βελτιώνει πολύ τη συναλλακτική κίνηση και των υπολοίπων μετοχών.
7.Αξίωμα: «Η αγορά παραγώγων είναι μόνο για τους πωλητές».
Τι δείχνει η ιστορία: Όσοι ασχολούνται σοβαρά με την αγορά παραγώγων θα γνωρίζουν ότι για κάθε μία θέση πώλησης αντιστοιχεί μια θέση αγοράς. Το συμφέρον είναι μοιρασμένο τόσο για να ανέβει η αγορά όσο και να πέσει. Η αύξηση των ανοικτών συμβολαίων σηματοδοτεί την αύξηση του αρνητικού συναισθήματος ή του φόβου για μια επερχόμενη πτώση.
8.Αξίωμα: «Η ελληνική αγορά έχει πολλά περιθώρια ανόδου, ο λόγος ΑΕΠ προς Κεφαλαιοποίηση του ΧΑ απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Τι δείχνει η ιστορία: Οι αποκλίσεις θα υπάρχουν καθώς αφορούν διαφορετικές οικονομίες, διαφορετικές εταιρίες και δραστηριότητες που μπορεί να υπερβαίνουν τα σύνορα μιας οικονομίας. Σωστότερη προσέγγιση είναι η σύγκριση της κεφαλαιοποίησης με τους ιστορικούς μέσους όρους της ίδιας αγοράς.
9.Αξίωμα: «Δεν ανοίγουμε την ελεύθερη διασπορά γιατί δεν θέλουμε να πιέσουμε τη μετοχή».
Τι δείχνει η ιστορία: Η ελεύθερη διασπορά αποτελεί κριτήριο ένταξης σε δείκτες, είναι λόγος για να ασχοληθούν με τη μετοχή θεσμικά κεφάλαια και λειτουργεί υποστηρικτικά στις συναλλαγές. Συνήθως η άρνηση των βασικών μετόχων για την αύξηση της διασποράς συνδέεται με φοβικά σύνδρομα ελέγχου της εταιρίας.
10.Αξίωμα: «Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία».
Τι δείχνει η ιστορία: Εδώ ο καθένας μπορεί να γράψει την ιστορία του. Ωστόσο, με το χρήμα μπορεί να λυθούν πολλά προβλήματα ή να απλοποιηθούν καταστάσεις, σχέσεις ή να εκπληρώσει απλά επιθυμίες. Το χρήμα είναι μέσον και όταν γίνεται αυτοσκοπός τότε ναι μπορεί όντως να μην φέρνει την ευτυχία.