Να επενδύσουμε ή όχι στο Χρηματιστήριο Αθηνών;
Shutterstock
Shutterstock

Να επενδύσουμε ή όχι στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Μετά από το φετινό ράλι τιμών που στο Γενικό Δείκτη μεταφράζεται σε απόδοση 40% και στις μετοχές σε επιμέρους αποδόσεις έως και 300% είναι εύλογος ο δισταγμός και η επιφύλαξη για να επενδύσει κάποιος στο ΧΑ ειδικά αν ήταν απλός παρατηρητής των δρώμενων της αγοράς από την αρχή του έτους. Το εύκολο χρήμα έχει βγει στις μετοχές, ακόμα και οι «δύσκολες» περιπτώσεις της μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν κάνει την κίνησή τους και απ' ό,τι φαίνεται η αγορά είναι «εκνευριστικά» μπροστά από τις εξελίξεις.  Είτε αυτές αφορούν σημαντικά γεγονότα (εκλογές, επιχειρηματικές συμφωνίες), είτε τα αποτελέσματα των εταιριών.

Ωστόσο, τρεις είναι οι βασικές παράμετροι που πρέπει να εξετάσει ο επενδυτής που θέλει«να μπει» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτές θα του μειώσουν το ρίσκο και θα του εξασφαλίσουν ένα καλό βηματισμό με την υπόλοιπη αγορά. Για τους «wannabe» ό,τι και να πούμε η στάση τους δεν θα αλλάξει. Αν η αγορά πέσει θα επιβεβαιωθούν οι επιφυλάξεις τους. Αν η αγορά ανέβει θα γίνουν ακόμα πιο διστακτικοί.

Οι αποτιμήσεις: Παρόλα αυτά οι αριθμοί δεν είναι ακόμα απαιτητικοί. Οι αποδόσεις μπορεί να προκαλούν ρίγη συγκίνησης για το χρόνο μέσα στον οποίο επιτεύχθηκαν, η κερδοφορία ωστόσο των εταιριών δεν φαίνεται να κάμπτεται ή τουλάχιστον στο βασικό πεδίο ενδιαφέροντος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υπάρχουν μονοψήφια ΡΕ (τράπεζες, Μυτιληναίος) ή χαμηλά διψήφια (ΟΛΠ, Autohellas, Aegean, Κρι – Κρι κλπ) ή συνοδεύονται από διόλου ευκαταφρόνητα μερίσματα (ΟΠΑΠ, Διυλιστήρια, Τιτάν). Άρα πεδίο επιλογών υπάρχει, απλά η προσέγγιση πλέον είναι σαφώς πιο επιλεκτική και πολύ πιο στοχευμένη με βάση τα νούμερα που μπορούν να φέρουν οι εταιρίες.

Το θέμα: Σε κάθε περίπτωση η επένδυση αυτήν τη στιγμή στο ΧΑ θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική της συγκυρίας που διανύουμε. Για παράδειγμα υπάρχουν εταιρίες ΑΕΕΑΠ που διαπραγματεύονται σε βαθύ discount με την εσωτερική καθαρή τους αξία.

Θεωρητικά είναι ευκαιρία, αλλά είναι μια ευκαιρία που σέρνεται εδώ και κάμποσους μήνες επειδή τα επιτόκια έχουν πάρει την ανηφόρα και αυτό δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο απ' όσους γνωρίζουν καλά τη συγκεκριμένη αγορά. Στον αντίποδα η μετοχή της ΕΧΑΕ, είναι ακριβή μεν για τα δεδομένα της κερδοφορίας της, όμως όλες οι πωλήσεις μετοχών του ΤΧΣ και οι επόμενες Δημόσιες Εγγραφές (Optima, Trade Estates, Noval, Orilina, Ελ. Βενιζέλος) έχουν κατάληξη το ταμπλό της Λ. Αθηνών. Αν ο Γενικός Δείκτης ανέβει 10%, η μετοχή της ΕΧΑΕ δεν θα έχει τουλάχιστον την ίδια απόδοση; Αν η επενδυτική βαθμίδα είναι ο επόμενος καταλύτης η έκθεση σε μετοχές τραπεζών μάλλον θα έχει καλύτερα αποτελέσματα απ' ό,τι στον κλάδο της ύδρευσης.

Τέλος, το timing: Μια στρατηγική λέει ότι καλύτερα είναι να τοποθετηθεί κάποιος σταδιακά. Να αποφύγει το «μια και έξω» το οποίο μπορεί να του στοιχίσει έναν -ίσως χρονικά οδυνηρό- εγκλωβισμό. Και αν το κεφάλαιο είναι μικρό; Τότε ίσως θα πρέπει να επιλέξει κάτι που να έχει μια πιο στιβαρή συμπεριφορά, χωρίς τις έντονες συγκινήσεις (και αποδόσεις) που μπορεί να έχει ένα υψηλό beta.