Η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, η έκθεση της JP Morgan αλλά και ο νέος κανονισμός του ΧΑ που τίθεται σε εφαρμογή από την 1/1/2025 και προωθεί αλλαγές στις τέσσερις από τις επτά ενότητες του υφιστάμενου κανονισμού, κυριάρχησαν στην χθεσινή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους του CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ), κ. Γιάννου Κοντόπουλου.
Ο κ. Κοντόπουλος παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η μετάταξη του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, χαρακτηρίζοντάς την ως «ορόσημο», τονίζοντας ότι η μετάταξη θα επιφέρει την επίτευξη καλύτερων αποτιμήσεων, αυξημένη πρόσβαση εγχώριας αγοράς στην επενδυτική κοινότητα, μείωση της μεταβλητότητας και κατά συνέπεια αύξηση της ρευστότητας.
Αναφορά έγινε και για το pipeline εισόδου νέων εταιρειών με την διοίκηση της ΕΧΑΕ να υπογραμμίζει πως έχει pipeline στα ομολόγα, αλλά και για την είσοδο εταιρειών στην Κύρια και στην Εναλλακτική Αγορά, με την πορεία της αγοράς να είναι ο ρυθμιστής για την πραγματοποιησή τους. Επίσης υπογραμμίστηκε ότι η δηιοίκηση, στοχεύει σε κομβικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η ναυτιλία, όπου το Χρηματιστήριο δεν έχει αντιπροσώπευση.
Οι αλλαγές που προωθούνται μέσω του νέου κανονισμού αφορούν στην ενίσχυση του κύρους της Κύριας Αγοράς, στην προσέλκυση νέων εταιρειών για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, αλλά και στην δημιουργία ενός πιο ελκυστικού επενδυτικού προφίλ για τις εισηγμένες εταιρείες.
Όπως σημείωσε ο CEO της ΕΧΑΕ για τον νέο κανονισμό πρόκειται «για έναν σύγχρονο και συνοπτικότερο κανονισμό», τονίζοντας ότι «Στο νέο κανονισμό υπάρχει δέσμευση να τηρούνται οι κανόνες και όχι να ακολουθούνται με διακριτική ευχέρεια. Η μη εφαρμογή τους θα έχει συνέπειες».
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, στις προϋποθέσεις εισαγωγής και σε ό,τι αφορά την διασπορά (Free Float), αυτό προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση που πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο μια εταιρεία για να δικαιούται να εισαχθεί, με μικρότερο ποσοστό διασποράς από το 25%, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να υπολείπεται του 15%.
Ως νέο κριτήριο εισαγωγής, τίθεται ελάχιστη κεφαλαιοποίηση, ύψους 40 εκατ. ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η εισαγωγή εταιρειών με ικανό μέγεθος στην Κύρια Αγορά.
Επιπλέον, καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας, αλλά και το μέχρι πρότινος απαιτούμενο φορολογικό πιστοποιητικό.
Σε συνεχή βάση θα γίνεται το check για την επαρκή διασπορά (free float) των εισηγμένων, η οποία θα ελέγχεται δύο φορές το χρόνο, δηλαδή κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο.
Σε περίπτωση μη επαρκούς διασποράς, θα παρέχεται προθεσμία 6 μηνών για αποκατάσταση, με δυνατότητα παράτασης για άλλους 6 μήνες. Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, το free float θεωρείται επαρκές όταν α) είναι τουλάχιστον 25% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 200 εκατ. ευρώ και β) είναι τουλάχιστον 15% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται αν η μετοχή της εκάστοτε εταιρείας διαπραγματεύεται στην κατηγορία της Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας.
Η μη τήρηση επαρκούς διασποράς σε συνεχή βάση από τις εισηγμένες εταιρείες προστίθεται ως νέο κριτήριο υπαγωγής στην κατηγορία επιτήρησης, όπου ο χρόνος παραμονής περιορίζεται στα δύο έτη.
Περιορίζεται, επίσης, ο χρόνος παραμονής μιας μετοχής σε καθεστώς αναστολής σε ένα έτος. Το Χρηματιστήριο θα μπορεί να αναστέλλει τη διαπραγμάτευση μιας μετοχής, και στις εξής περιπτώσεις: α) όταν οι μετοχές παραμένουν στην Κατηγορία Επιτήρησης για περισσότερα από δύο έτη, β) όταν η διασπορά μιας μετοχής παραμείνει πάνω από 10% μετά την παρέλευση των προθεσμιών που θέτει ο κανονισμός (6+6 μήνες) για την αποκατάσταση της διασποράς της και γ) όταν η εταιρεία δεν ανταποκριθεί σε ερώτημα του Χ.Α. εντός της ορισθείσας προθεσμίας ή όταν το Χρηματιστήριο κρίνει ότι η σχετική απάντηση δεν είναι πλήρης, επαρκής ή τεκμηριωμένη.
Υπάρχει, ακόμη, η δυνατότητα διαγραφής μετά το πέρας των 6 μηνών σε αναστολή, εν αντιθέσει με τους 18 μήνες που προβλέπει ο υφιστάμενος κανονισμός. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας των 6 μηνών για ένα ακόμα εξάμηνο, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη.
Παράλληλα, θα διαγράφονται εταιρείες που οι μετοχές τους έχουν τεθεί σε αναστολή, επειδή η διασπορά είναι μικρότερη του 10%. Τέλος, θα υπάρχει η δυνατότητα από το Χ.Α. να μεταφέρει τις μετοχές μιας εταιρείας από την Κύρια Αγορά σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης.
Ο νέος κανονισμός προβλέπει και τη δυνατότητα μετάταξης εταιρειών από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με πρωτοβουλία της ΕΧΑΕ, ή και ενδεχομένως μετά την έγκριση αιτήματος από τις ίδιες τις εταιρείες.
Επίσης, με βάση το νέο κανονισμό, όσες εταιρείες θα μπαίνουν σε διαδικασία αναστολής διαπραγμάτευσης, θα διαγράφονται αυτόματα αν παραμείνουν σε αυτή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών.
Σε ό,τι αφορά την επιδιωκόμενη μετάταξη του ΧΑ από τις αναπτυσσόμενες στις αναπτυγμένες διεθνείς κεφαλαιαγορές, ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος τόνισε πως πρόκειται για μια μακρόχρονη διαδικασία που συνήθως διαρκεί από 18 έως 24 μήνες και μάλιστα είναι πιθανό να θεωρούμαστε από έναν Οίκο ως αναπτυγμένη αγορά και από έναν άλλο ως αναπτυσσόμενη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι εισροές κεφαλαίων σε βάθος χρόνου αναμένονται υψηλότερες από τις εκροές που θα ενεργοποιηθούν κατά την μετάταξη, ενώ όπως αναφέρθηκε το ζητούμενο είναι να γίνουμε μια καλύτερη αγορά, η οποία θα προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα έχει βάθος.
Η αναβάθμιση θα αποτελέσει το απότοκο μιας τέτοιας προσπάθειας και του υψηλότερου status που θα αποκτήσει η αγορά
Στα πλαίσια της εξωστρέφειας του ΧΑ, θα διοργανωθούν μέσα στη φετινή χρονιά τρία road shows για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση -μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον 15 εισηγμένες- (22 Μαΐου στη Φρανκφούρτη, 6 Ιουνίου στο Παρίσι και 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη), καθώς και δύο ακόμη και τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης (3 Οκτωβρίου στο Παρίσι και 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη).