Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ξεπεράσει τις 1.500 μονάδες, ενώ οι επενδυτές έχουν θέσει στο επίκεντρο τα ελληνικά assets. Παράλληλα, καταλύτες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι οι μεταρρυθμίσεις, ενώ η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων επιβεβαιώνει τη θετική στάση των αγορών για τη χώρα μας. Tα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, έκθεση της NBG Securities.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η πολιτική σταθερότητα, οι επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η δημοσιονομική ισορροπία και η ενισχυμένη ρευστότητα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ενίσχυση του Γενικού Δείκτη και ανάπτυξη της οικονομίας.
Άλλωστε, όπως αναφέρει η έκθεση, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία επιβεβαιώνεται και από το IPO του Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου οι προσφορές οδήγησαν σε 12 φορές υπερκάλυψη. «Οι προοπτικές για το 2024 είναι θετικές, ωστόσο το 2024 είναι γεμάτο από γεωπολιτικές και μακροοικονομικές αβεβαιότητες, ενώ οι εκλογές στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές» αναφέρει η NBG.
Πρόσθετος λόγος περαιτέρω ανόδου του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι και το γεγονός πως η ελληνική αγορά είναι στο 5,7χ σε discount >50% έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι μετοχές που προτείνει
Ως κορυφαίες επιλογές οι αναλυτές προτείνουν:
- Την Mytilineos με τιμή στόχο στα 50 ευρώ και περιθώρια ανόδου 31%
- Την Πειραιώς με τιμή στόχο στα 4,5 ευρώ και περιθώρια ανόδου 18%
- Την Τιτάν με τιμή στόχο τα 26,5 ευρώ και περιθώρια ανόδου 9%
H αναφορά του Bloomberg για τα ελληνικά ομόλογα
Χθες το Bloomberg ανέφερε πως «οι τιμές των ομολόγων στην αγορά καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί εδώ και τώρα από τις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο κατά 0,18%, από εκείνο με το οποίο θα δανείζονταν χώρες οι οποίες διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα ΑΑ, ήτοι επτά βαθμίδες υψηλότερη εκείνης που διαθέτει η χώρα (ΒΒΒ)».
Άλλωστε, όπως συμπληρώνει το δημοσίευμα, κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ελλάδα, πριν ακόμη επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, κατόρθωνε να δανείζεται από τις αγορές με όρους που δανείζονταν χώρες οι οποίες διέθεταν την επενδυτική βαθμίδα.
Πάντως οι σημερινές πιέσεις συνδέονται με την επανεμφάνιση των λεγόμενων «σκληρών» της ΕΚΤ οι οποίοι πιέζουν για μία βραδύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabe δήλωσε στους Financial Times ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι υπομονετική με τη μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί και τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι το «τελευταίο μίλι» για τη μείωση του, θα είναι το πιο δύσκολο.