Το σφύριγμα της λήξης στη χρηματιστηριακή μας αγορά για το 2022, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να σφραγίζει κέρδη 4,1%, κόντρα στις διεθνείς αγορές. Οι μεγάλοι δείκτες, διακράτησαν τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, καθώς η νέα χρονιά ξεκινά με το Γενικό Δείκτη από τις 929,79 μονάδες.
Οπότε από εδώ και πέρα δεν μένει παρά να στρέψουμε τα βλέμματα στο 2023, όχι μόνο με τα δεδομένα που υπάρχουν ή αυτά που μπορούμε να εκτιμήσουμε, αλλά και θέτοντας στο στόχαστρο, ορισμένες επενδυτικές επιλογές που θεωρούμε ότι θα ξεχωρίσουν με την απόδοσή τους φέτος.
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 75 εκατ. ευρώ, ήταν ελαφρά αυξημένη σε σχέση με το 2021 ανταποκρινόμενη και στη μικρή θετική απόδοση των δεικτών, σε αντίθεση με τις διεθνείς αγορές που υποχώρησαν κατά μέσο όρο κατά 15%, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο.
Σημαντικές παραμένουν δύο παράμετροι: 1) η ρηχή αποστεωμένη αγορά μας που αριθμεί πλέον 151 μόνο εισηγμένες ( 122 στην Κύρια αγορά, 18 στην κατηγορία επιτήρησης και 11 στην Εναλλακτική αγορά) , πολύ μακριά από τον αριθμό ρεκόρ των 350 μετοχών του 2005.
Και 2) το γεγονός ότι η αγορά μας παραμένει σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο 30,7% ως προς το ΑΕΠ, ούσα συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές αγορές πολύ υποτιμημένη.
Συνηγορούν σε αυτό και οι γνωστότεροι αριθμοδείκτες (P/E, P/BV) που επιβεβαιώνουν το πόσο ελκυστικό παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, ιδίως δε, αν συνυπολογίσουμε το ρεκόρ των μερισμάτων και εν γένει χρηματικών διανομών που έγραψαν την υψηλότερη επίδοση από το 2009.
Οι συνολικές χρηματικές διανομές ύψους 2,4 δισ. ευρώ, που αν εξαιρέσουμε τις συστημικές τράπεζες αγγίζουν μέση μερισματική απόδοση στο 4,3%, πολύ υψηλότερα από οποιοδήποτε καταθετικό προϊόν, δείγμα βέβαια και των εξαιρετικών αποτελεσμάτων πλείστων όσων εισηγμένων. Άλλωστε πολλές από αυτές, δεν είχαν διανείμει μέρισμα την προηγούμενη χρονιά.
Σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε τις επενδυτικές επιλογές του 2023, θα πρέπει κατ αρχάς να εστιάσουμε στους κλάδους που φαίνονται πιο ελκυστικοί. Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας οι βασικοί πρόδρομοι δείκτες της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνομολογούν διατήρηση των υψηλών τιμών για το προσεχές διάστημα και μικρή επιβράδυνση στη δυναμική της ζήτησης.
Με βάση αυτό το δεδομένο, για το 2023 εκτιμάται περαιτέρω αύξηση του όγκου πωλήσεων της τάξης του 3% η οποία θα είναι εμφανής σε όλους τους ευρείς τομείς της οικονομίας. Οι κατασκευές και η πληροφορική αναμένεται να ξεχωρίσουν θετικά, επιτυγχάνοντας διψήφιο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης, καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων εν μέρει συνδεδεμένων με τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την πιθανή πώληση του ποσοστού της στην Τερνα Ενεργειακή και το άλμα τζίρου 2.76 δισ. στο εννεάμηνο, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στον κλάδο , καθώς το 2023 φέρνει πλειάδα έργων σε παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ και υποδομές να έχουν μπει σε τροχιά δημοπράτησης καθώς μόνο τον Ιανουάριο αναμένεται η υποβολή προσφορών για έργα άνω του 1,6 δισ. ευρώ. Η διαφαινόμενη επιτυχία της αύξησης των 100 εκατ. ευρώ της INTRAKAT την θέτει σε ισχυρή θέση στην διεκδίκηση των έργων.
Στον κλάδο της πληροφορικής, που ολοκλήρωσε το 2022 με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, η υψηλή κερδοφορία και οι αυξημένοι τζίροι διατηρούν τις προσδοκίες και για το 2023, ενώ οι πολλές εξαγορές - συγχωνεύσεις δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι μεγαλύτερα και πιο ισχυρά σχήματα θα διεκδικήσουν τον μεγάλο όγκο των ψηφιακών έργων του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Η ENTERSOFT, η οποία έχει υποχωρήσει από τα 6 ευρώ του Ιανουαρίου του 2022 στα 3,80 ευρώ και η PERFORMANCE TECHNOLOGIES η οποία προσβλέπει στη μετάταξη της στην Κύρια Αγορά, έχοντας πολύ καλή χρηματοοικονομική διάρθρωση, εκτιμούμε ότι θα πάνε πολύ καλά την επομένη χρονιά.
Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ίσως δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι οι επιλογές των ΟΤΕ -ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ αποτελούν διαχρονική επιλογή και αξία, ενώ από τον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζουμε την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.
CENER, FOURLIS και INTΡAKOM για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια πιθανόν να μας εκπλήξουν το 2023, ενώ για την μικρή κεφαλαιοποίηση ΓΕΒΚΑ, ΜΕΒΑΚΟ και ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ αναμένουμε να κεφαλαιοποιήσουν τα πολύ καλά φετινα αποτελέσματα συνεχίζοντας να πλέουν στο ίδιο δυνατό κύμα και το επόμενο έτος.