Παραδομένο στους πωλητές - Έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες
Χρηματιστήριο Αθηνών

Παραδομένο στους πωλητές - Έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες

Η αμερικανική αγορά εργασίας ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τις νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας να επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην Federal Reserve για την περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της στο πλαίσιο της μάχης που δίνει για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 336.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών να αναφέρονται σε 170.000 νέες θέσεις σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η είδηση έφερε νέα εκτίναξη των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχασαν τα αρχικά τους κέρδη, ενώ ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου δοκίμασε νέα χαμηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο ΓΔΧΑ ξεκίνησε ανοδικά, αναρριχόμενος μέχρι τις 1.163,8 μονάδες (+0,85%), στην πορεία έχασε το σύνολο των αρχικών κερδών και μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 15.30, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1.135,32 (-1,62%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 1.136,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,48%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 84,5 εκατ., από τα οποία τα 14,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες για τον ΓΔ, με την τελευταία να καταγράφει απώλειες 5,99%, ανώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του δείκτη περιορίστηκαν στο +22,28%. Ήταν ακόμα μία συνεδρίαση που ήλθε να επιβεβαιώσει την κρατούσα επιφυλακτικότητα στο Χ.Α. και την διάθεση περαιτέρω υποχώρησης, στην πρώτη υποτροπή του διεθνούς κλίματος.

Από την άλλη, είναι περισσότερο από πασιφανές, ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, έχει χάσει την αυτόνομη πορεία της, που την χαρακτήριζε εδώ και πολλούς μήνες και παρακολουθεί με ανησυχία τα δρώμενα στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλό.

Οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, συνεχίζουν να επιδρούν στις διεθνείς αγορές, αλλά και στην αγορά ομολόγων, ενώ το Χ.Α. συνεχίζει να δείχνει ιδιαίτερα «ευαίσθητο» σε οποιαδήποτε αρνητική είδηση.

Από την άλλη, ιδιαίτερα ανησυχητική παραμένει η τεχνική εικόνα τόσο στις διεθνείς, όσο και στην εγχώρια αγορά, με τους αναλυτές να αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους, εξετάζοντας και χαμηλότερες στηρίξεις σε δείκτες και επιμέρους μετοχές.

Τα απαισιόδοξα, τεχνικά, σενάρια θα παραμείνουν στο τραπέζι, όσο ο γενικός δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1162 μονάδων και ο τραπεζικός δείκτης χαμηλότερα των 890 μονάδων, με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στις 930 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι λήγει σήμερα το απόγευμα η ανταγωνιστική διαδικασία που εκκίνησε το ΤΧΣ, μετά την υποβολή της πρότασης της Eurobank για την εξαγορά των 52.080.673 μετοχών της που κατέχει το Ταμείο, με τίμημα 1,80 ευρώ/μετοχή. Το αργότερο μέχρι πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α., τη Δευτέρα 9 του μηνός, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την πρώτη αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Εν τω μεταξύ, επενδυτικό ταξίδι στην Ελλάδα διοργάνωσε η Bank of America στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου και συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, την ΤτΕ, την Κομισιόν, το Χρηματιστήριο, τράπεζες και άλλους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA, η οικονομία συνέχισε να υπεραποδίδει έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης, με την ανάπτυξη να υπερβαίνει τις εκτιμήσεις της συναίνεσης μεταξύ των αναλυτών και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση επίσης ξεπέρασε εύκολα τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ η πολιτική σταθερότητα έχει διατηρηθεί και η κυβέρνηση είναι ισχυρή μετά την πρόσφατη εκλογική της νίκη. Επίσης, κατά την BofA, η αποεπένδυση του ΤΧΣ μπορεί να αποδειχθεί σημαντική πρόκληση καθώς θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες που κυριαρχούν στις αγορές.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,16%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,42%) και ΕΥΔΑΠ (+1,82%).

Από τους τίτλους που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-3,12%), Coca Cola (-3,42%), HelleniQ Energy (-2,61%), Mytilineo (-2,18%), Cenergy (-3,40%), ΔΕΗ (-3,14%), Ελλάκτωρα (-3,53%) και ΟΤΕ (-2,50%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και τους λίγους τίτλους που πέτυχαν να διαφοροποιηθούν θετικά, ξεχώρισαν οι ACAG (+7,14%) και Frigoglass (+4,29%).