Με πτώση 1,82%, στις 1.412,27 μονάδες κινείται την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, φανερά επηρεασμένος από το πολιτικό ρίσκο στη Γαλλία, που δημιούργησε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε κύμα πωλήσεων τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα στη Γαλλία ενώ, ταυτόχρονα επηρεάζει τις αγορές σε όλη, την Ευρώπη.
Αν και η ελληνική αγορά άρχισε την εβδομάδα ανοδικά, εν τούτοις στις επόμενες τρείς συνεδριάσεις κινήθηκε πτωτικά, για να φθάσουμε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας όπου εμφανίστηκε ένα νέο μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων.
Ο δείκτης των τραπεζών καταγράφει βουτιά κατά 2,3% στο επίπεδο των 1.255 μονάδων, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση 1,4% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται πτωτικά κατά 1,2%. Οι πωλητές κυριαρχούν πλέον στους συσχετισμούς, καθώς 90 μετοχές κινούνται πτωτικά έναντι μόλις 21 ανοδικών.
Το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία επιδεινώθηκε την Παρασκευή μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος επισήμανε ότι το γαλλικό spread διαμορφώνεται σε υψηλό 17 ετών, ενώ εξέφρασε φόβους ότι η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική κρίση.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οικονομολόγοι, οι αγορές φοβούνται πως η πιθανή ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μπαρντελά και την παράταξη της Λεπέν θα χειροτερέψει πολύ τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Επίσης, σε ανάλυση ενός γαλλικού think tank, του Institute Montaigne στο Bloomberg εκτιμάται πως το οικονομικό πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει η Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2022 θα ανέβαζε κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας.
Ο δείκτης CAC του χρηματιστηρίου του Παρισιού πραγματοποιεί «βουτιά» 2,13%, στις 7.543,49 μονάδες. Μεγάλη πτώση 2,47% παρατηρείται και στο Μιλάνο. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κινείται πτωτικά, κατά 1,14%, στις 18.057,68 μονάδες, ενώ τις μικρότερες απώλειες, 0,18%, καταγράφει ο δείκτης FTSE του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Σε ό,τι αφορά την άλλη πλευρά του Ατλαντικού το κλίμα είναι λίγο καλύτερο μετά τις απροσδόκητες τάσεις αποκλιμάκωσης που έδειξε ο πληθωρισμός.