Οι νέες εισαγωγές εταιριών σε οργανωμένες αγορές στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 επηρεάστηκαν κυρίως από μείωση της κινητικότητας στις αγορές της Ασίας. Συγκεκριμένα οι ασιατικές αγορές εμφανίζουν μείωση 82% στο ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων (4,6 δισ. δολάρια), ενώ πολύ καλύτερα έχει πάει η Αμερική (+19% 9,1 δισ. δολάρια) και ακόμα καλύτερα οι αναδυόμενες αγορές (+111% 14,1 δισ. δολάρια).
Από τα 551 εγχειρήματα των δημοσίων εγγραφών των νέων εισαγωγών τα 271 έλαβαν χώρα στο β’ τρίμηνο, ενώ το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων στο εξάμηνο είναι μειωμένο κατά 16% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα στα 52,2 δισ. δολάρια. Η υστέρηση της Ασίας αποδίδεται σε γεωπολιτικούς παράγοντες, εκλογές και τη γενικότερη οικονομική επιβράδυνση του καταγράφεται στην περιοχή.
Ωστόσο, σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες οι νέες εισαγωγές εταιριών καταγράφουν καλύτερη απόδοση από το δείκτη αναφοράς της αγοράς, εξέλιξη που υποστηρίζει γενικώς τη συνέχιση ανάλογων εγχειρημάτων.
Πώς κινήθηκαν οι νέες εισαγωγές διεθνώς σε σχέση με τους δείκτες των αγορών
Πηγή: EY IPO Quarterly review
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι νέες εκδόσεις μετοχών και ομολόγων έχασαν σε δυναμική στο δεύτερο τρίμηνο του 2024. Μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με άντληση κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ στις πρώτες 90 ημέρες του 2024 οι νέες εκδόσεις εταιριών για εισαγωγή στο ΧΑ καθώς και οι αυξήσεις κεφαλαίου «περιορίστηκαν» στα 59 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.
Για να είμαστε πάντως πιο επιεικείς κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 έλαβαν χώρα δύο σημαντικές διαθέσεις πακέτων μετοχών από την Jumbo και την Metlen, ενώ στις αρχές Μαρτίου ολοκληρώθηκε η πώληση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που κατείχε το ΤΧΣ. Η προσφορά μετοχών απορροφήθηκε από την αγορά, ωστόσο στέρησε από τα χαρτοφυλάκια σημαντική ρευστότητα για νέες τοποθετήσεις ή εγχειρήματα νέων εκδόσεων.
Επιπλέον, όλες οι εκδόσεις που έχουν υλοποιηθεί από την αρχή της χρονιάς καθώς και οι διαθέσεις πακέτων υστερούν ή βρίσκονται οριακά στις τιμές έκδοσης γεγονός που λειτούργησε ανασταλτικά στην προώθηση νέων εκδόσεων.
Δεδομένης της αποχώρησης των εταιριών Reds, Entersoft από το ταμπλό, και των πολύ πιθανών αποχωρήσεων των Ε-Net και Τέρνα Ενεργειακή οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία υποχρεωτικής Δημόσιας Προσφοράς, το ισοζύγιο παραμένει για μια ακόμα χρονιά ελλειμματικό περιορίζοντας το εύρος των επενδυτικών επιλογών στο ταμπλό.
Η στόχευση για την προσέλκυση νέων εταιριών επί του παρόντος δείχνει να εξαντλείται σε ιδέες που εφάπτονται του αντικειμένου της Ακίνητης Περιουσίας, κλάδος ο οποίος δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι παραμένουν σταθερά οι βασικοί φορείς της ρευστότητας της αγοράς.
Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των εισαγωγών και ενδεχομένως η πίεση χρόνου για την απόκτηση της θέσης στο ταμπλό στέρησαν το πλεονέκτημα που συνοδεύει τις ΑΕΕΑΠ αφού η συγκυρία στον κλάδο στο εξωτερικό χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκπτώσεις στις αποτιμήσεις.
Η άνοδος της αγοράς έχει κρύψει το πρόβλημα το οποίο έρχεται. Η υψηλή κερδοφορία των εταιριών και η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει αυξήσει τις αποτιμήσεις και ακολούθως τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα. Τα δύσκολα θα έρθουν όταν αλλάξει η τάση και το Χρηματιστήριο θα χρειαστεί να βρει ένα νέο σημείο αφετηρίας για τον επόμενο ανοδικό κύκλο. Και τότε θα είναι πολύ αργά για διορθωτικές κινήσεις.