Νέα βουτιά κατέγραψε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς δεν μπόρεσε να βρει αντίβαρο στις «εισαγόμενες» διεθνείς πιέσεις. Συνεχίζουν υπό πίεση οι διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές διεθνώς κλείνουν μαζικά θέσεις, στον απόηχο των σαρωτικών δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Το ΧΑ έχασε 4,8%, ενώ ο Stoxx 600 υποχώρησε 5,01%, ο Dax 4,66%, ο CAC 4,26%. Συνεχίζουν υπό πίεση οι διεθνείς αγορές, λόγω των δασμών Τραμπ.
Με τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε κατάσταση συναγερμού, στο ΧΑ δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό, με τον τραπεζικό κλάδο να υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ ιδιαίτερα αρνητική ήταν η εκτόξευση του τζίρου, ένδειξη ότι παρά τη διάθεση απορρόφησης, η προσφορά αυξάνεται και η αγορά παρασύρεται στη δίνη διεθνούς χρηματιστηριακού ντόμινο, που ξεκίνησε από τη Wall Street
Σύμφωνα με αναλυτές, «η γεωοικονομική κρίση προβάλλει απειλητικά. Οι δασμοί Τραμπ αμφισβητούν την παγκόσμια οικονομική τάξη, με αποτέλεσμα οι αγορές να πανικοβάλλονται καθώς δεν έχουν ‘plan b’ για να ανταποκριθούν στις κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ. Η απόφαση του Τραμπ για την επιβολή τόσο γενικευμένων και τόσο ισχυρών δασμών, στην ουσία ακυρώνει το παγκόσμιο εμπόριο όπως το ξέραμε τις τελευταίες δεκαετίες, αναγκάζοντας πλέον όλο το σύστημα σε γενικευμένη αναδίπλωση και αναζήτηση εναλλακτικών που όμως δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμες».
Οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, οι πωλητές κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, όπως και οι κινήσεις «stop loss». Δεδομένης μάλιστα της «ρηχότητας» του ελληνικού χρηματιστηρίου, τα πλήγματα από την εσπευσμένη ρευστοποίηση θέσεων σε τραπεζικές και όχι μόνο, δεικτοβαρείς μετοχές, δημιούργησαν αισθητό αντίκτυπο στην εικόνα του ΓΔΧΑ και ενέτειναν το αρνητικό κλίμα και τις διαθέσεις αποεπένδυσης.
Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται προσεκτικές και σταδιακές κινήσεις, από όσους θα επιλέξουν να τοποθετηθούν, κυρίως σε τίτλους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αφού και καλά θεμελιώδη έχουν και σημαντικές μερισματικές αποδόσεις έχουν ανακοινώσει, αλλά και ισχυρά και ρεαλιστικά business plans. Αυτοί, λογικά, αργά ή γρήγορα θα διαφοροποιηθούν από το υπόλοιπο ταμπλό.
Όσον αφορά τη «μεγάλη εικόνα» του ΧΑ παραμένει ζητούμενο να βγει κάποια άμυνα απέναντι στο άσχημο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και να βρεθούν στηρίγματα προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες σε ελεγχόμενα επίπεδα, αν συνεχιστούν οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές.
Δύο ημερομηνίες μέσα στον Απρίλιο συγκεντρώνουν τα βλέμματα επενδυτών και αναλυτών, καθώς θεωρούνται ικανές να επαναφέρουν τη δυναμική στο ΧΑ.
Η πρώτη είναι η Τρίτη 8 Απριλίου, με τις ανακοινώσεις του οίκου FTSE Russell όπου υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενεργοποιήσει διαδικασίες μερικής αναδιάταξης χαρτοφυλακίων, με αποχωρήσεις από τα funds των αναδυόμενων αγορών και πιθανή είσοδο επενδυτών με μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενισχύοντας τη σταθερότητα.
Η δεύτερη ημερομηνία είναι η 18 Απριλίου, οπότε και αναμένεται η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Standard & Poor’s. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης, γεγονός που θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα λειτουργούσε θετικά για την ψυχολογία της αγοράς.
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι στην καλύτερη θέση για να μην επηρεαστούν από τις πολιτικές Τραμπ, λόγω του χαμηλού ποσοστού των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ», εκτιμά η Jefferies. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει «top pick» για την Jefferies, με τιμή - στόχο τα 11 ευρώ και σύσταση «αγορά».
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.578,52 μονάδες (-5,97%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.597,55 μονάδες (-4,83%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 414 εκατ., από τα οποία τα 21,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Να σημειωθεί ότι η σημερινή πτώση είναι η μεγαλύτερη του τελευταίου 8μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 5/8/24 (-6,27%).
Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔΧΑ σημείωσε απώλειες 7,96%
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ική (-6,43%), Πειραιώς (-7,41%), AKTR (-6,18%), Viohalco (-5,62%), Motor Oil (-6,37%), OPTIMA (-8,6%), Cenergy (-6,11%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-5,48%), Ελλάκτωρ (-6,07%), ΕΛΧΑ (-5,57%), ΟΠΑΠ (-5,03%), Σαράντης (-5,49%).
Δεν υπάρχει δεικτοβαρής τίτλος με θετική ημερήσια μεταβολή.