Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ξεπερνούν το 2% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών λίγη ώρα πριν το κλέισιμο της  σημερινής συνεδρίαση, μετά την πτώση που κατέγραψε και την Παρασκευή, την πρώτη ημέρα, δηλαδή του Σεπτεμβρίου.

Η κίνηση αυτή, που είχε σαν αποτέλεσμα να απωλέσει ο δείκτης σχετικά γρήγορα και το επίπεδο στήριξης των 1280 μονάδων οφείλεται στην εμφάνιση πωλητών, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την απραξία των αγοραστών, που τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας την αξιολόγηση της DBRS, η οποία τοποθετείται χρονικά στα τέλη της εβδομάδας. Η αξιολόγηση αυτή χαρακτηρίζεται ως μεγάλης σημασίας, καθώς, είναι πολύ πιθανόν να επαναφέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 2,09%, στις 1.272,15 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 59,85 εκατ.ευρώ. Μεγαλύτερη είναι η πτώση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, (2,39%), ο οποίος διαμορφώνεται στις 3.077,14 μονάδες.

Ο κλάδος των τραπεζών είναι αυτός που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και καταγράφει μεγάλες απώλειες της τάξεως του 2 ως 4%. Μεγάλες απώλειες, ακόμη, καταγράφουν και οι κλάδοι τωνεταιρειών ενέργειας και των κατασκευαστικών. 

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες είναι ισχυρές, για την ελληνική αγορά στο συγκεκριμένο timing, εν τούτοις αρκετά funds φαίνεται ότι σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα μέχρι στιγμής υψηλά κέρδη που αποκόμισαν τους προηγούμενους μήνες, μειώνοντας τις θέσεις τους. Τα κέρδη αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 40%. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επηρεάζεται, ακόμη, από άλλους δύο παράγοντες. Ο ένας είναι η  έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές, το τελευταίο χρονικό διάστημα και η οποία αποδίδεται, κυρίως, στις κινήσεις  των κεντρικών τραπεζών.

Ο δεύτερος είναι η πορεία των επιτοκίων. Συγκεκριμένα στους traders επικρατεί αβεβαιότητα αλά και νευρικότητα σχετικά  με το θα υπάρξει ή όχι νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από πλευράς ΕΚΤ. Η νευρικότητα αυτή, όπως είναι ευνόητο έχει σημαντική επίδραση και  στην ελληνική αγορά.