Συνεδρίαση ασανσέρ με απώλειες 0,19%
Xρηματιστήριο Αθηνών

Συνεδρίαση ασανσέρ με απώλειες 0,19%

Στα ύψη εκτοξεύτηκε η μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών σήμερα, λόγω των στοιχείων για τον πληθωρισμό το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από έξι μέρες πτώσης προσπαθούσαν να κινηθούν υψηλότερα και μέχρι λίγο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, είχαν άνοδο μεγαλύτερη του 1%. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών έκανε λόγο για πληθωρισμό 8,1%, αλλά ίσως οι επενδυτές να περίμεναν κάτι καλύτερο, ή μία μεγαλύτερη αποκλιμάκωση. Τα στοιχεία έδειξαν 8,2% με τις αυξήσεις να γίνονται περισσότερο αισθητές σε τρόφιμα και στέγαση, ενώ πτώση σημείωσε η ενέργεια. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν ότι η FED θα συνεχίσει την πολιτική επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι ευρωπαϊκές αγορές από άνοδο μεγαλύτερη του 1% γύρισε σε απώλειες άνω του 1%, η Wall Street ενώ τα παράγωγα έδειχναν άνοδο 1%, τελικά άνοιξε με μεγάλες απώλειες και το Nasdaq να χάνει πάνω από 2%.

Φυσικά το sell off δεν περιορίστηκε σε μετοχές. Ανάλογη πορεία είχαν πολύτιμα μέταλλα, εμπορεύματα μέχρι και κρυπτονομίσματα. Αργότερα, οι αγορές μετοχών προσπάθησαν να ανακάμψουν και βελτίωσαν σημαντικά την πορεία τους και ο DAX γύρισε ξανά θετικός.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολούθησε και το κύμα ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα από το +1,03% να πάει στο -1,31%, αλλά και στη συνέχεια την αντίδραση από τα χαμηλά. Έτσι από τις 806,87 μονάδες που ήταν το χαμηλό ημέρας έκλεισε στις 816,02 μονάδες με απώλειες 0,19% και χαμηλό τζίρο 47,5 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως η ανοδική κίνηση το πρωί έδωσε υψηλό ημέρας στις 826,98 μονάδες και λίγο υψηλότερο από την πρώτη αντίσταση στις 823 μονάδες που θα άνοιγε το δρόμο για τις 840 μονάδες.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ με άνοδο 3,27% καθώς στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε βρεθεί μέχρι και στα 7 ευρώ. Η Lamda που επίσης είχε απώλειες το προηγούμενο διάστημα αντέδρασε ανοδικά (+2,69%), το ίδιο συνέβη και στην Aegean (+2,21%), ενώ μικρότερη άνοδο είχαν ΟΛΠ, ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες και άνω του 2% σημείωσαν Motor Oil και Ελλάκτωρ. Άνω του 1% έχασαν Τιτάν, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,11% και την εικόνα μοιρασμένη. Εθνική και Eurobank υποχώρησαν οριακά και οι δύο άλλες συστημικές ενισχύθηκαν.

Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η Intertech, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ενισχύθηκε με βελτιωμένες συναλλαγές. Ανοδικά Profile, Performance και Entersoft που είχαν πιεστεί τις προηγούμενες εβδομάδες. Απώλειες για Medicon, Frigoglass, ΕΚΤΕΡ και Unibios χωρίς να δημιουργούν αίσθηση οι όγκοι  συναλλαγών.