«Ταύρος» η Goldman Sachs - Βλέπει τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει στις 1.550 μονάδες
Shutterstock
Shutterstock
Χρηματιστήριο Αθηνών

«Ταύρος» η Goldman Sachs - Βλέπει τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει στις 1.550 μονάδες

«Bullish» δηλώνει η Goldman Sachs για το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένοντας το Γενικό Δείκτη να αγγίζει τις 1.550 μονάδες έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, ξεχωρίζει την ελληνική αγορά, η οποία θα κάνει το δεύτερο μεγαλύτερο ράλι σε όλες τις αναδυόμενες οικονομίες.

Σε ό,τι αφορά στο δείκτη MSCI των Αναδυόμενων Αγορών αυξάνει τον στόχο στις 1.125 μονάδες, από 1.050 μονάδες προηγουμένως, ανεβάζοντας τα περιθώρια ανόδου στο 10% φέτος. Οι εκτιμήσεις για αύξηση των κερδών ανά μετοχή αυξάνονται στο 11% από 8% προηγουμένως, εξαιτίας της χαλάρωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές μετοχές οδηγεί τους αναλυτές στην αύξηση του στόχου για τον Γενικό Δείκτη στις 1.550, ο οποίος αναμένεται να καταγράψει ράλι 16%.

Το P/E θα αυξηθεί στο 8χ από 7,5χ, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν 8%. Σε προηγούμενο report η Goldman Sachs είχε αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται στο ραντάρ των επενδυτών και για τις ελληνικές μετοχές ότι είναι αρκετά φθηνές συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές.

Για τις τραπεζικές μετοχές είχαν επισημάνει οι αναλυτές πως αναμένεται να σημειώσουν άνοδο με φόντο τα ισχυρά μεγέθη, την εξυγίανση των ισολογισμών τους, τη μείωση των κόκκινων δανείων, τα έσοδα από τόκους και την πιστωτική επέκταση.

Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης MSCI Greece υπεραπέδωσε συγκριτικά με τον δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν υποαποδώσει πέρυσι.

Ο νέος «υπέρ - κύκλος»

Πρόσφατα, ο επικεφαλής μακροοικονομικής στην Ευρώπης του επενδυτικού οίκου, Πίτερ Οπενχάιμερ είχε μιλήσει για νέο «υπέρ κύκλο», με την Τεχνητή Νοημοσύνη και την απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές να αποτελούν κινητήριους παράγοντες.

Οι υπερκύκλοι ορίζονται συνήθως ως μεγάλες περίοδοι οικονομικής επέκτασης, που συχνά συνοδεύονται από αυξανόμενο ΑΕΠ, ισχυρή ζήτηση για αγαθά που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές και υψηλά επίπεδα απασχόλησης.

Ο πιο πρόσφατος σημαντικός σούπερ κύκλος που γνώρισε η παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, είπε ο Oπενχάιμερ, συζητώντας το περιεχόμενο από το βιβλίο του «Any Happy Returns».

Ο συγκεκριμένος χαρακτηρίστηκε από τα επιτόκια και τον πληθωρισμό που κορυφώθηκαν, πριν από μια περίοδο δεκαετιών πτώσης του κόστους κεφαλαίου, του πληθωρισμού και των επιτοκίων, καθώς και οικονομικών πολιτικών όπως η απορρύθμιση και η ιδιωτικοποίηση, εξήγησε. Εν τω μεταξύ, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μειώθηκαν και η παγκοσμιοποίηση έγινε ισχυρότερη, σημείωσε ο Oppenheimer. Αλλά δεν πρόκειται τώρα να συνεχίσουν όλοι αυτοί οι παράγοντες όπως ήταν, πρόσθεσε.

Ενώ οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις θα πρέπει θεωρητικά να οδηγήσουν στην επιβράδυνση του ρυθμού των χρηματοοικονομικών αποδόσεων, υπάρχουν επίσης δυνάμεις που θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο - συγκεκριμένα η Τεχνητή Νοημοσύνη και η απαλλαγή από τον άνθρακα, δήλωσε ο Οπενχάιμερ.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, είπε, ωστόσο καθώς χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως βάση για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «θετική επίδραση» για τις μετοχές, είπε χαρακτηριστικά.