Να βάλει αναχώματα στις γεωπολιτικές ανησυχίες και στην επιφυλακτική εικόνα των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, κατόρθωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό του δείκτη να ξεκινά τι συναλλαγές σε αρνητικό έδαφος, όμως μετά τη λήξη των συμβολαίων Απριλίου στο Χ.Π.Α. κινήθηκε μόνιμα με θετικό βηματισμό και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, εν μέσω φημών για deals που πλησιάζει ο χρόνος να επιβεβαιωθούν.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.371,58 (-0,69%) και 1.395,57 μονάδων (+1,05%), για να κλείσει στις 1.392,62 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,84%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 127,5 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε απώλειες 0,57%.
Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. είχε εμφανιστεί τις προηγούμενες ημέρες πιο «ευαίσθητο» στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όμως σήμερα οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, ενώ ακόμα και στα πρωινά χαμηλά, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καταγράφηκαν κινήσεις πανικού, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Σύμφωνα με χρηματιστές, «η πρόσφατη τετραήμερη υποχώρηση δημιούργησε αγοραστικές ευκαιρίες σε όλο το ταμπλό και κάποιοι από τους εν δυνάμει αγοραστές, σπεύδουν να τις εκμεταλλευτούν».
Τεχνικά, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου κράτησε την περιοχή των 1.360 μονάδων και μένει να φανεί να διαθέτει τις δυνάμεις να επιστρέψει υψηλότερα των 1.400 και να κινηθεί προς τις 1.431 - 1.435 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, εκτιμά πως «μία περαιτέρω κλιμάκωση και διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιστωτικές συνθήκες, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι κεντρικές τράπεζες, στις ανεπτυγμένες οικονομίες, την αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής. Οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και τώρα με τη Μέση Ανατολή να είναι ευάλωτη σε περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων, οι κίνδυνοι επιδεινώνονται».
Συμπερασματικά, τόσο στις διεθνείς αγορές, όσο και στο Χ.Α., ο κύριος καταλύτης είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και είναι αυτές που θα σηματοδοτήσουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών.
Αν τυχόν υποχωρήσει το γεωπολιτικό ρίσκο, τότε η εγχώρια αγορά θα μπορέσει να εστιάσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία στα θεμελιώδη των εισηγμένων και στα πιθανολογούμενα deals.
Στην ετυμηγορία της Standard and Poor’s για το ελληνικό αξιόχρεο, σήμερα το βράδυ, θα στραφεί η προσοχή της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας.
Εν τω μεταξύ, το ΔΣ της Ελλάκτωρ αποφάσισε ομοφώνως να απευθύνει δεσμευτική πρόταση αγοράς προς την συνδεδεμένη εταιρεία «RB Ellaktor Holding B.V.», για την αγορά του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην Reds (+9,76%), προς 2,70 ευρώ ανά μετοχή. Εφόσον αποκτηθεί ποσοστό ίσο, ή μεγαλύτερο του 95%, η Reds προτίθεται να εκκινήσει διαδικασία οικειοθελούς αποχώρησης από το Χ.Α.
H HSBC, σε ειδικό report της για τις Jumbo και ΟΠΑΠ, επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» και για τις δύο μετοχές, με τιμή - στόχο για την πρώτη στα 33 ευρώ (αμετάβλητη) και για τη δεύτερη στα 19 ευρώ (από 20,00 ευρώ).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με αρνητική μεταβολή έκλεισαν μόνο οι Motor Oil (-1,23%) και ΟΤΕ (-1,22%). Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Viohalco (+4,88%), Lamda Development (+4,39%), Jumbo (+2,87%), Cenergy (+5,19%) και ΕΛΧΑ (+3,83%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Profile (+8,17%), Q&R (+7,30%), Ιατρικό (+6,65%) και CPI (+5,85%).
Από σήμερα, οι μετοχές της Παπουτσάνης (-0,38%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,0400075255 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0380071492 ανά μετοχή).