Το δυνητικό περιθώριο ανόδου των μετοχών και του χρηματιστηρίου καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, η βασική ωστόσο παράμετρος που εξετάζουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια είναι πόσο ακριβή είναι η αγορά. Το βασικό μέτρο αυτής της εξέτασης είναι η κερδοφορία και η προοπτική των εταιριών. Εν συνεχεία μπαίνουν τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν τις συγκριτικές αποτιμήσεις, αποτιμήσεις κλάδων, εμπορευσιμότητα κλπ.
Το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει εδώ και πολύ καιρό την επαφή του με τις ξένες αγορές σε ό,τι αφορά τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των μετοχών, ενσωματώνοντας πιθανόν τα ρίσκα τα οποία αφορούν μια περιφερειακή αγορά που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Σε μια οικονομία που εμφανίζει θετικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα στις εισηγμένες εταιρίες που εμφανίζονται πιο ελκυστικές από τον ανταγωνισμό του εξωτερικού: Στην Αμερική η σχέση των κερδών με τις κεφαλαιοποιήσεις βρίσκεται πάνω από τις 20 φορές ενώ στην Ευρώπη κοντά στις 15.
Οι αποστάσεις με το ΧΑ δεν είναι αμελητέες. Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς η ελληνική αγορά διαπραγματεύονταν κοντά στις 9,5 φορές. Παρά την άνοδο που έχει μεσολαβήσει στη διάρκεια του 2025 και η οποία αφορά κυρίως τις εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης το ΡΕ της ελληνικής αγοράς με βάση τα ως τώρα δημοσιευμένα στοιχεία βρίσκεται στις 10,7 φορές και αν ληφθούν υπόψη οι προσαρμογές για τα έκτακτα που αθροιστικά λειτουργούν αρνητικά στο σύνολο των κερδών.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν με τις επιδόσεις τους τα χαμηλά ΡΕ, ωστόσο και χωρίς αυτές η αποτίμηση των εμποροβιομηχανικών εταιριών με βάση τις ιστορικές επιδόσεις του 2024 δεν μπορεί να θεωρηθεί απαιτητική. Για όσες εμποροβιομηχανικές εταιρίες έχουν δημοσιεύσει μεγέθη για το 2024 η διαπραγμάτευση τους γίνεται στις 14,6 φορές με σημαντικές εξ αυτών (ΔΕΗ, Metlen, ΟΠΑΠ, Cenergy κλπ) να καθοδηγούν για υψηλότερες επιδόσεις κατά την τρέχουσα χρήση. Παράλληλα ο δείκτης της επιχειρηματικής αξίας ως προς τα λειτουργικά κέρδη βρίσκεται μεταξύ 8,3 και 8,6 φορών το οποίο μπορεί να θεωρηθεί σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό.
Επιμέρους 19 εισηγμένες από τις 43 που έχουν δημοσιεύσει μεγέθη διαπραγματεύονται σε μονοψήφια ΡΕ ενώ 12 εταιρίες διαπραγματεύονται κάτω από την καθαρή τους θέση. Τα μερίσματα που έχουν ανακοινωθεί από 38 εταιρίες ως τώρα βρίσκονται στα 4,2 δισ. ευρώ επομένως έχουμε μια εικόνα που μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτική από πολλές απόψεις. Το ΧΑ δεν βρίσκεται στη ζώνη της «φθήνιας» ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι αποτιμήσεις έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τους. Ακόμα και αν το κλίμα στο εξωτερικό δεν επιτρέψει στις εγχώριες εισηγμένες εταιρίες να κεφαλαιοποιήσουν την καλή εικόνα των μεγεθών τους το δυνητικό περιθώριο υποχώρησης της ελληνικής αγοράς είναι σχετικά μικρό. Επειδή όμως στο οικοσύστημα των χρηματιστηρίων τα πάντα είναι σχετικά, θα ήταν πιο σωστό να θεωρηθεί ότι η ελληνική αγορά έχει τις προϋποθέσεις να διαφοροποιηθεί αμυντικά σε ένα δυσμενές σενάριο ρευστοποιήσεων αν το εξωτερικό -και ειδικά η αγορά των ΗΠΑ- συνεχίσει να παρουσιάζει την αστάθεια του α’ τριμήνου.